Mary

Het verhaal van Mary

uit Nigeria

54 dagen lang is ze een gevangene en wordt ze misbruikt. Maar de twintigjarige Mary* blijft haar belagers recht in de ogen kijken. “Weten jullie echt niet dat wat jullie doen verkeerd is? Geef je leven aan Jezus!”

Op een dag wordt het dorp van Mary aangevallen door militante Fulani-herders. In hun zoektocht naar weidegrond voor hun vee overvallen deze herders regelmatig christelijke dorpen, waarbij ze niet schromen huizen in brand te steken, inwoners te vermoorden en vrouwen te ontvoeren.

Misbruik

Mary probeert te vluchten, maar wordt met nog drie vrouwen gevangengenomen. Het is het begin van een zware tijd: overdag moet Mary koken voor de Fulani, ’s nachts wordt ze door hen misbruikt. Ze bidt God om bevrijding, om een einde aan haar pijn. “Weten jullie echt niet, dat wat jullie doen verkeerd is?”, vraagt ze een van haar belagers. “Geef je leven aan Jezus en Hij zal je vergeven. Dan kun je stoppen met al je wandaden.” Maar de mannen met wie ze het evangelie deelt, staan niet open voor haar boodschap. Het misbruik gaat door.

Trauma

Pas na 54 lange, afschuwelijke dagen worden de vrouwen vrijgelaten, als hun dorpsgenoten een enorme som aan losgeld betalen. Mary is vrij. Maar wat ze heeft meegemaakt, laat haar niet los. “Ik bleef er steeds aan denken. Elke nacht droomde ik over wat me was overkomen op die plek. Mijn gedrag veranderde volledig. De pijn hield nooit op.”

In een traumacentrum van lokale partners van Open Doors leert Mary hoe ze met haar trauma om kan gaan. De medewerkers helpen haar ook om haar ware identiteit als Gods geliefde dochter te begrijpen. Dat is belangrijk in een cultuur waarin slachtoffers van seksueel geweld gezien worden als ‘onteerd’; een verschrikkelijk, onrechtvaardig stigma in een situatie die toch al ondraaglijk is voor het slachtoffer.

Slecht nieuws

Helaas moeten wij Mary’s verhaal afsluiten met slecht nieuws. Onlangs is Mary onverwacht overleden aan complicaties na een operatie.
Mary en haar familie wilden haar verhaal graag delen. Want er zijn vele vrouwen die meemaken wat zij moest doorstaan. Daarom hebben wij besloten haar verhaal toch te publiceren.

* Schuilnaam

Gebedspunten

  • Bid om troost voor de familie van Mary.
  • Bid voor de vele vrouwen in Nigeria die getraumatiseerd zijn of die nog steeds in gevangenschap leven.
  • Mary hoopte dat al haar geestelijke broers en zussen willen bidden voor haar land. Bid je mee dat God ingrijpt en Zijn vrede geeft in Nigeria?

Scroll naar boven