Christenen in Pakistan hebben te maken met extreem geweld en dagelijkse discriminatie en onderdrukking. De coronapandemie maakt het christenen extra moeilijk. In sommige plaatsen ontvangen ze pas noodhulp als ze zich bekeren tot de islam.

De situatie voor christenen

Historische kerken hebben in Pakistan het recht te mogen samenkomen, maar worden ook streng in de gaten gehouden. Regelmatig zijn er bomaanslagen op kerken. Kerken die zich actief bezighouden met evangelisatie en jongerenwerk ondervinden zware tegenstand van de overheid en hun omgeving. En kerkleiders die zich niet houden aan de strikte regels, worden zonder pardon gearresteerd. Hiermee wil de overheid de christelijke minderheid waarschuwen en intimideren.

Christenen in Pakistan worden beschouwd als tweederangsburgers. Zo krijgen ze de lastigste en slechtst betaalde banen die er zijn. Veel christenen zijn daardoor arm. De beruchte blasfemiewetten worden vaak gebruikt om christenen vals te beschuldigen. Wie zich als moslim bekeerd tot het christendom, wordt gezien als afvallige. Deze christenen leiden een dubbelleven.

Ontmoet Shafqat

“We missen ons land, maar zijn nu veilig. Hopelijk worden de blasfemiewetten in Pakistan snel afgeschaft, zodat anderen niet hetzelfde lot moeten ondergaan als mijn vrouw en ik.”

Shafqat

Voorbeelden van vervolging

  • Shafqat en zijn vrouw zaten zeven jaar in een Pakistaanse dodencel. Ze werden vals beschuldigd van godslastering. Vorig jaar kwamen ze vrij en verlieten ze het land.
  • Christelijke ziekenhuismedewerkers dragen vaak geen beschermende kleding op corona-afdelingen. Ze worden gezien als vervangbaar.
  • Op sociale mediakanalen worden christenen vaak beschimpt. Dit leidt geregeld tot gewelddadige represailles van boze moslims.
  • Nog steeds worden christelijke meisjes ontvoerd en gedwongen zich te bekeren en te trouwen.

Wat doet Open Doors?

Open Doors werkt in de Golfregio samen met lokale partners en kerken om christenen te ondersteunen.

Bekijk het land op de 7de plaats: Nigeria.

Ga verder naar het land op de 9de plaats: Iran.