Rhoda Jatau op borgtocht vrij, aanklacht blijft

Moslimvrouw in dorp bij Bauchi, Nigeria

Rhoda Jatau, de Nigeriaanse moeder van vijf kinderen die wordt beschuldigd van godslastering, is op borgtocht vrijgelaten. De christelijke vrouw zat negentien maanden in voorarrest. De aanklachten tegen haar blijven staan.

De beslissing kwam als een verrassing. Een paar weken geleden was haar aanvraag om vrijlating nog afgewezen door het hooggerechtshof van de noordoostelijke deelstaat Bauchi. Na haar vrijlating is Jatau naar een geheime locatie gebracht. Haar gezin moest al onderduiken uit angst voor aanvallen na de beschuldigingen tegen de vrouw.

“De vrijlating van Rhoda Jatau is iets dat gevierd moet worden, hoewel ze bijna negentien maanden moest wachten, zonder eerlijk proces, op haar recht om op borgtocht te worden vrijgelaten”, reageerde John Samuel, juridisch expert van Open Doors voor Sub-Sahara Afrika. De behandeling van Jataus zaak werd ontsierd door schorsingen en uitstel.

Ernstige zorgen

De rechtszaak en de langdurige voorlopige hechtenis trokken de aandacht van de internationale gemeenschap, mensenrechtenorganisaties en vertegenwoordigers van kerken. De christelijke vrouw werd op 20 mei 2022 gearresteerd in Katanga, omdat ze een ‘godslasterlijk’ WhatsApp-berichtje had doorgestuurd naar collega’s. In het bericht deelde ze een video waarin kritiek werd geuit op de gruwelijke moord op Deborah Samuel. Deze christelijke studente was kort ervoor door medestudenten gestenigd en in brand gestoken wegens vermeende lastering van de profeet Mohammed.

“De langdurige detentie van Rhoda Jatau geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over de toezegging van de Nigeriaanse autoriteiten om de grondrechten van de burgers te handhaven en te beschermen”, meent Samuel. “Grondrechten als het vermoeden van onschuld en het recht op een eerlijk en snel proces – dat zijn rechten die worden gegarandeerd in de Nigeriaanse grondwet.”

Meer agressie

Samuel uitte verder zijn bezorgdheid over toenemende agressie. “We zien een toename van geweld rond beschuldigingen van godslastering gericht tegen religieuze minderheden in Nigeria. Die vijandigheid wordt gevoed door een wettelijke criminalisering van blasfemie.” Daarmee kan kritiek op de islam worden uitgelegd als een misdrijf. “Dat is in strijd met de Nigeriaanse grondwet en internationale mensenrechtennormen.”

De zaak-Jatau is dan ook geen incident meer. Behalve het lynchen van Deborah Samuel vonden er andere geruchtmakende kwesties plaats. Mubarak Bala, een atheïst en voorzitter van de Humanistische Vereniging van Nigeria, zit vast op beschuldiging van een godslasterlijke post op zijn Facebook-account. Een moslimmuzikant, Yahaya Sharif-Aminu, vecht zijn doodvonnis aan voor het vermeend delen van godslasterlijke songteksten op WhatsApp.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bauchi, Nigeria 23 november 2023

Nigeriaanse moeder voor rechter om ‘godslastering’

Een Nigeriaanse christelijke moeder van vijf kinderen riskeert een jarenlange gevangenisstraf. Ze wordt beschuldigd van godslastering en zit al achttien maanden zonder vorm van proces vast. Op maandag 27 november staat ze voor de rechter. Rhoda Jatau, een gezondheidswerker uit de noordelijke staat Bauchi, werd op 20 mei 2022 gearresteerd; ze had een ‘godslasterlijk’ WhatsApp-bericht naar collega’s doorgestuurd. In het berichtje veroordeelde ze de gruwelijke moord op Deborah Samuel, de […]

Lees meer
Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Sokoto College 12 mei 2023

Daders Whatsapp-moord na jaar nog niet bestraft

Een jaar na de geruchtmakende Whatsapp-moord op de Nigeriaanse studente Deborah Samuel, zijn de daders nog steeds niet opgepakt. Het illustreert “de straffeloosheid die endemisch is geworden in Nigeria, vooral tegenover christenen in het noorden van het land”, stelt Open Doors. Deborah Samuel, een christelijke studente aan de universiteit in de noordwestelijke deelstaat Sokoto, werd op 12 mei 2022 gruwelijk om het leven gebracht door medestudenten wegens vermeende godslastering in […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven