Daders Whatsapp-moord na jaar nog niet bestraft" />

Daders Whatsapp-moord na jaar nog niet bestraft

Sokoto College

Een jaar na de geruchtmakende Whatsapp-moord op de Nigeriaanse studente Deborah Samuel, zijn de daders nog steeds niet opgepakt. Het illustreert “de straffeloosheid die endemisch is geworden in Nigeria, vooral tegenover christenen in het noorden van het land”, stelt Open Doors.

Deborah Samuel, een christelijke studente aan de universiteit in de noordwestelijke deelstaat Sokoto, werd op 12 mei 2022 gruwelijk om het leven gebracht door medestudenten wegens vermeende godslastering in een Whatsapp-bericht. Deborah had een spraakbericht gepost in een groeps-chat, waarop medestudenten haar bedreigden en op de campus achtervolgden.

Voordat ze in veiligheid kon worden gebracht, stenigde een groep studenten haar en stak vervolgens haar lichaam in brand. Beelden van de gruweldaad verschenen op sociale media. Twee verdachten werden kort daarna gearresteerd en beschuldigd van “criminele samenzwering en het aanzetten tot openbare ordeverstoring”. Toch is tot op heden nog niemand veroordeeld voor de moord.

Straffeloosheid

“De brute moord op Deborah Samuel en het uitblijven van vervolging illustreert de straffeloosheid die in Nigeria endemisch (veelvoorkomend, red.) is geworden, vooral wanneer de slachtoffers christenen zijn in de noordelijke delen van het land”, zegt John Samuel, juridisch expert van Open Doors voor Sub-Sahara Afrika.

Hij voegt eraan toe dat Open Doors “het aanhoudende geweld en het gebrek aan gerechtigheid veroordeeld. Wij roepen de Nigeriaanse regering op om de daders te vervolgen en haar verplichting na te komen om alle burgers te beschermen en de vrijheid van religie of levensovertuiging te respecteren.”

Ook wil de woordvoerder dat de internationale gemeenschap druk uitoefent op de Nigeriaanse regering om het geweld aan te pakken en daders te bestraffen. “Op die manier is de cyclus van geweld die zich uitbreidt naar andere delen van het land, te doorbreken.”

Rellen

Vaak worden valse beschuldigingen van godslastering gebruikt om rellen te veroorzaken en christenen aan te vallen in Noord-Nigeria. Als voorbeeld noemt John Samuel de arrestatie van een andere christelijke vrouw, een week na de moord op Deborah, op verdenking van blasfemie. Rhoda Jatau, een gezondheidswerker uit de staat Bauchi, in het noordoosten van Nigeria, werd opgepakt nadat er rellen waren uitgebroken over een Whatsapp-bericht dat zij had doorgestuurd naar collega’s. Rhoda had daarin de moord op Deborah veroordeeld. Zij zit nog steeds vast.

Het geval van Deborah Samuel en duizenden andere christenen die om hun geloof zijn vastgehouden, ontvoerd of vermoord, benadrukt het belang van de huidige Afrika-campagne van Open Doors. Die campagne moet de wereldwijde kerk bewustmaken van wat er met de christenen in Nigeria gebeurt”, zegt John Samuel, “en zich met hen wil verbinden en voor hen bidden.”

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Moslimvrouw in dorp bij Bauchi, Nigeria 18 december 2023

Rhoda Jatau op borgtocht vrij, aanklacht blijft

Rhoda Jatau, de Nigeriaanse moeder van vijf kinderen die wordt beschuldigd van godslastering, is op borgtocht vrijgelaten. De christelijke vrouw zat negentien maanden in voorarrest. De aanklachten tegen haar blijven staan. De beslissing kwam als een verrassing. Een paar weken geleden was haar aanvraag om vrijlating nog afgewezen door het hooggerechtshof van de noordoostelijke deelstaat Bauchi. Na haar vrijlating is Jatau naar een geheime locatie gebracht. Haar gezin moest al […]

Lees meer
Bauchi, Nigeria 23 november 2023

Nigeriaanse moeder voor rechter om ‘godslastering’

Een Nigeriaanse christelijke moeder van vijf kinderen riskeert een jarenlange gevangenisstraf. Ze wordt beschuldigd van godslastering en zit al achttien maanden zonder vorm van proces vast. Op maandag 27 november staat ze voor de rechter. Rhoda Jatau, een gezondheidswerker uit de noordelijke staat Bauchi, werd op 20 mei 2022 gearresteerd; ze had een ‘godslasterlijk’ WhatsApp-bericht naar collega’s doorgestuurd. In het berichtje veroordeelde ze de gruwelijke moord op Deborah Samuel, de […]

Lees meer
Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven