Asia Bibi: “Mijn tranen waren mijn metgezel”" />

Asia Bibi: “Mijn tranen waren mijn metgezel”

Asia en Bibi

Pakistan/Canada – De Pakistaanse ex-gevangene Asia Bibi vertelt in haar boek ‘Eindelijk vrij’ over haar gevangeniservaringen. Deze christelijke vrouw zat 9 jaar in de dodencel op verdenking van godslastering. Ze kwam vorig jaar vrij. De Nederlandse versie van het boek is nu verkrijgbaar.

In een interview met de Britse krant The Guardian lichtte Asia Bibi alvast een tip van de sluier. “Jullie kennen mijn verhaal uit de media en misschien heb je je voorgesteld hoe dat voelde om gevangen te zitten en om mijn lijden te begrijpen. Maar je hebt geen idee wat ik dagelijks meemaakte in de gevangenis en ook niet over mijn huidige leven. Om die reden heb ik mijn verhaal opgetekend in dit boek.”

Negen jaar lang zat ze opgesloten op beschuldiging van godslastering tegen de islam. In oktober 2018 verwierp het Hooggerechtshof het doodsvonnis wegens gebrek aan bewijs. In mei 2019 werd ze herenigd met haar man en kinderen in Canada. Daar woont het gezin op een geheime locatie.

Het boek “Eindelijk vrij” is geschreven in samenwerking met de Franse schrijfster Isabell-Anne Tollet, die zich jarenlang inzette voor Asia. Tollet is de enige journalist die Asia mocht opzoeken in Canada.

De Pakistaanse krant Dawn schreef over het boek en citeert Asia: “Ik werd het slachtoffer van fanatisme en in de cel waren mijn tranen mijn metgezel.” Asia Bibi beschrijft de verschrikkelijke toestanden in de smerige gevangenissen. Ze zat geketend in haar cel, medegevangenen dreven joelend de spot met haar. Beeldend vertelt Asia wat haar overkwam. “Mijn polsen branden van de pijn en het is lastig om adem te halen. Mijn nek is ingekapseld in een ijzeren kraag die de bewaker kan sluiten met een grote moer. Een lange ketting sleept achter mij aan over de smerige vloer. Deze is verbonden met mijn nekkraag en de hand van mijn bewaker die aan me trekt zoals je met een hond loopt.”

Andere gevangenen hebben geen medelijden met haar. Asia schrikt als een vrouw haar toeroept ‘Ze moet dood!’ en helemaal als andere vrouwen schreeuwend ermee instemmen: ‘Ophangen! Ophangen!’

Bibi blijft na haar vrijlating de aanklacht van blasfemie tegenspreken. Ze wijst er juist op dat de christenen in Pakistan nog steeds vervolgd worden. Bibi: “Zelfs na mijn vrijlating naar vrijheid is de vijandige sfeer tegenover Pakistaanse christenen niet veranderd en christenen kunnen allerlei soort wraakacties verwachten. Ze leven met dit zwaard van Damocles boven hun hoofd.”

In Canada verwacht Asia Bibi in veiligheid te kunnen leven. Maar ze moet het feit dat ze nooit meer naar Pakistan kan terugkeren onder ogen zien. “In dit onbekende land ben ik klaar voor een nieuw begin, misschien een nieuw leven. Maar tegen welke prijs? Mijn hart brak toen ik moest vertrekken zonder dat ik van mijn vader en andere familieleden afscheid kon nemen. Pakistan is mijn land. Ik houd van mijn land, maar ik leef de rest van mijn leven in verbanning.”

Het boek “Eindelijk vrij” is verkrijgbaar in de subshop van Open Doors bij Gospel.nl. Pakistan staat op plaats 5 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. In het land zitten nog steeds tientallen christenen en gematigde moslims gevangen wegens godslastering. Vaak al jaren voordat er een uitspraak volgt.

Beeld: François Thomas / Editions du Rocher.

BEKIJK HET BOEK IN DE WEBSHOP 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Verwoeste kerk in Pakistan 18 augustus 2023

Pakistaanse christenen smeken om gebed en gerechtigheid 

Christenen in Pakistan vragen dringend om gebed voor hun veiligheid. Een woedende menigte stak woensdag in de stad Jaranwala kerken in brand en verwoestte huizen van christenen. Het volksgericht volgde na geruchten over godslastering: christenen zouden een Koran hebben ontheiligd door die in brand te steken.  Volgens media  en mensenrechtengroeperingen zijn ten minste twintig kerken aangevallen. Honderden extremistische moslims bestormden kerkgebouwen, vernielden het interieur, Bijbels en kruizen en stichtten brand. Ook […]

Lees meer
Mensen lopen door het water 19 september 2022

Pakistan: Verwoestende overstromingen storten land in verdere onzekerheid 

Pakistan ondergaat een natuurramp. Een derde van het land staat onder water. Door een heftig regenseizoen in combinatie met het smelten van de gletsjers, breken de dijken langs de westelijke grens van het land. Het land heeft daarnaast te maken met een kwakkelende economie, een golf van geweld en politieke instabiliteit. Christenen in Pakistan worden vaak verwaarloosd en vervolgd vanwege hun geloof. Onze broeders en zusters, die al een moeilijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven