Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien.

Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch genoeg stierf een van de meisjes in gevangenschap. Alle anderen werden binnen een maand vrijgelaten, behalve Leah – omdat ze weigerde haar geloof in Jezus te verloochenen.

“Door de houding die Leah aannam, is mijn geloof versterkt”, zegt Maimuna, een vriendin van Leah Sharibu. “Zij bleef volharden in geloof, terwijl lang niet iedereen dat deed. Mijn eigen geloof is sterker geworden, door wat zij heeft gedaan.” “Wij bidden nog dagelijks voor haar”, zegt zondagschoolwerker Asabe.

Smeekbede

Leah’s ouders deden in maart 2021 een emotionele oproep aan toenmalig president Buhari van Nigeria om zich meer in te spannen voor de vrijlating van hun dochter. Vergeefs. Een teken van leven hebben de ouders ook niet ontvangen, hoewel er onbevestigde berichten zijn dat Leah in gevangenschap is getrouwd met een Boko Haram-leider en enkele kinderen zou hebben.

“Ik wil de medewerkers van Open Doors hartelijk bedanken, omdat die met ons hebben gebeden”, zegt Rebecca Sharibu, moeder van Leah. “Moge God jullie allemaal zegenen. Mijn verzoek is om ‘s morgens en ‘s avonds voor Leah te blijven bidden, zoals velen van jullie in het verleden hebt gedaan. Ik weet dat God op een dag zal antwoorden en mijn dochter zal redden.” Leah is nu 20 jaar oud.

Nigeria staat bovenaan de Ranglijst Christenvervolging als het gaat om (dodelijk) geweld tegen christenen. Meer dan vierduizend Nigeriaanse christenen zijn vorig jaar vermoord om hun geloof, blijkt uit het overzicht. Het Afrikaanse land staat op de zesde plaats van de ranglijst.

Arise Africa

Open Doors begint maandag 26 februari met een meerjarige gebedscampagne voor vervolgde christenen ten zuiden van de Sahara. Met ‘Arise Africa’ voeren – voor het eerst in de geschiedenis van Open Doors – alle geledingen van de internationale organisatie een doelgerichte gebedsactie voor Afrika. Met deze campagne wil Open Doors handen en voeten geven aan de visie van “een veerkrachtige, vindingrijke en invloedrijke kerk die volhardt in het aangezicht van extreem geweld”.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu als 14-jarig meisje (in 2018). 14 mei 2024

‘Ontvoerde Leah Sharibu heeft twee kinderen’

Leah Sharibu lijkt op haar 20e verjaardag vergeten. Sinds haar ontvoering in 2018 is er weinig over haar gehoord. Haar geloof heeft ze niet opgegeven.

Lees meer
Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Dagelijks leven in een dorp in Centraal Nigeria 8 maart 2024

Honderden schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

Twee massa-ontvoeringen binnen een week verbijsteren Nigeria. Ontvoeringen zijn lucratief en christenen voelen zich extra kwetsbaar.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven