Voorganger in Laos gemarteld en vermoord 

Mensen lezen uit Bijbel

Het lichaam van een evangelische voorganger in het zuiden van Laos is eind oktober verminkt teruggevonden. Volgens de politie en nationale kerkleiders is de man gemarteld en op brute wijze vermoord.

Betrokkenen bij het politieonderzoek geven aan dat pastor See vermoord is om zijn geloof. Pastor See was betrokken bij een grote opwekking in de regio. Het toenemende aantal mensen dat zich liet dopen veroorzaakte spanningen in de lokale gemeenschap. In het boeddhistische Laos staat de gemeenschap wantrouwig tegenover het christelijk geloof, dat als westers wordt beschouwd.  

Op 20 oktober werd pastor See verwacht bij een bijeenkomst van Laotiaanse christenen, twee uur rijden van zijn woonplaats. Toen hij daar niet op kwam dagen, werd er een zoekactie opgezet langs de bergpas die hij passeerde en langs omliggende ziekenhuis. Na drie dagen werd zijn ernstig verminkte lichaam gevonden in een greppel in de jungle, met naast hem zijn Bijbel.  Pastor See laat een vrouw en acht kinderen achter.  

Zoals veel Laotianen verdiende See de kost als boer. Hij bekeerde zich tot het christelijk geloof in 2015. De spanning in het dorp liep daarna snel op toen de lokale autoriteiten en politie claimden dat zijn geloof onverenigbaar was met hun traditionele geloof en culturele praktijken. De rechten van zijn familie werden beperkt, bijvoorbeeld door hen de toegang tot de lokale watervoorziening te ontzeggen. In 2018 was See al eens gearresteerd voor het houden van ‘illegale samenkomsten’ op zondagen. Het leidde er zelfs toe dat hij onder druk werd gezet om zijn geloof in Jezus schriftelijk af te zweren. Dat weigerde hij.   

Toenemend gevaar 

De kerk in Laos is groeiende. In 2021 zijn er meer dan zestig kerken gesticht, ondanks de coronabeperkingen. Duizenden mensen lieten zich dopen in deze periode. De groei zorgt er tegelijkertijd voor dat de vervolging toeneemt. Het wantrouwen van de autoriteiten en argwaan bij de lokale gemeenschap zorgen voor extra spanning. Veel voorgangers geven aan dat ze in de gaten worden gehouden door de autoriteiten.  

“We huilen, maar niet als mensen zonder hoop”, zei een van de kerkleiders tegen Open Doors?. “We weten dat we veilig zijn bij Jezus. Aanvallen als op pastor See gebeuren vaker, maar elke keer groeit de kerk. Uiteindelijk kan niets de groei van de kerk tegenhouden.” 

Religieuze vrijheid 

Laos is een socialistische, autoritaire eenpartijstaat, dat grenst aan Thailand, China en Myanmar. De grondwet van Laos garandeert de burgers in artikel 43 het recht om “al dan niet in religies te geloven”. De regering erkent officieel vier godsdiensten – boeddhisme, christendom, islam en het baha’i-geloof – maar geeft de voorkeur aan het boeddhisme.

 Een kleine zestig procent van de circa zeven miljoen Laotianen is boeddhistisch. Het boeddhisme is vaak vermengd met de nog breed aangehangen etnische godsdiensten. Voorouder- en geestenverering zijn daarbij verweven in hun wereldbeeld. Het land kent een kleine groep christenen, dat niet meer dan 2,8 procent van de bevolking omvat. 

Vervolging

Vervolging neemt toe in het land, vooral in het zuiden van het land. Christenen op het platteland worden met argwaan bekeken. Ze worden willekeurig vastgehouden, lastiggevallen en uit hun dorpen gezet, en hun bezittingen worden in beslag genomen omdat zij weigeren hun geloof af te zweren. Lokale ambtenaren sluiten vaak de ogen voor deze misstanden en ontkennen dat christenen worden gediscrimineerd of geweld wordt aangedaan. Laos staat op de 26e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Laos 12 september 2023

Terug-bekering vereist voor vrijlating uit gevangenis in Laos

Xiong* en Yod* zijn een jong stel met vier kinderen uit Laos. In 2021 werden zij christen. Toen de ouders en familieleden van Xiong hoorden van deze bekering, werden ze gelijk hun dorp uitgezet. Een kerkleider uit een dorpje in de buurt in centraal Laos nam hen in huis, terwijl andere gemeenteleden voor praktische hulp zorgden.  In mei van dit jaar stond de familie van Xiong op de stoep van […]

Lees meer
Laos 26 augustus 2020

Bewoners in Laos dulden geen kerk in dorp

Laos – Tien dorpsbewoners hebben eerder deze maand het huis van pastor Inpong in Noord-Laos verwoest. Ze wilden niet dat het huis als een kerk werd gebruikt. Een ingestort huis gemaakt van hout en bamboe en een kapot metalen dak zijn te zien in een korte video gemaakt door een contactpersoon van Open Doors in Laos. Tien dorpelingen kwamen met geweren, hamers en stokken en vernietigden het huis van de […]

Lees meer
Laos gezin 3 juli 2020

‘Hij zit nu al drie maanden in de gevangenis’

Onderstaande boodschap ontvingen we van Boupha* uit Laos en delen we graag met je. Boupha vertelt je wat haar gezin de afgelopen drie maanden is overkomen. Zij vraagt om gebed. “Mijn naam is Boupha en de naam van mijn echtgenoot is Athit*. We zijn al bijna tien jaar getrouwd en hebben drie kinderen. Kort geleden verhuisden we naar het dorp waar onze grootouders wonen en begonnen we een bediening.” Genezing […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven