Pakistaanse christenen smeken om gebed en gerechtigheid " />

Pakistaanse christenen smeken om gebed en gerechtigheid 

Verwoeste kerk in Pakistan

Christenen in Pakistan vragen dringend om gebed voor hun veiligheid. Een woedende menigte stak woensdag in de stad Jaranwala kerken in brand en verwoestte huizen van christenen. Het volksgericht volgde na geruchten over godslastering: christenen zouden een Koran hebben ontheiligd door die in brand te steken. 

Volgens media  en mensenrechtengroeperingen zijn ten minste twintig kerken aangevallen. Honderden extremistische moslims bestormden kerkgebouwen, vernielden het interieur, Bijbels en kruizen en stichtten brand. Ook de woningen van christenen waren doelwit en zelfs een begraafplaats werd vernield. Veel christenen in Jaranwala, een stad in de oostelijke provincie Punjab, zijn op de vlucht geslagen.  

Meedogenloos  

“De aanvallen waren hevig en meedogenloos. Haatdragende toespraken en oproepen vanuit moskeeën klonken overal in Jaranwala”, zei Peter, een christelijke inwoner. “In een oogwenk groeide een menigte van honderd mannen uit tot vierduizend mensen die verschillende christelijke wijken in heel Jaranwala binnentrokken.” Op sociale media verschenen heftige beelden van vernieling van een gebouw van het Leger des Heils.  

Minderheidsgroepen in Pakistan hebben vaak te maken met beschuldigingen van godslastering, voor extremistische moslims een reden om hen aan te vallen en te onderdrukken. “De frequentie en schaal van dergelijke aanvallen – die systematisch zijn, gewelddadig en vaak onstuitbaar – lijken de afgelopen jaren te zijn toegenomen”, zei de Nationale Mensenrechtenraad van Pakistan tegen het persbureau Reuters. 

Naast de oproep tot wereldwijd gebed vraagt Open Doors de internationale gemeenschap zich uit te spreken de gevaarlijke situatie voor christenen in Pakistan. “Niemand zou moeten leven in angst voor een woedende menigte die wil vernietigen en doden.” Open Doors dringt erop aan dat landen samenwerken met de Pakistaanse regering om maatregelen te nemen om de brute mentaliteit tegen christenen een halt toe te roepen.  

Geplande vervolging 

Pakistaanse christenen spreken van een geplande vervolging. Zij zijn achterdochtig over de timing van de beschuldigingen van godslastering. De aangifte was enkele uren voor het geweld losbarstte, al bij de politie ingediend.  

“Het was geen toeval dat moskeeën in Jaranwala haatdragende oproepenbegonnen uit te zenden, die uiteindelijk leidden tot aanvallen in de hele stad”, verklaarde een woordvoerder van een plaatselijke kerk. “Hoe kwamen alle moskeeën aan deze informatie? Hoe waren ze in staat om zoveel mensen op de been brengen zonder voorbedachten rade? Niemand beantwoordt onze vragen! Maar we wachten op gerechtigheid.” 

De Pakistaanse autoriteiten hebben inmiddels 146 mensen gearresteerd. Premier Anwaar-ul-Haq Kakar schreef op X (voorheen bekend als Twitter) dat “strenge maatregelen worden genomen tegen hen die de wet overtreden en zich keren tegen minderheden”. Hij bezwoer daders op te pakken en voor de rechter te brengen.  De regering van de provincie Punjab beloofde alle beschadigde kerken en huizen de komende dagen te herstellen. De Islamitische Raad van Pakistan (PUC) sprak zich uit tegen het geweld en zegde toe “onze christelijke broeders” te beschermen.

Om voor te bidden:  

  • Bid voor de mensen in de christelijke gemeenschap die hun huizen en kerken moeten herbouwen. 
  • Vraag God dat Hij hun wonden heelt en Zijn kinderen troost en bemoediging geeft.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven