Nigeriaanse moeder voor rechter om ‘godslastering’

Bauchi, Nigeria

Een Nigeriaanse christelijke moeder van vijf kinderen riskeert een jarenlange gevangenisstraf. Ze wordt beschuldigd van godslastering en zit al achttien maanden zonder vorm van proces vast. Op maandag 27 november staat ze voor de rechter.

Rhoda Jatau, een gezondheidswerker uit de noordelijke staat Bauchi, werd op 20 mei 2022 gearresteerd; ze had een ‘godslasterlijk’ WhatsApp-bericht naar collega’s doorgestuurd. In het berichtje veroordeelde ze de gruwelijke moord op Deborah Samuel, de christelijke studente die een week eerder door medestudenten was gestenigd en in brand gestoken wegens vermeende godslastering in een tekstbericht.

De politie pakte Jatau op, toen een woedende menigte al op weg was haar huis in Katanga. Toen de aanvallers haar niet konden vinden, keerden ze zich tegen christenen in de buurt. Zeker tien mensen raakten gewond raakten, eigendommen werden beschadigd en Jataus familie sloeg op de vlucht.

Voorarrest

Jatau kreeg in december vorig jaar te horen dat ze beschuldigd werd van “opzettelijke ordeverstoring” door de inhoud van een “godslasterlijke video over de profeet Mohammed” te delen. Dat leidde, aldus de aanklacht, “tot hevige onrust en een inbreuk op de vrede binnen de gemeenschap” met als gevolg de vernietiging van veel huizen en winkels. Op de overtreding staat een gevangenisstraf van maximaal drie jaar en/of een boete.

De moeder van vijf kinderen heeft anderhalf jaar in voorarrest gezeten als haar zaak op 27 november voor de rechter komt. Eerdere verzoeken om haar op borgtocht vrij te laten, zijn afgewezen vanwege het gevaar van rellen, verklaarde haar advocaat Joshua Nasara tegenover de krant Morningstar News.

‘Onaanvaardbaar’

Open Doors noemt de rechtsvervolging ‘onaanvaardbaar’. “Rhoda Jatau oefende op legitieme wijze haar recht op vrijheid van meningsuiting en godsdienst uit op een vreedzame manier”, zegt John Samuel, juridisch expert van Open Doors voor Sub-Sahara Afrika. “Het is onacceptabel dat ze wordt vervolgd – enkel omdat ze een veroordeling van het geweld tegen Deborah doorstuurde – terwijl er geen actie is ondernomen tegen de meute die om geweld schreeuwde na openbaarmaking van het ‘blasfemische’ app-bericht. Ook is er niets ondernomen tegen de daders die betrokken waren bij de lynchpartij van Deborah.”

Christenen, die een minderheid vormen in Noord-Nigeria, worden geconfronteerd met voortdurende discriminatie en hoge druk op hun geloof, waaronder terloopse beschuldigingen van godslastering en het beledigen van de meerderheidsreligie. “De manier waarop het volksgericht tegen zowel Deborah als Jatau wordt aangepakt, laat een zorgwekkende cultuur van straffeloosheid zien in delen van Nigeria”, meent Samuel. “Het strafbaar stellen van godslastering is in strijd is met de Nigeriaanse grondwet en internationale mensenrechten. En het draagt bij aan de toename van geweld door woedende menigtes.”

Zorgen

In heel Nigeria zijn wetten tegen godslastering van kracht. Terwijl godslastering in het zuidelijke deel van Nigeria bestraft kan worden met gevangenisstraf, kan er in de twaalf noordelijke staten die onder de sharia vallen de doodstraf staan. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Naties hebben herhaaldelijk hun zorgen geuit en de Nigeriaanse regering opgeroepen de blasfemiewetten in te trekken.

In een recente brief aan de Nigeriaanse regering wezen de speciale VN-rapporteurs nadrukkelijk op Deborah Samuel en Rhoda Jatau. De blasfemiewetgeving “legitimeert negatief en gewelddadig gedrag tegenover leden van religieuze minderheden en vormt een aanmoediging voor lieden met extreme religieuze en politieke opvattingen”. Nigeria staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Moslimvrouw in dorp bij Bauchi, Nigeria 18 december 2023

Rhoda Jatau op borgtocht vrij, aanklacht blijft

Rhoda Jatau, de Nigeriaanse moeder van vijf kinderen die wordt beschuldigd van godslastering, is op borgtocht vrijgelaten. De christelijke vrouw zat negentien maanden in voorarrest. De aanklachten tegen haar blijven staan. De beslissing kwam als een verrassing. Een paar weken geleden was haar aanvraag om vrijlating nog afgewezen door het hooggerechtshof van de noordoostelijke deelstaat Bauchi. Na haar vrijlating is Jatau naar een geheime locatie gebracht. Haar gezin moest al […]

Lees meer
Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Sokoto College 12 mei 2023

Daders Whatsapp-moord na jaar nog niet bestraft

Een jaar na de geruchtmakende Whatsapp-moord op de Nigeriaanse studente Deborah Samuel, zijn de daders nog steeds niet opgepakt. Het illustreert “de straffeloosheid die endemisch is geworden in Nigeria, vooral tegenover christenen in het noorden van het land”, stelt Open Doors. Deborah Samuel, een christelijke studente aan de universiteit in de noordwestelijke deelstaat Sokoto, werd op 12 mei 2022 gruwelijk om het leven gebracht door medestudenten wegens vermeende godslastering in […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven