Vermoord om een WhatsApp-bericht

Deborah

Deborah Samuel Yakubu was een student aan het Shehu Shagari College of Education in Sokoto, Nigeria. Ze was een zogenoemd 200-level student Home Economics, wat in Nederland HBO Economie zou zijn. Ze is gestenigd en verbrand op donderdag 12 mei 2022 door een woedende menigte van jonge moslims. Ze werd ervan beschuldigd godslasterlijke taal tegen de profeet te hebben gebruikt in een WhatsApp-groep van school.

Op een eerdere vraag in deze WhatsApp-groep hoe ze haar examens had gehaald, reageerde ze: “door Jezus”. Ze werd daarna met geweld bedreigd als ze haar uitspraak niet terug zou trekken. Daarop reageerde ze met een voice-bericht waarin ze [vrij vertaald] zei:

“Is het altijd met geweld dat jullie deze religieuze uitlatingen in deze groep zullen sturen? De groep is daar niet voor gemaakt, maar eerder als een platform over toetsen, opdrachten, examens, enzovoorts. Niet deze (onzinnige) religieuze berichten (over een onzinnige profeet).”

Deborah Samuel Yakubu

Na dit bericht liep ze nietsvermoedend naar school, wat voor haar een dodelijk gevolg zou hebben. Bij aankomst werd ze opgewacht door een woedende menigte die, overtuigd van haar godslastering, het recht in eigen hand namen. Haar vlucht naar de beveiligingspost van de school mocht niet baten. Mensen trokken haar eruit en sloegen en stenigden haar. Haar bewusteloze lichaam werd vervolgens in de brand gestoken.

Demonstraties

Vrij snel na deze aanval werden drie verdachten opgepakt. Dit bracht echter een woedende menigte op de been. Zij waren ervan overtuigd dat de dood van Deborah gerechtvaardigd was omdat ze schuldig was aan blasfemie. Twee kerken werden beschadigd in deze ophef, en vele christenen zochten een veilige schuilplaats uit angst voor de gespannen situatie.

Open Doors komt op voor vervolgde christenen. In dit geval doen onze lokale partners dat heel praktisch door de familie van Deborah in Nigeria te bemoedigen en te steunen, maar ook door families te informeren over hun rechten wat betreft een eerlijk gerechtelijk proces.

Wil jij ook wat doen? Bid dan voor de familie van Deborah. Bid dat de situatie in Nigeria tot bedaren komt.

Nigeria

Van alle landen op de Ranglijst Christenvervolging vallen er evenveel doden in Nigeria als in alle andere landen bij elkaar. In de eerste drie maanden van 2022 kwamen er weer negenhonderd burgerdoden bij, waaronder het merendeel van de christelijke gemeenschap.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven