Christen in Nicaragua

In Nicaragua is maar liefst 95% van de bevolking christen. Toch staat dit Midden-Amerikaanse land op de Ranglijst Christenvervolging. Een aantal jaren geleden stond Nicaragua nog te boek als stabiel land in de regio.

Tegenwoordig doet president Daniel Ortega steeds meer afstand van democratische beginselen. Hierdoor wordt het zeker voor christenen steeds onveiliger.  

Waarom worden christenen in Nicaragua vervolgd?

De kerk in Nicaragua is een bron van destabilisatie. Zo ziet president Daniel Ortega het tenminste. Nu hij zich steeds meer als dictator presenteert, staan democratie en mensenrechten onder druk. En juist kerken spreken zich openlijk uit tegen onrechtvaardigheden, schendingen van de mensenrechten en de inmenging van de regering in democratische processen.  

Zo komt het dat christenen worden geassocieerd met oppositie en worden beschouwd als tegenstanders van het regime. Dit heeft geleid tot intimidatie, pesterijen, aanvallen, arrestaties, ontvoeringen, gerechtelijke vervolging en gedwongen uitzetting van kerken.  

Ook de toenemende corruptie en illegale drugshandel spelen een rol in de vervolging van christenen. Want ook hier verzetten christenen zich tegen. Criminele organisaties werken samen met de regering om tegenstanders te onderdrukken. Christenen zijn hierdoor extra kwetsbaar, omdat ze nergens terecht kunnen voor bescherming. De rol van criminele organisaties bij vervolging van christenen zien we ook in het nabijgelegen Mexico

Hoe is het leven voor christenen in Nicaragua?

Voor christenen in Nicaragua is het leven buitengewoon uitdagend geworden. De overheid doet er alles aan om christenen de mond te snoeren en hen een slechte naam te bezorgen. Zo keert zelfs de bevolking de kerk de rug toe. Sinds Ortega in 2018 aan de macht is gekomen, moesten christelijke scholen en tv-stations hun deuren sluiten. Ook christelijke liefdadigheidsinstellingen moesten stoppen met hun werkzaamheden. 

In 2018 werd er geprotesteerd tegen het dictatoriale regime. Kerken die destijds onderdak en zorg boden aan mensen die hieraan meededen, worden vandaag de dag nog steeds lastiggevallen. Ze hebben te maken met laster en strenge controles door de overheid. Wanneer kerken zich uitspreken tegen onrecht en mensenrechtenschendingen, worden ze beschuldigd van destabilisatie. Hierdoor neemt de vijandigheid jegens christenen in het land toe. Steeds vaker worden christenen geïntimideerd, in de gaten gehouden, gearresteerd en zelfs aangevallen. Kerkleiders zijn mishandeld, bedreigd, lastiggevallen, beschuldigd als verraders en vijanden van de staat, gearresteerd, vervolgd en veroordeeld. Kerken zijn vernield en diensten verstoord. Door al deze gebeurtenissen is er veel angst onder christenen.  

Ontmoet Tito

“De overheid oefent druk uit op christenen en intimideert de kerk. Dit is een manier om te zeggen dat zij de controle hebben, niet wij.” 

Pastor Tito

Wat doet Open Doors in Nicaragua?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Nicaragua onder andere met: 

  • verspreiding van christelijke materialen 
  • het geven van discipelschapstrainingen 
  • het bieden van noodhulp 
  • onderwijs voor voorgangers 
Kaart van Nicaragua

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 56%
Persoonlijk leven 65%
Familieverband 35%
Gemeenschapsleven 71%
Publieke ruimte 77%
Kerkelijk leven 81%

Soorten vervolging

  • overheidswantrouwen 
  • communistische onderdrukking
  • georganiseerde misdaad en corruptie

Over Nicaragua

Regio
Latijns-Amerika

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
6.437.000 (95,0%)

Leider
President Jose Daniel Ortega

Kom in actie

Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Bid voor christenen in Nicaragua

  • Bid voor de regering van Nicaragua, in het bijzonder voor Daniel Ortega, de president van het land. Vraag God om harten te verzachten en in te grijpen, zodat dat de autoriteiten stoppen met het aanvallen van christenen. 
  • Veel kerken in Nicaragua worden door de overheid gesloten of lijden onder vijandigheid en bewaking. Bid om wijsheid voor de kerken en hun leiders en vraag God om hen te beschermen en te ondersteunen. 
  • Bid voor het werk van Open Doors in Nicaragua, zodat voorgangers gesterkt worden en christenen leren hoe ze om kunnen gaan met vervolging. 

Nieuws uit Nicaragua

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven