Nieuwe Ranglijst Christenvervolging

Pastor Zachariah in Nigeria zit bij verwoeste woningen

Meer en heviger geweld tegen christenen, vooral in Afrika. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vandaag internationaal heeft gepubliceerd.

Christenen wereldwijd krijgen steeds meer fysiek geweld te verduren. Vooral het aantal aanvallen op kerken, winkels en huizen van christenen neemt enorm toe, in vergelijking met eerdere jaren. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger, vreest Open Doors bij de presentatie van de Ranglijst Christenvervolging 2024

De explosieve toename van aanslagen en geweld hebben verwoestende gevolgen voor miljoenen christenen overal ter wereld, is af te lezen uit Open Doors’ jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. “De aantallen zijn het absolute minimum van gewelddaden die we zeker weten”, zo licht de organisatie toe in haar rapport. 

Trends

Vooral het geweld tegen Afrikaanse christenen blijft zich uitbreiden. Steeds vaker vallen radicale jihadisten kerken, winkels en huizen van christenen in landen ten zuiden van de Sahara aan. Het aantal moorden blijft onverminderd hoog: vooral in Nigeria waar meer dan vierduizend christenen om hun geloof zijn omgebracht. 

De belangrijkste trends in het afgelopen jaar zijn volgens Open Doors: de opmars van religieus gemotiveerd geweld in de Sahelregio, de openlijke vijandigheid tegen kerken in Nicaragua, de uitbreiding van het onderdrukken van christenen in China en India. De twee Aziatische grootmachten nemen ruim 12.000 aanvallen op kerken voor hun rekening (op een totaal van 14.516 aanslagen en kerksluitingen in 78 landen). 

Lichtpuntjes 

De ranglijst vermeldt een paar lichtpuntjes. Mali werkt aan een nieuwe grondwet die meer ruimte geeft aan de christelijke minderheid in het land. In India leed de regerende BJP een gevoelige nederlaag bij deelstaatverkiezingen in Karnataka, wat betekent dat antibekeringswetten kunnen worden teruggedraaid. In Laos groeit het aantal christenen tegen de verdrukking in, signaleerde een Open Doors-onderzoeker. Dat verdrukking paradoxaal genoeg groei van de christelijke kerk uitwerkt, is voor christenen niet verrassend, de Bijbel geeft dat op meerdere plaatsen aan. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Woningen in Congo 20 januari 2023

‘Aanslag Congo had veel erger kunnen zijn’

De brute bomaanslag afgelopen zondag op een protestantse kerk in Kasindi (DR Congo) had nog veel bloediger kunnen zijn. Slechts een van drie geplaatste bommen ging af. De aanslag kostte zeker zeventien kerkgangers het leven en meer dan zestig raakten gewond. De protestantse koepelorganisatie ‘Église du Christ au Congo’ (ECC) veroordeelde de “laffe en gruwelijke” aanslag scherp en riep de Congolese overheid op de veiligheid van burgers beter te garanderen. […]

Lees meer
Wopke Hoekstra en Maarten Dees 19 januari 2023

Hoekstra prijst nut Ranglijst Christenvervolging

“Ons doel moet zijn: maak dit soort lijsten overbodig.” Dat zei minister Wopke Hoekstra donderdag bij het in ontvangst nemen van de Ranglijst Christenvervolging 2023. “Fantastisch dat Open Doors dit werk doet, want het is verschrikkelijk om te zien hoe groot het probleem is.” De minister gaf aan positief te zijn over de aandacht die Open Doors geeft aan de vervolging van christenen. Uit de woensdag openbaar gemaakte ranglijst blijkt […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven