Nicaragua zet kritische geestelijken het land uit" />

Nicaragua zet kritische geestelijken het land uit

Kerkgangers in Nicaragua nemen christelijke lectuur in ontvangst

Het regime van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft zondag negentien katholieke geestelijken het land uitgezet. Onder hen is een prominente criticus van Ortega, bisschop Rolando Álvarez, die vorig jaar tot 26 jaar gevangenisstraf was veroordeeld.

Dat hebben internationale media, waaronder Reuters, gemeld. Nicaragua staat sinds vorig jaar weer op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, op plek 50.

Bisschop Álvarez zat sinds augustus 2022 opgesloten, omdat hij zich scherp had uitgesproken tegen het dodelijke optreden van de regering na massale protesten in 2018 in Nicaragua. Het regime beschuldigde hem ervan samen met andere kerkleiders de regering te willen omverwerpen.

Gezondheid

In december zette het regime nog eens achttien geestelijken, onder wie bisschop Isidoro Mora, achter slot en grendel. De geestelijken zaten als politieke gevangenen opgesloten, maar over hun verblijfplaats en de aanklachten tegen hen was weinig bekend. Enkele gedetineerde priesters waren ouder dan 65 jaar of hadden ernstige gezondheidsklachten.

Ook Álvarez kampte met een kwakkelende gezondheid. Toch wees hij in 2022 een aanbod tot uitzetting naar de VS van de hand, omdat de voorwaarden van zijn mogelijke vrijlating hem nooit voldoende werden uitgelegd. Ook was hem gevraagd een blanco vel papier te ondertekenen dat mogelijk als ‘bekentenis’ kon worden gebruikt.

Benoemingen

Mensenrechtenactivisten in Nicaragua hebben betoogd dat de geestelijken waren gearresteerd als onderdeel van een poging van het Nicaraguaanse regime om het Vaticaan onder druk te zetten. De regering-Ortega eist formeel toezicht op bisschoppelijke benoemingen om zo haar greep op de invloedrijke katholieke kerk te vergroten.

Het regime bevestigde zondag in een verklaring de uitzetting van de geestelijken. De vrijlating was “het gevolg van diplomatieke afspraken” met het Vaticaan, aldus de verklaring. De vrijgelaten geestelijken zijn inmiddels in Vaticaanstad gearriveerd en woonden er een mis bij.

30

Nicara­gua

Nicara­gua staat op plek 30 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven