Bijna de helft van de bevolking in Nigeria is christen. Hoe kan het dat het land zo hoog op de Ranglijst Christenvervolging staat? Dat heeft ermee te maken dat het noorden van Nigeria overwegend islamitisch is, terwijl het zuiden voornamelijk christelijk is.
In twaalf noordelijke staten is de sharia van kracht en geldt islamitische wetgeving. Aanvallen op kerken en christelijke dorpen, ontvoeringen van kerkleiders en verkrachtingen van christelijke vrouwen en meisjes komen veelvuldig voor. In het zuiden hebben christenen iets meer vrijheid, al krijgen ze ook daar vaker dan in het verleden te maken met vervolging.
Waarom worden christenen in Nigeria vervolgd?
De voormalig Nigeriaanse president Muhammaddu Buhari heeft aantoonbaar zijn positie misbruikt om moslims op sleutelposities in de regering te zetten. Dat draagt bij aan een cultuur van straffeloosheid, waarbij geweld tegen christenen kan plaatsvinden zonder consequenties voor de daders. Soms moedigen niet-christelijke religieuze leiders geweld tegen christenen zelfs aan. Dan zijn er ook nog terreurorganisaties die in Nigeria dood en verderf zaaien, zoals Boko Haram en Islamic State in West Africa Province (ISWAP). De Nigeriaanse regering slaagt er niet in deze militante moslimbewegingen een halt toe te roepen. Ook hebben christenen te maken met aanvallen van islamitische Fulani-herders. Zij worden door klimaatverandering gedwongen naar het zuiden van Nigeria te trekken. Daar hebben deze herders, die veelal streng islamitische waarden nastreven, het op christelijke boeren gemunt.
Hoe is het leven voor christenen in Nigeria?
Dat verschilt waar je woont in Nigeria: in het islamitische noorden of het christelijke zuiden. De scheidslijn tussen noord en zuid wordt overigens vager. In de centraal gelegen deelstaat Plateau komt geweld tegen christenen steeds vaker voor.
In Noord-Nigeria kan het gebeuren dat je wordt gediscrimineerd als je een christelijke of Engelse naam hebt. Of erger: dat je er bij een aanval door Boko Haram tussenuit wordt gepikt vanwege je naam en wordt vermoord. In door moslims gedomineerde streken worden christenen gezien als heidenen. Mannen kunnen zelfs gevangen worden gezet vanwege een ‘immorele haardracht’. Ex-moslims die christen zijn geworden, worden soms gedwongen te vluchten omdat hun familie of de lokale gemeenschap hen wil doden.
Ontmoet Ayuba
“Ze hadden mijn vader gevraagd of hij moslim of christen was. Toen hij antwoordde dat hij christen was, vermoordden ze hem.”
Ayuba’s vader werd vermoord tijdens een aanval op het dorp waar het gezin woonde. Kort daarop moest Ayuba vluchtten, omdat in zijn dorp een lijst van Boko Haram rondging met daarop namen van christenen die ze wilden doden. Met zoveel moeilijkheden in zijn leven groeide binnen in Ayuba het idee om wraak te nemen op de mensen die zijn vader om het leven brachten. Traumazorg van Open Doors bracht daar verandering in.
Wat doet Open Doors in Nigeria?
De kerk in Nigeria is ernstig verzwakt door het aanhoudende geweld van islamitische terreurorganisaties. Open Doors staat naast Nigeriaanse christenen door hen te helpen met onder meer:
- discipelschapstrainingen om het geloof van christenen in Nigeria te versterken.
- trainingen om christenen voor te bereiden op vervolging en staande te blijven als vervolging hen treft.
- traumazorg en noodhulp (voedsel, kleding, huisvesting en medicijnen).
Mate van vervolging
Soorten vervolging
- islamitische onderdrukking
- etnische en religieuze vijandigheid
- overheidswantrouwen
- georganiseerde misdaad
Over Nigeria
Regio
Afrika
Hoofdreligie
Christendom
Christelijke bevolking
100.420.000 (46,4%)
Regering
Federale Presidentiële Republiek
Leider
President Bola Tinubu
Meer lezen?
Ontsnapt vertelt hoe het leven is voor christelijke meisjes in Nigeria. Het boek maakt deel uit van een kinderboekenserie over de vervolgde kerk.
Bid voor Nigeria
Nigeria is niet veilig voor christenen. Sta naast je vervolgde broers en zussen in Nigeria door voor hen te bidden.
- In Nigeria worden veel christenen op brute wijze vermoord. Bid voor rouwende families als ze hun geliefden moeten missen.
- Dank God voor de moed van christenen in Nigeria om Hem trouw te blijven. Bid om kracht om vol te houden.
- Bid voor medewerkers van Open Doors die traumazorg verlenen. Vraag God of hij christenen naar hen toe wil leiden die hulp nodig hebben. Bid dat God door deze hulpverleners heen werkt en heling brengt.
Nieuws uit Nigeria
Nigeriaanse moeder riskeert doodstraf
“We zijn enorm teleurgesteld.” Dat zei de advocaat van Rhoda Jatau, een Nigeriaanse christen die is aangeklaagd voor godslastering. Maandag weigerde de rechtbank de aanklacht tegen haar af te wijzen. Zij riskeert nu de doodstraf. Jatau, een christelijke gezondheidswerker, zit al anderhalf jaar in voorarrest. Ze werd beschuldigd van godslastering, omdat ze zich in een videobericht aan collega’s had uitgesproken tegen de gruwelijke moord op een christelijke studente, Deborah Yakubu, …
Nigeriaanse moeder voor rechter om ‘godslastering’
Een Nigeriaanse christelijke moeder van vijf kinderen riskeert een jarenlange gevangenisstraf. Ze wordt beschuldigd van godslastering en zit al achttien maanden zonder vorm van proces vast. Op maandag 27 november staat ze voor de rechter. Rhoda Jatau, een gezondheidswerker uit de noordelijke staat Bauchi, werd op 20 mei 2022 gearresteerd; ze had een ‘godslasterlijk’ WhatsApp-bericht naar collega’s doorgestuurd. In het berichtje veroordeelde ze de gruwelijke moord op Deborah Samuel, de …
Nigeriaanse moeder voor rechter om ‘godslastering’ Lees verder »
Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten
Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige …
Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten Lees verder »
Help vandaag nog
Doneer nu
Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.
Bruut geweld kan de hoop niet vernietigen
In april 2020 wordt het dorp van pastor Jeremiah aangevallen door militante Fulani-herders. De aanval maakt deel uit van een golf van geweld tegen christenen die het midden van Nigeria teistert. Angst en volhardend geloof gaan samen op. De Fulani trekken met hun vee door gebieden waar Nigeriaanse christenen al generaties wonen. De nomadische herders ontzien daarbij niets of niemand. “Als we ’s avonds gaan slapen, weten we niet of …
Een lege plek aan tafel
Sele’s vader werd vermoord om zijn geloof De 13-jarige Sele uit Nigeria houdt van Kerst. Elke jaar kijkt hij er weer naar uit. Maar steeds is hij zich ook pijnlijk bewust van de lege plaats aan tafel. Gekleed in zijn zondagse kleren – een wit overhemd en een nette broek – maakt Sele zich samen met zijn familie klaar voor de dienst op kerstavond. Sele geniet ervan: “Het leukste aan Kerst vind …
‘Het enige wat ik kon doen, was bidden’
Amina leidt met haar gezin een vredig leven in Maiduguri, een stad in het noordoosten van Nigeria. Tot de islamitische terreurgroep Boko Haram oprukt. Dat Amina nog leeft, is “door Gods genade”. Onder het schrikbewind van de extremistische beweging Boko Haram worden talloze Nigeriaanse christenen vermoord, onder wie Amina’s man. Vijf jaar later is ze zelf doelwit. Amina’s verhaal is er een van dood en verderf, maar vooral van geloof. …