Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur" />

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State.

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land.

Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te hulp’. Al wandelend zongen ze: “Waar is de macht van de duivel waar Jezus regeert? Waar de macht van de duivel is, is helemaal geen macht.” 

Tijdens de kerstdagen vond in Plateau State, in het centrale deel van Nigeria, een gecoördineerde reeks bloedige aanslagen plaats op ruim twintig dorpen in een overwegend christelijke regio. Ruim 160 christenen, onder wie tientallen vrouwen en kinderen, werden vermoord door Fulani-militanten. Honderden inwoners raakten gewond, acht kerken gingen in vlammen op en naar schatting 15.000 mensen sloegen op de vlucht.  

Satanisch 

Volgens de nieuwssite Punch Media overhandigde dominee Stephen Baba Panya een felle protestbrief aan de gouverneur. In de brief, bestemd voor president Bola Tinubu, beklagen de inwoners zich over de voortdurende aanvallen en “satanische” bloedbaden. “De timing van deze moorden op kerstavond en tijdens de kerstvieringen toont aan dat de aanvallers duidelijk de bedoeling hadden om christelijke gemeenschappen aan te vallen, hen te overrompelen en zoveel mogelijk slachtoffers te maken”, lichtte dominee Panya toe. 

De kerken in Plateau State hebben deze week uitgeroepen tot een week van rouw en gebed, en nodigt christenen over de hele wereld uit met hen te bidden om vrede en gerechtigheid. Veel Nigeriaanse christenen in het noorden voelen zich in de steek gelaten door de overheid, die wel bescherming belooft maar niet geeft.  

Bloedig begin 

Nigeria staat internationaal bovenaan als het gaat om dodelijk geweld tegen christenen. Uit cijfers van de Ranglijst Christenvervolging blijkt dat in 2022 zo’n vijfduizend Nigeriaanse christenen zijn vermoord.

Ook het nieuwe jaar begon bloedig in Nigeria: afgelopen week zijn ten minste 41 christenen vermoord en tientallen ontvoerd in Kauro en Kajuru in de zuidelijke staat Kaduna, zo meldde de christelijke nieuwssite Morning Star News maandag.  Ooggetuigen zeiden dat gewapende bandieten in koelen bloede kinderen, vrouwen, mannen en ouderen doodschoten. Het Nigeriaanse leger zou een terroristenkamp hebben aangevallen. “Maar nabijgelegen gemeenschappen ervaren nooit vrede”, liet CAN-voorzitter John Hayab in een verklaring weten. 

In de noordoostelijke deelstaat Yobe slachtten islamitische extremisten vrijdag veertien christenen af, onder wie predikant Luka Levong die volgens ooggetuigen in de kerk werd vermoord. Inwoners zeiden dat de aanvallers hoorden bij ISWAP, een terreurbeweging die gelieerd is aan IS. Vlak voor de jaarwisseling kwamen in de staat Taraba acht christenen door geweld om het leven. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Vrouw uit Kameroen 30 maart 2023

Tientallen christenen vermoord en ontvoerd in Nigeria en Kameroen

Fulani-islamisten hebben 27 christenen vermoord bij twee aanslagen in Kaduna, een provincie in Nigeria. In buurland Kameroen zijn christenen ontvoerd. Dat hebben plaatselijke bronnen gemeld. Zeventien christenen werden op vrijdag 10 maart gedood in het dorp Ungwan Wakili. Vier dagen later werden nog eens tien christenen in Langson door Fulani-extremisten vermoord. In Kaduna vond eind december ook al een bloedige aanval op christenen plaats. In de dorpen Malagum, Kamuru-Ikulu en […]

Lees meer
Kameroen 14 april 2020

Aanslagen Boko Haram verergeren coronacrisis in Kameroen

De coronacrisis maakt christenen in Kameroen extra kwetsbaar voor aanslagen van Boko Haram. De radicaal-islamitische beweging uit Nigeria voert steeds vaker aanvallen uit in buurlanden. Kameroen is vooralsnog het zwaarst getroffen door het coronavirus ten opzichte van andere landen in de regio. Bijna 850 Kameroeners zijn besmet met het virus en zeker twaalf mensen zijn overleden. Lokale christenen vrezen dat de aanslagen van Boko Haram het risico op verspreiding van […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven