Christen in Bangladesh

Bangladesh is sinds 1972 een onafhankelijke staat. In de oorspronkelijke grondwet werd alle inwoners recht op vrijheid van geloof beloofd. Maar dat was van korte duur. Slechts drie jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid werd president Sheikh Mujibur Rahman vermoord. In 1988 werd de grondwet gewijzigd en de islam uitgeroepen tot officiële staatsgodsdienst.   

Vandaag de dag wonen er in Bangladesh meer dan 150 miljoen moslims, voornamelijk soennieten. Tot voor kort slaagde het land erin om islamtische radicalisme buiten de deur te houden. Het lijkt er echter op dat dit aan het veranderen is. Kleine minderheden, waaronder hindoes en christenen, hebben te lijden onder aanvallen van radicale moslims.  

Waarom worden christenen in Bangladesh vervolgd?   

In Bangladesh is de islam de staatsgodsdienst en bekleden moslims belangrijke posities. Christenen zijn ver in de minderheid. Vooral bekeerlingen met christenen met een moslim-, hindoe- of boeddhistische achtergrond hebben te lijden onder vervolging. Ze worden onder druk gezet door hun familie of de gemeenschap.   

De laatste jaren lijdt het land ook onder het geweld van extremistische groeperingen. Uit angst voor discriminatie, bedreigingen en geweld ontmoeten christenen elkaar vaak in het geheim. Kerkleiders gaan voorzichtig te werk in het evangeliseren onder moslims en hulp bieden aan kerkleden. In het openbaar opereren is vragen om problemen. Zo werd een pastor vals beschuldigd van verkrachting en blijven moslims die kerken aanvallen ongestraft.   

Dubbel kwetsbaar 

In de afgelopen jaren zijn er meer dan 700.000 inwoners gevlucht naar het buurland Myanmar. De meerderheid daarvan bevindt zich in Cox Bazar, het zuidoostelijke puntje van het land. Er is een kleine groep bekeerde Rohingya’s onder deze vluchtelingen. Deze groep is dubbel kwetsbaar, omdat ze worden lastiggevallen om zowel hun godsdienst als hun etnische afkomst. 

Hoe is het leven voor christenen in Bangladesh?  

De positie van vrouwen blijft gevaarlijk en moeilijk in Bangladesh. Als een vrouw zich bekeert tot het christelijk geloof, verslechtert haar positie nog meer. Haar omgeving ziet die stap als verraad van de nationale cultuur en religie. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn, variërend van verkrachting en ontvoering tot gedwongen uithuwelijking. 

In Bangladesh wordt van mannen en jongens verwacht dat zij de leiding hebben over hun gezin en familie. Als zij christen worden, moeten ze rekenen op fysiek geweld vanuit de gemeenschap of familie. Het verhaal van Martin is daar een voorbeeld van. Hij is de enige christen in zijn islamitische dorp en werd in elkaar geslagen door buren, midden op straat

Ondanks de hevige vervolging die christenen staat te wachten als hun geloof in Jezus bekend wordt, zijn er nog steeds moslims en hindoes die tot geloof komen. Ze laten zich in het geheim dopen en zijn bereid om Jezus te volgen.  

Wat doet Open Doors in Bangladesh?  

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Bangladesh onder andere door:  

  • trainingen. Pas bekeerde christenen krijgen training over het omgaan met vervolging. Wat staat er in de Bijbel over vervolging, hoe kunnen ze hun belagers vergeven en hoe blijven ze staande? 
  • discipelschapstrajecten voor christenen, om ze te leren hoe ze Gods liefde kunnen doorgeven in hun omgeving.  
  • verspreiding van Bijbels en christelijk materiaal in de lokale taal. 
  • noodhulp aan slachtoffers van vervolging en fysiek geweld. 
  • lees- en schrijfonderwijs en sociaal-economische projecten, zodat christenen hun eigen bestaan kunnen opbouwen. 
Kaart van Bangladesh

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 64%
Persoonlijk leven 75%
Familieverband 64%
Gemeenschapsleven 77%
Publieke ruimte 68%
Kerkelijk leven 63%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • georganiseerde misdaad  
  • dictatoriale paranoia 
  • etnische en religieuze vijandigheid 

Over Bangladesh

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
938.000 (0,6%)

Leider
Premier Sjeik Hasina Wazed 

Kom in actie

Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Bid voor Bangladesh

Jouw vervolgde broers en zussen in Bangladesh hebben het zwaar. Toch houden ze moed. Bid je mee dat ze standhouden in de vervolging? 

Here Jezus, dank U wel dat veel mensen in Bangladesh U leren kennen en zich laten dopen. Uw trouw is groot! Zij hebben zoveel moed. We bidden dat U doorgaat met Uw werk en dat zelfs vervolgers hun leven zullen overgeven aan U. Versterk, bemoedig en bescherm Uw vervolgde kinderen in Bangladesh. Vervul hun hart met hoop en toon hen Uw liefde. Geef hen kracht om vol te houden en genees allen die getroffen zijn door aanvallen. U hebt de wereld overwonnen. In Jezus’ naam, amen. 

Nieuws uit Bangladesh

2 mei 2023

Twee kerken in Bangladesh aangevallen

Een Bengaalse moslim heeft op donderdag 27 april vernielingen aangebracht in twee kerken in Anandapur, een wijk in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. De aanvallen veroorzaakten veel angst onder lokale gelovigen. De paniek is ook overgeslagen naar andere kerken in de buurt. Aanvallen en bedreigingen tegen kerken komen steeds vaker voor in Bangladesh. Tegen het einde van de middag viel de jonge moslim een kerk binnen. Hij brak …

Twee kerken in Bangladesh aangevallen Lees verder »

Lees meer
14 oktober 2022

Vijandschap tegen christenen Bangladesh duurt voort

Christenen in Bangladesh zijn doelwit van geweld. Islamitische leiders in het noorden van het land mishandelden een pas bekeerde vrouw. Een katholieke volksvertegenwoordiger overleed vorige week door politiek geweld. Het islamitische Bangladesh heeft geen jaloersmakende reputatie als het gaat om godsdienstvrijheid. Het dichtbevolkte land (165 miljoen inwoners) staat op de 29e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De ruim 600.000 christenen hebben het als kleine minderheid zwaar. Vooral vrouwen hebben het …

Vijandschap tegen christenen Bangladesh duurt voort Lees verder »

Lees meer
2 maart 2022

Christenen in Bangladesh belaagd

Christenen hebben het in het islamitische Bangladesh niet gemakkelijk. Soms staan ze voor onmogelijke beslissingen.  Zo moet Bhuttu binnen enkele weken kiezen: Jezus volgen of zijn vrouw en kind verliezen. En Martin (foto) is niet veilig in eigen straat: zijn buren sloegen hem in elkaar. De 35-jarige Martin Biman Benarjee, de enige christen in zijn islamitische dorp, geeft bijles om zo de eindjes aan elkaar te knopen voor zijn gezin …

Christenen in Bangladesh belaagd Lees verder »

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven