Terroristen trekken bloedig spoor onder christenen Nigeria" />

Terroristen trekken bloedig spoor onder christenen Nigeria

Dodelijke aanslagen in Plateau State (Nigeria).

De kerstdagen zijn in Nigeria uiterst bloedig verlopen. Gewapende groepen overvielen circa 25 overwegend christelijke dorpen in de deelstaten Plateau en Taraba. Naar schatting tweehonderd christenen zijn vermoord, aldus lokale autoriteiten.

Terroristen richtten vlak voor Kerst een bloedbad aan in de deelstaat Plateau. Zeker 140 mensen, onder wie kerkleiders en hun gezinnen werden gedood bij de aanslagen en meer dan driehonderd mensen raakten gewond, volgens lokale overheidsfunctionarissen en media.

Afgelopen donderdag vermoordden gewapende mannen acht christenen in Taraba; naar verluidt kwamen de daders uit de grensstreek met Kameroen. Een week ervoor waren in die deelstaat ook al dertien christenen om het leven gebracht.

Gebed nodig

De christenen in het noorden van Nigeria lijden al vele jaren onder gewelddadige aanvallen door islamistische groeperingen als Boko Haram en de Islamitische Staat in West-Afrika (ISWAP), maar ook door militante islamitische Fulani-herders met een islamistische agenda. Sinds april vorig jaar zijn in Plateau minstens 315 christenen vermoord en werden ongeveer 80.000 mensen van huis en haard verdreven.

Christelijke leiders in Nigeria zijn ervan overtuigd dat de aanvallen van Fulani-herders zijn geïnspireerd door hun verlangen om met geweld het land van christenen over te nemen en de islam op te leggen, aangezien woestijnvorming het voor hen moeilijk heeft gemaakt om hun kuddes in stand te houden.

Open Doors-woordvoerder voor de regio, Jo Newhouse, noemde het “tragisch dat veel christenen die uitkeken naar een vredige Kerst met hun dierbaren en hun gemeenschappen, opnieuw op brute wijze zijn aangevallen. Wie aan het bloedbad zijn ontsnapt, zijn nu ontworteld, getraumatiseerd en in rouw. Onze broeders en zusters hebben onze gebeden nodig te midden van deze omstandigheden.”

‘Zorgvuldig gepland’

Gouverneur Caleb Mutfwang van de deelstaat Plateau, sprak van een zorgvuldig geplande operatie. Het is belangrijk te beseffen, zei hij tegen journalisten, “dat dit niet alleen een strijd is tussen boeren en herders, zoals het gewoonlijk wordt afgeschilderd. Dit is een situatie waarin onschuldige dorpelingen ‘s nachts worden aangevallen.”

Islamistische groeperingen trekken al jaren een bloedig spoor in Nigeria. Tienduizenden burgers zijn vermoord, circa twee miljoen mensen zijn ontheemd. Vooral Nigeriaanse christenen zijn het slachtoffer. Nigeria stond afgelopen jaar qua geweld bovenaan aan op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors: in 2023 zijn in Nigeria 5.014 christenen om hun geloof vermoord. In de aanloop naar de publicatie van de nieuwe ranglijst, op woensdag 17 januari 2024, blijkt dat christenen in Nigeria nog steeds te maken hebben met extreem geweld.

6

Nigeria

Nigeria staat op plek 6 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven