Dorp van kritische bisschop ook aangevallen
Meer dan veertig mensen werden vermoord in een serie aanvallen van militante Fulani’s eind mei in Gwer West, deel van bisdom Makurdi in de staat Benue. Dit bisdom haalde bisschop Wilfred Anagbe aan in zijn recente toespraak voor het Amerikaanse Congres. In de staat Taraba bestormden een groep gewapende jihadisten op motoren huizen in het district Karim-Lamido. Naar schatting tweeënveertig mensen werden vermoord. In de staat Plateau sloegen Fulani militanten toe in het gebied Bokkos, ten zuiden van de stad Jos. Een weekend met meer dan honderd doden en talloze vermisten. Vele duizenden sloegen op de vlucht. Dit bloedig weekend staat in een lange reeks aanvallen, waarbij christelijke gemeenschappen vaak specifiek doelwit zijn.
“Dit is gruwelijk, dit is terreur”, zei priester Oliver Ortese van het bisdom Makurdi, Benue, eind mei tegen media. “Je kunt je niet voorstellen in wat voor realiteit we hier leven.” De aanvallen begonnen in de dorpen Tse-Ubiam en Tyolaha. Een lokale priester, vader Solomon Atongo, die terugkeerde van een herdenkingsdienst voor twee eerder vermoorde priesters, werd in zijn been geschoten. Hij overleefde het, maar zijn twee metgezellen werden ontvoerd. De schietpartijen gingen door in Aondona en Ahume en later Uelewata. De jihadistische schutters kwamen daarna nog terug in dorpen die zij eerder bezochten waar zij lukraak op overlevenden schoten. Aondona is het dorp waar bisschop Anagbe opgroeide. Dat lijkt geen willekeurige keuze te zijn. Na zijn toespraak bij het Amerikaanse Congres waren er bedreigingen van islamitische groepen evenals scherpe kritiek van de Nigeriaanse regering. Er werd gevreesd dat de bisschop niet als vrij man terug kon keren naar zijn land, maar dat lukte wel dankzij Amerikaanse druk.
De bush in
Bijna 400 kilometer verderop, in de staat Taraba, werden de inwoners van de ‘Munga-dorpen’ wakker door het geluid van motoren en geweerschoten. Gewapende jihadisten openden het vuur toen gezinnen in Munga Lalau, Munga Doso en Magami probeerden te vluchten. “We wisten niet waar we heen moesten vluchten”, vertelt Soja Emmanuel, een overlevende. “Ze kwamen rond 2 uur ’s nachts. Mensen sprongen uit hun huizen en renden de bush in. Sommigen hebben het niet gehaald.” Zeker 42 mensen werden bij deze aanvallen gedood.
Massagraf onder vuur
In het chiefdom Mushere, in Bokkos in de staat Plateau vond ook een geweldsuitbarsting plaats door gewapende Fulani’s. Tientallen christenen hebben zich verstopt in schuilplekken in de bossen en bergen. Fulani militanten trekken rond tussen dorpen ten zuiden van de stad Jos en schieten op mensen die ze tegenkomen. Daar zijn al negen doden bij gevallen. Ook kwam een massagraf in het dorp Kopmur onder vuur te liggen toen gewapende mannen terugkeerden om rouwenden bij het graf aan te vallen. De staat Plateau is al langere tijd toneel van terreuraanvallen. Veiligheidsdiensten treden op maar lijken de omvang van het geweld niet aan te kunnen.
Toenemende kritiek
De omvang van deze bloedbaden en het veelvuldige falen van de veiligheidsdiensten, waardoor militanten dagenlang hun gang kunnen gaan, voeden de toenemende kritiek op de gouverneurs van de staat, die machteloos lijken om de gemeenschappen te beschermen. Duizenden gezinnen willen weer naar huis; als dat al lukt zullen ze ontdekken dat ze niets meer hebben om naar terug te keren.
“Zij (de Fulani-militanten) veroorzaken humanitaire crises. Overlevenden worden naar kampen gebracht waar ze als bedelaars proberen in hun levensonderhoud te voorzien”, vertelde priester Oliver Ortese aan diverse media.
“De vervolging van christenen in Nigeria heeft zo’n omvang aangenomen dat waarnemers moeite hebben om elke gruweldaad volledig te documenteren voordat de volgende begint”, concludeert John Samuel*, juridisch expert van Open Doors voor Sub-Sahara Afrika. “Als het eigen bisdom waarover de bisschop moedig vertelde plotseling tientallen van zijn mensen moet begraven – onder wie ook mensen uit zijn eigen geboortedorp – roept dat serieuze vragen op. Velen voelen zich niet meer veilig, alleen maar omdat ze zich als christen identificeren.”
Samuel vervolgt: “Er wordt nog steeds nauwelijks verantwoording afgelegd voor deze ernstige schendingen van de fundamentele rechten. De Nigeriaanse regering slaagt er niet in christenen te beschermen die worden gedood bij willekeurige aanvallen. We roepen de Nigeriaanse regering op alles in het werk te stellen om kwetsbare christelijke gemeenschappen te beschermen. En we roepen christenen wereldwijd op om met klem te bidden voor degenen die door dit onvoorstelbare leed zijn getroffen.”
*schuilnaam
Nigeria
Nigeria staat op plek 7 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.