Laos zet steeds vaker christenen gevangen " />

Laos zet steeds vaker christenen gevangen 

Landschap in Laos

Steeds meer christenen in Laos worden vanwege hun geloof in Jezus Christus gevangengenomen.  Sinds het begin van dit jaar zijn al minstens vijftien gelovigen gearresteerd. In het zuiden van het land zijn drie kerkleiders gevangengezet, omdat zij weigerden hun geloof op te geven. 

Op een ochtend in februari stopte de politie bij een dorp in het zuiden van Laos. De agenten riepen alle christenen bijeen en eisten hun geloof in Jezus Christus op te geven. Ze dreigden dat de gelovigen in de gevangenis terecht zouden komen, als ze dit niet wilden doen. Hoewel ze bang waren, hielden drie kerkleiders toch stand. Ze wilden hun geloof niet herroepen en weigerden het af te zweren. De kerkleiders werden vervolgens de politiewagen ingesleurd en naar een plaatselijke gevangenis gebracht. Ze mochten niets zeggen en konden zichzelf ook niet verdedigen.  

Toename gevangenen 

In het hele land zijn dit jaar al minstens vijftien christenen gevangengenomen vanwege hun geloof, onder wie ook minderjarigen. Het aantal gevangenschappen onder christenen neemt toe, volgens waarnemers een nieuwe trend in Laos. Partner van Open Doors en Laos-expert Naomi* vertelt dat ook in haar gebied kerken zijn gesloten. De gelovigen uit deze kerken zijn gevangengenomen.

“Veel christenen in het gebied vrezen dat de komende maanden nog meer kerken een verbod krijgen opgelegd. Alleen al in deze regio zijn dit jaar twee huiskerken gesloten. Ook worden sommige gemeenschappen in de gaten gehouden door de autoriteiten”, aldus Naomi.  

Christenen verjagen 

In november nog stormden politieagenten een huiskerk in het zuiden van Laos binnen. Ze verstoorden de dienst en namen de Bijbels en liedboeken in beslag. Gelovigen in Laos hebben het zwaar te verduren. “De lokale autoriteiten, het dorpshoofd maar ook de andere dorpelingen willen geen christenen in hun gemeenschap”, vertelt Dey*, een lokale partner van Open Doors. Dorpsgenoten doen er dan ook alles aan om de gelovigen in de gemeenschap te verdrijven.

Zo werden eind januari nog de onderkomens van vijf christelijke gezinnen verwoest. Bij thuiskomst van een bezoek aan een ander dorp, zagen zij dat alle huizen in het rijstveld waren vernield. Deze mensen zijn voor de tweede keer verbannen vanwege hun geloof in Jezus Christus. Een aantal maanden eerder waren hun huizen ook al verwoest en werden ze verjaagd door dorpsgenoten en het gemeentebestuur.  

Het aantal gelovigen in het zuiden van Laos neemt toe, met als gevolg dat ook de vervolging in het land steeds verder toeneemt. Laos staat op plek 31 van de Ranglijst Christenvervolging

*Schuilnaam 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven