Biddende vrouwen in gevangenis Nicaragua hard bestraft

Vrouw in Nicaragua krijgt ehbo-spullen

Vrouwelijke christelijke gevangenen zijn met geweld gestraft wegens hardop bidden. De vrouwen zitten opgesloten in de overvolle La Esperanza-gevangenis in Tipitapa, melden hulporganisaties.

De biddende vrouwen mogen niet meer naar buiten voor frisse lucht, hun Bijbels zijn afgenomen en het is hun verboden schrijfgerei in bezit te hebben. Ook worden ze tijdens ondervragingen hardhandig afgeranseld, bericht de hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW). De vrouwen werden onderworpen “aan onmenselijke behandeling, nadat ze hardop en met rozenkransen hadden gebeden”.  

De afstraffing is er slechts één in een reeks van wat VN-experts op 29 februari bestempelden als “ernstige, systematische mensenrechtenschendingen, die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid” gepleegd door de regering van Nicaragua. Het Rode Kruis is in mei vorig jaar het land uitgezet.

Sinds de gewelddadige protesten tegen pensioenhervormingen in 2018, trekt het regime van president Daniel en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murillo de teugels hard aan. Elke vorm van oppositie is verboden en wordt neergeslagen.

Verdachtmakingen

De regering pakt kritische kerkleiders, maatschappelijke en kerkelijke organisaties keihard aan. In januari werden negen predikanten gevangengezet op beschuldiging van het witwassen van geld. Zestien niet-gouvernementele organisaties, waaronder enkele katholieke en protestantse organisaties, werden verboden. Van ten minste 342 organisaties die banden hebben met evangelische kerken, de Rooms-Katholieke Kerk en andere christelijke denominaties werden vorig jaar eigendommen en faciliteiten in beslag genomen, signaleerde de Verenigde Naties.

Voorgangers reageren verschillend op de onderdrukking, zegt een medewerker van Open Doors in Nicaragua. Terwijl angst sommigen van hen ertoe aanzet om onopvallend te blijven, willen anderen niet buigen voor de druk. “De strategie van de overheid om organisaties te manipuleren, zoals het aanvragen van maandelijkse updates van juridische documenten of het opvragen van meer documentatie dan vereist, beperkt het functioneren van de kerk. Sommige predikanten geven er de voorkeur aan hun wettelijke status op te geven”, aldus de woordvoerder.

Ballingschap

Verschillende kerken zijn om die reden begonnen met samenkomen in huizen. Sinds 2018 zijn bijna een miljoen Nicaraguanen naar het buitenland gevlucht. Dat is ongeveer 1 op de 8 Nicaraguanen, stelt het VN-rapport. Anderen, onder wie kerkleiders, zijn door het Ortega-regime in ballingschap gestuurd. Op 14 januari werd de katholieke bisschop Rolando José Álvarez Lagos, samen met negentien andere geestelijken, het land uitgezet. De groep verblijft nu in het Vaticaan.

De kerk voelt het verlies van haar leden en maakt zich zorgen over de toekomst. “Op de lange termijn”, zegt de Open Doors-woordvoerder die anoniem wil blijven, “heeft dit invloed op de kerk. Gezinnen vallen uiteen. Kinderen en jongvolwassenen die werden opgevoed door grootouders of een ander familielid, worden steeds meer in de steek gelaten.”

Wat doet Open Doors?

In november en december kon Open Doors zo’n driehonderd kerkleiders ondersteunen met voedselpakketten, juridisch advies, psychosociale trainingen en geestelijke bijstand. Ook werden EHBO-spullen uitgedeeld aan hulpverleners (zie foto).

30

Nicara­gua

Nicara­gua staat op plek 30 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven