Christen in Marokko

Marokko is een islamitisch land. De islam is de staatsgodsdienst en 99 procent van de bevolking is moslim. Ooit waren er grote gemeenschappen joden en christenen in het land, maar die zijn nu flink in de minderheid. De christenen die er wonen, zijn vaak terughoudend in het uiten van hun geloof. Geregeld zijn ze doelwit van radicaalislamitische groeperingen. En als ze hun geloof delen met anderen, lopen ze het risico beboet, gearresteerd en gevangengenomen te worden. 

Waarom worden christenen in Marokko vervolgd?

Volgens de Marokkaanse wetgeving is het strafbaar om ‘het geloof van een moslim aan het wankelen te brengen’. Daarom houdt de overheid christenen nauwlettend in de gaten, vooral wanneer die ervan verdacht worden te evangeliseren. Van Marokkanen wordt verwacht dat ze trouw zijn aan de islam, de koning en het land. Het christendom wordt gezien als westers. In de afgelopen jaren zijn er christenen beschuldigd van ontrouw aan de koning, veel buitenlandse christenen zijn het land uitgezet zonder eerlijk proces. De angst voor radicale moslimgroeperingen zou hiervoor een van de redenen kunnen zijn. Door hen te sussen, probeert de regering onrust te voorkomen.  

Hoewel de regering stabiliteit in het land nastreeft, zijn er op verschillende plaatsen extremistische groeperingen actief. Het is moeilijk om in Marokko een christelijke gemeenschap op te richten en in stand te houden. Kerken die bestaan, worden geconfronteerd met de dreiging van gewelddadige aanvallen door extremisten.

Hoe is het leven voor christenen in Marokko?

Steeds vaker wordt er geweld gebruikt tegen christenen in Marokko. Hiermee neemt de druk op christenen in familiesferen en het gemeenschapsleven toe. Gelovigen kunnen door de overheid beboet of gearresteerd worden voor het bezit van een Bijbel of het praten met hun buurman over het christelijk geloof.  

De meeste christenen in Marokko zijn rooms-katholiek en komen uit het buitenland. Deze christenen komen samen in kerken in grote steden. Lokale christenen mogen zich hier niet bij aansluiten. Vrijwel alle Marokkaanse christenen hebben een islamitische achtergrond. Wanneer hun bekering bekend wordt, kunnen ze te maken krijgen met discriminatie op de arbeidsmarkt en vijandigheid van hun familie en de samenleving.

Sommige christenen verliezen zelfs hun erfenisrechten en de voogdij over hun kinderen. Daarbij krijgen bekeerlingen geen toestemming om samen te komen in officiële kerken. Meestal ontmoeten ze elkaar in huiskerken. Doordat de toegang tot internet en sociale media steeds gemakkelijker wordt, kunnen ze elkaar ook anoniem online ontmoeten.  

Omdat christenen met een islamitische achtergrond in de gaten worden gehouden door de overheid, zijn ze erg voorzichtig. Ze vinden het moeilijk om hun kinderen een christelijke opvoeding te geven. Er zijn kinderen die gepest worden op school vanwege hun geloof en verplicht islamitisch onderwijs krijgen. Christelijke vrouwen kunnen worden gedwongen te scheiden, te trouwen met een moslim of ze worden onder druk gezet om hun geloof te herroepen. Veel christenen in Marokko geloven in het geheim. 

Wat doet Open Doors in Noord-Afrika?

In samenwerking met lokale partners en kerken ondersteunt Open Doors de kerk in Noord-Afrika met de volgende activiteiten:  

  • leiderschapstrainingen en mentoring.
  • discipelschap door het bezoeken van christenen voor gebed en bemoediging.
  • training om christenen voor te bereiden op vervolging.
  • verspreiden van Bijbels en christelijke lectuur.
  •  traumaverwerkingstraining voor vrouwen.
  • familieconferenties voor relatie- en huwelijksvorming. 
  • microkredieten en beroepsopleidingen om christenen te helpen om kleine bedrijfjes te starten, zodat ze in eigen inkomen kunnen voorzien.
Kaart van Marokko

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 32%
Persoonlijk leven 79%
Familieverband 83%
Gemeenschapsleven 70%
Publieke ruimte 77%
Kerkelijk leven 86%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • overheidswantrouwen 

Over Marokko

Regio
Noord-Afrika

Hoofdreligie
Islam 

Christelijke bevolking
31.200 (0,1%)

Regering
Parlementaire Constitutionele Monarchie

Leider
Koning Mohammed VI

Meer lezen?

Aizah uit Noord-Afrika werd door haar vader uit huis geschopt. Waarom? “Hij zei dat ik onze cultuur had verraden, dat ik niet langer zijn dochter was.”

Doneer nu

Help vandaag nog

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bid voor Marokko

Bidden is het krachtigste wat je kunt doen om vervolgde christenen in Marokko te steunen. 

  • Bid voor de christelijke gezinnen. Bid dat de kinderen ooit zelf de keuze maken om God te volgen. Wil je bidden om bescherming?  
  • Er zijn veel geheime gelovigen in Marokko. Bid dat ze een manier vinden om andere christenen te ontmoeten en dat ze groeien in hun geloof. 
  • Bid voor de christenen die worden vervolgd. Bid dat relaties hersteld worden en dat mensen geraakt worden door de liefde van de Here Jezus. 

Nieuws uit Marokko

Jongeren luisteren 15 januari 2020

Christenen in Afrika steeds vaker vogelvrij

Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die vandaag verschijnt. Burkina Faso is de meest opvallende en hoogste nieuwe binnenkomer op 28. In Nigeria werd het hoogste aantal christenen gedood. Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven