Christen in Laos

Laos is een van de weinige landen met een communistische regering. De communistische autoriteiten houden streng toezicht op alle religieuze activiteiten. Samenkomsten van kerken die niet zijn geregistreerd, worden beschouwd als illegaal. De cultuur is doordrongen van het boeddhisme. Wie zich hiervan afkeert, krijgt te maken met druk en geweld vanuit de familie en lokale autoriteiten. Vaak wordt de plaatselijke gemeenschap door hen opgehitst of wordt er hulp gezocht bij religieuze leiders. 

Waarom worden christenen in Laos vervolgd?   

Laos is een extreem arm land, wat sterk afhankelijk is van buitenlandse hulp. Ook met de mensenrechten is het er slecht gesteld: inwoners worden beperkt in hun vrijheid en minderheden worden vervolgd. De overheid controleert en indoctrineert haar bevolking via de media. Wie online kritiek uit, wordt onderdrukt. Tegelijkertijd zijn er de traditionele dorpswetten waar mensen zich aan dienen te houden.  

Christenen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Lokale autoriteiten en dorpshoofden doen er alles aan om religieuze rituelen te beschermen, het communistische gedachtengoed te handhaven en de vrede in dorpen te bewaren. Het boeddhisme wordt gezien als cultureel erfgoed wat beschermd dient te worden. Vooral op het platteland wordt het christendom gezien als bedreigend voor het overheidsgezag, westers en als vijand van het communisme. Bekering tot het christendom betekent verraad, en verraders horen niet thuis in traditionele boeddhistische gemeenschappen.   

Hoe is het leven voor christenen in Laos?  

Historische kerken, zoals de Rooms-Katholieke Kerk en zevendedagsadventisten, worden officieel erkend door de overheid. Weinig kerken beschikken over een eigen gebouw. En ook deze kerken worden streng gecontroleerd. Soms spelen autoriteiten een rol bij het selecteren van kerkleiders en het goedkeuren van christelijk materiaal. Andere kerken krijgen geen toestemming om elkaar te ontmoeten en moeten in het geheim opereren. Geregeld worden kerkleiders en voorgangers zonder reden gearresteerd. Hun families en kerken moeten enorme sommen geld betalen voor hun vrijlating. Ook lopen ze kans om net als pastor See gemarteld en vermoord te worden op straat.  

Vooral christenen met een boeddhistische achtergrond worden zwaar vervolgd. De politie treedt met harde hand op tegen deze christenen. Om nieuwe gelovigen uit het dorp te verdrijven, wordt de bouw van kerken verhinderd, worden christenen aangevallen of soms zelfs verbannen uit hun woonplaats.  

Christenen worden ook geconfronteerd met vervolging en discriminatie op het werk, uitsluiting van overheids- en militaire functies en baanverlies.

Ontmoet Naomi*

“Alleen al in mijn regio zijn dit jaar twee huiskerken gesloten. Veel christenen vrezen dat de komende maanden nog meer kerken een verbod krijgen opgelegd. Ook worden sommige gemeenschappen in de gaten gehouden door de autoriteiten.”

Naomi

Naomi is partner van Open Doors en Laos-expert. In werkelijkheid heet ze anders.

Wat doet Open Doors?  

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Laos door: 

  • te zorgen voor christelijke materialen in de lokale taal.
  • trainingen op het vlak van leiderschap en discipelschap te geven. 
  • noodhulp (zoals kleding, voedsel en medicijnen) en pleitbezorging. 
  • sociaaleconomische ontwikkelingsprogramma’s, zodat christenen in hun eigen inkomen kunnen voorzien.
Kaart van Laos

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 68%
Persoonlijk leven 69%
Familieverband 63%
Gemeenschapsleven 79%
Publieke ruimte 86%
Kerkelijk leven 84%

Soorten vervolging

  • (post)communistische onderdrukking  
  • tribale vijandigheid   
  • overheidswantrouwen

Over Laos

Regio
Azië

Hoofdreligie
Boeddhisme

Christelijke bevolking
212.000 (2,8%)

Regering
Communistische staat

Leider
President Thongloun Sisoulith

Speciaal voor kids

Hoe vertel je kinderen over christenvervolging? Vraag de Geheime Vrienden-envelop aan en maak een gebedsreis over de wereld. 

Bid voor Laos

Christenen in Laos worden op allerlei manieren tegengewerkt. Velen voelen zich alleen en raken ontmoedigd door de vervolging. Bid je mee?   

  • Bid dat christenen manieren vinden om samen te komen. Bid om bescherming. 
  • Sommige christenen zijn verbannen uit hun woonplaats. Wil je bidden dat ze kracht ontvangen? En dat ze een nieuw leven kunnen opbouwen?  
  • Bid voor de leiders van het land en de lokale dorpshoofden. Bid dat ze het christendom niet zien als gevaar en christenen met rust laten. 

Nieuws uit Laos

Laos 12 september 2023

Terug-bekering vereist voor vrijlating uit gevangenis in Laos

Xiong* en Yod* zijn een jong stel met vier kinderen uit Laos. In 2021 werden zij christen. Toen de ouders en familieleden van Xiong hoorden van deze bekering, werden ze gelijk hun dorp uitgezet. Een kerkleider uit een dorpje in de buurt in centraal Laos nam hen in huis, terwijl andere gemeenteleden voor praktische hulp zorgden.  In mei van dit jaar stond de familie van Xiong op de stoep van […]

Lees meer
Mensen lezen uit Bijbel 9 november 2022

Voorganger in Laos gemarteld en vermoord 

Het lichaam van een evangelische voorganger in het zuiden van Laos is eind oktober verminkt teruggevonden. Volgens de politie en nationale kerkleiders is de man gemarteld en op brute wijze vermoord. Betrokkenen bij het politieonderzoek geven aan dat pastor See vermoord is om zijn geloof. Pastor See was betrokken bij een grote opwekking in de regio. Het toenemende aantal mensen dat zich liet dopen veroorzaakte spanningen in de lokale gemeenschap. […]

Lees meer
Laos 26 augustus 2020

Bewoners in Laos dulden geen kerk in dorp

Laos – Tien dorpsbewoners hebben eerder deze maand het huis van pastor Inpong in Noord-Laos verwoest. Ze wilden niet dat het huis als een kerk werd gebruikt. Een ingestort huis gemaakt van hout en bamboe en een kapot metalen dak zijn te zien in een korte video gemaakt door een contactpersoon van Open Doors in Laos. Tien dorpelingen kwamen met geweren, hamers en stokken en vernietigden het huis van de […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven