Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

Kerk in Jaranwala

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen.

De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de regering heeft ten minste 94 christelijke families een schadevergoeding van omgerekend 6.000 euro in het vooruitzicht gesteld, meldde de Pakistaanse krant Dawn.

Veel christenen in Jaranwala zijn uit angst hun huizen ontvlucht. Hun vertrouwen in de regionale overheid is minimaal, al woonden zondag regeringsleden een mis bij bij de geplunderde en geblakerde St. John Church. De delegatie beloofde compensatie voor ten minste 94 gezinnen en hulp bij de wederopbouw van huizen en kerkgebouwen. 

Alles kwijt

Volgens een christelijke ooggetuige keert een deel van de getroffen families weer terug “naar hun geruïneerde woningen. Ze hebben alles verloren, zowel hun geestelijk huis als hun eigen huis. Ze zijn zelfs te bang om hardop te huilen, want ze zijn al hun bezit kwijt. Tegelijk leeft er in Jaranwala de angst voor een nieuwe aanval, niet alleen in deze wijk maar ook elders. Christelijke leiders manen de gemeenschap dan ook voorzichtig en waakzaam te zijn.”

Veel getroffen gezinnen zijn op zoek naar een veilig onderkomen. Zij hebben voedsel, medicijnen en andere basale levensbehoeften nodig. “Nog meer hebben zij onze gebeden nodig”, aldus de woordvoerder. “Het is voor hen een donkere tijd, waarin hun geloof nog houvast geeft. Laat de kerk als het Lichaam van Christus het uitschreeuwen naar God om herstel en gerechtigheid in Pakistan.”

‘Innerlijke demonen’

Bisschop Azad Marshall zei op social media dat Pakistan te maken heeft met “innerlijke demonen” en riep op om “het gezwel van extremisme uit de samenleving te verwijderen”. Hij voegde eraan toe dat behalve christenen ook veel moslims en andere gelovigen te lijden hebben van misbruik van de blasfemiewetgeving. “Ongefundeerde geruchten over gebrek aan respect voor religie zijn genoeg om bloederige rellen te laten losbarsten.”

Hij signaleerde dat verdenking van godslastering een Zuid-Aziatische eigenaardigheid lijkt, dat snel moeten worden aangepakt. “Discriminatie van minderheden komt ook in andere moslimlanden voor. Maar je hoort niet van lynchpartijen en dolgedraaide bendes in Saoedi-Arabië, Iran of Egypte. Dat komt omdat die landen niet toestaan dat burgerwacht of zelfverklaarde geloofsbewakers de menigte ophitsen. In Pakistan heeft de staat religieuze fanatici aangemoedigd en getolereerd.”

Pakistan staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden.

Om voor te bidden

  • Bid om Gods bescherming als er weer kerkdiensten plaatsvinden in christelijke wijken in Pakistan.
  • Bid voor gezinnen die uit elkaar gedreven zijn toen ze op de vlucht moesten voor extremisten. Bid om hereniging van families.
  • Vraag God of Hij wil voorzien als mensen honger lijden, medicijnen nodig hebben of materiële ondersteuning.
  • Dank dat er een wereldwijde kerk is die broeders en zusters in Pakistan niet vergeet, maar bijstaat met gebed.  
  • Bid voor Pakistan, om versoepeling of afschaffing van de blasfemiewetten. Bid ook voor vervolgers en ophitsers, opdat zij Jezus Christus leren kennen als de enige Redder.
7

Paki­stan

Paki­stan staat op plek 7 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Moslimvrouw in dorp bij Bauchi, Nigeria 18 december 2023

Rhoda Jatau op borgtocht vrij, aanklacht blijft

Rhoda Jatau, de Nigeriaanse moeder van vijf kinderen die wordt beschuldigd van godslastering, is op borgtocht vrijgelaten. De christelijke vrouw zat negentien maanden in voorarrest. De aanklachten tegen haar blijven staan. De beslissing kwam als een verrassing. Een paar weken geleden was haar aanvraag om vrijlating nog afgewezen door het hooggerechtshof van de noordoostelijke deelstaat Bauchi. Na haar vrijlating is Jatau naar een geheime locatie gebracht. Haar gezin moest al […]

Lees meer
Bauchi, Nigeria 23 november 2023

Nigeriaanse moeder voor rechter om ‘godslastering’

Een Nigeriaanse christelijke moeder van vijf kinderen riskeert een jarenlange gevangenisstraf. Ze wordt beschuldigd van godslastering en zit al achttien maanden zonder vorm van proces vast. Op maandag 27 november staat ze voor de rechter. Rhoda Jatau, een gezondheidswerker uit de noordelijke staat Bauchi, werd op 20 mei 2022 gearresteerd; ze had een ‘godslasterlijk’ WhatsApp-bericht naar collega’s doorgestuurd. In het berichtje veroordeelde ze de gruwelijke moord op Deborah Samuel, de […]

Lees meer
Sokoto College 12 mei 2023

Daders Whatsapp-moord na jaar nog niet bestraft

Een jaar na de geruchtmakende Whatsapp-moord op de Nigeriaanse studente Deborah Samuel, zijn de daders nog steeds niet opgepakt. Het illustreert “de straffeloosheid die endemisch is geworden in Nigeria, vooral tegenover christenen in het noorden van het land”, stelt Open Doors. Deborah Samuel, een christelijke studente aan de universiteit in de noordwestelijke deelstaat Sokoto, werd op 12 mei 2022 gruwelijk om het leven gebracht door medestudenten wegens vermeende godslastering in […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven