Pakistan: Verwoestende overstromingen storten land in verdere onzekerheid " />

Pakistan: Verwoestende overstromingen storten land in verdere onzekerheid 

Mensen lopen door het water

Pakistan ondergaat een natuurramp. Een derde van het land staat onder water. Door een heftig regenseizoen in combinatie met het smelten van de gletsjers, breken de dijken langs de westelijke grens van het land. Het land heeft daarnaast te maken met een kwakkelende economie, een golf van geweld en politieke instabiliteit. Christenen in Pakistan worden vaak verwaarloosd en vervolgd vanwege hun geloof. Onze broeders en zusters, die al een moeilijk leven leiden, hebben onze steun en gebeden nu meer dan nodig. 

“Niets kan je voorbereiden op wat je ogen zien. Geen enkele hoeveelheid beeldmateriaal kan de omvang van het onheil waarmee we te maken hebben vastleggen”, zegt Shamel*, een hulpverlener in een van de zwaarst getroffen delen van het door overstromingen getroffen Pakistan. “Meren en de Arabische Zee zijn in elkaar overgegaan.  Zelfs na vele weken blijft het water stijgen, neemt huizen en wegen mee en maakt het onmogelijk om de ontheemden te bereiken. Ik huiver bij de gedachte hoeveel lichamen zullen worden afgevoerd en hoeveel er zullen achterblijven als de oceaan zich weer terugtrekt”, deelde een andere hulpverlener mee. Het officiële cijfer van meer dan 1.300 doden lijkt twijfelachtig gezien de ernst van de watersnood die al 33 miljoen mensen heeft ontheemd. 

Chaos 

Het land lijdt al onder een kwakkelende economie en politieke instabiliteit. De verwoestingen duwen het land verder in chaos en onzekerheid. Christenen in Pakistan lijden in het bijzonder onder een overheid die discrimineert en de godsdienstvrijheid beperkt, en hebben te maken met vervolging vanwege hun geloof.  

De watervloed heeft de toevluchtsoorden van de christelijke gemeenschap weggevaagd. Velen van hen hebben hun huis moeten verlaten omdat de gebouwen op instorten staan. Hulpgoederen kunnen veel christenen niet bereiken, omdat een groot deel van de infrastructuur is weggespoeld. Bij de hulp die hun gebieden wel bereikt, staan christenen vaak achteraan in de rij.  

Een christelijke bewoonster in Pakistan zelf getroffen door de overstroming vertelde ons: “We hebben jullie gebeden nodig. We vragen onze Vader om een manier te vinden om deze getroffen mensen te bereiken, onderdak, voedsel en een droge plek om te verblijven terwijl ze wachten tot het water zich terugtrekt. Bid ook dat God de mensen in de regering wijsheid geeft om deze ramp, die ons land meer dan tien jaar terug in de tijd heeft gebracht, in goede banen te leiden.”  

Lokale partners 

Friends of Alive, een lokale hulporganisatie, legt uit dat christenen die al een moeilijk leven leiden, onze steun en gebeden nu meer dan nodig hebben. Momenteel zijn Alive-medewerkers bij deze getroffen gemeenschappen – luisterend, observerend en rapporterend – om ervoor te zorgen dat ze snel kunnen reageren zodra het water zich terugtrekt. “Onze teamleden en pastors doen wat ze kunnen met hun beperkte middelen. Zij dienen deze mensen ook door waar mogelijk geestelijke en traumazorg te verlenen”, vertelt een lokale woordvoerder van Friens of Alive.  

Er is echter nog veel meer te doen op dit moment zegt Hina*, een van de hulpverleners van de organisatie. “Friends of Alive vraagt u te bidden voor degenen die op dit moment de ontheemden en de bange mensen helpen. Het is vermoeiend, het is intens en het is moeilijk. Maar niets brengt zoetere vreugde dan de geur van Jezus te ruiken als je een kamer binnenloopt en tranen begint af te vegen.” 

Pakistan staat op plaats 8 op de Ranglijst Christenvervolging.

*schuilnaam 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven