Een jaar na de geruchtmakende Whatsapp-moord op de Nigeriaanse studente Deborah Samuel, zijn de daders nog steeds niet opgepakt. Het illustreert “de straffeloosheid die endemisch is geworden in Nigeria, vooral tegenover christenen in het noorden van het land”, stelt Open Doors.
Deborah Samuel, een christelijke studente aan de universiteit in de noordwestelijke deelstaat Sokoto, werd op 12 mei 2022 gruwelijk om het leven gebracht door medestudenten wegens vermeende godslastering in een Whatsapp-bericht. Deborah had een spraakbericht gepost in een groeps-chat, waarop medestudenten haar bedreigden en op de campus achtervolgden.
Voordat ze in veiligheid kon worden gebracht, stenigde een groep studenten haar en stak vervolgens haar lichaam in brand. Beelden van de gruweldaad verschenen op sociale media. Twee verdachten werden kort daarna gearresteerd en beschuldigd van “criminele samenzwering en het aanzetten tot openbare ordeverstoring”. Toch is tot op heden nog niemand veroordeeld voor de moord.
Straffeloosheid
“De brute moord op Deborah Samuel en het uitblijven van vervolging illustreert de straffeloosheid die in Nigeria endemisch (veelvoorkomend, red.) is geworden, vooral wanneer de slachtoffers christenen zijn in de noordelijke delen van het land”, zegt John Samuel, juridisch expert van Open Doors voor Sub-Sahara Afrika.
Hij voegt eraan toe dat Open Doors “het aanhoudende geweld en het gebrek aan gerechtigheid veroordeeld. Wij roepen de Nigeriaanse regering op om de daders te vervolgen en haar verplichting na te komen om alle burgers te beschermen en de vrijheid van religie of levensovertuiging te respecteren.”
Ook wil de woordvoerder dat de internationale gemeenschap druk uitoefent op de Nigeriaanse regering om het geweld aan te pakken en daders te bestraffen. “Op die manier is de cyclus van geweld die zich uitbreidt naar andere delen van het land, te doorbreken.”
Rellen
Vaak worden valse beschuldigingen van godslastering gebruikt om rellen te veroorzaken en christenen aan te vallen in Noord-Nigeria. Als voorbeeld noemt John Samuel de arrestatie van een andere christelijke vrouw, een week na de moord op Deborah, op verdenking van blasfemie. Rhoda Jatau, een gezondheidswerker uit de staat Bauchi, in het noordoosten van Nigeria, werd opgepakt nadat er rellen waren uitgebroken over een Whatsapp-bericht dat zij had doorgestuurd naar collega’s. Rhoda had daarin de moord op Deborah veroordeeld. Zij zit nog steeds vast.
Het geval van Deborah Samuel en duizenden andere christenen die om hun geloof zijn vastgehouden, ontvoerd of vermoord, benadrukt het belang van de huidige Afrika-campagne van Open Doors. Die campagne moet de wereldwijde kerk bewustmaken van wat er met de christenen in Nigeria gebeurt”, zegt John Samuel, “en zich met hen wil verbinden en voor hen bidden.”
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.