Gezinnen in Bangladesh moesten uit vijver drinken

Platteland in Bangladesh

De enige drinkwaterput in Pirgacha, een dorp in het noordwesten van Bangladesh, is verboden terrein voor zeven christelijke gezinnen. Als ‘straf’ omdat zij het hindoegeloof de rug hebben toegekeerd. Ze moesten water drinken uit een vervuilde vijver, totdat Open Doors te hulp schoot.

De waterput is de enige plek in het dorp waar schoon drinkwater op te pompen is. De dorpsbewoners bewaken en onderhouden hun bron dan ook goed, want iedereen moet er gebruik van maken. Tot een zevental gezinnen zich in juni vorig jaar bekeerde tot het christendom, tot ongenoegen van de hindoeïstische dorpsgemeenschap.

De schaarste aan water is een doeltreffend wapen om de bekeerlingen te treffen. Al snel na hun bekering werd de families de toegang ontzegd om de enige put nog te gebruiken, als straf en als drukmiddel om terug te keren naar hun vroegere hindoegeloof. Daar blijft het niet bij: de sociale druk op de christelijke families neemt toe, voormalige vrienden en buren drijven de spot met hun geloof.

Onrein

“Toen ik drinkwater uit de put wilde halen, pakten dorpsbewoners mij hardhandig mijn kruik en mokken af en smeten die weg”, vertelt Dulali, een van de gedupeerde gelovigen. “Ze duwden me daar weg en riepen: ‘Kom nooit meer! We haten christenen! Je bent onrein, je mag onze spullen niet aanraken’.”

Het isolement kwam hard aan bij de christenen. Ze waren gedwongen onveilige en voor consumptie ongeschikte waterbronnen te gebruiken, zoals een vijver waar dorpelingen zich wassen, vuil wegspoelen en dieren worden schoongemaakt. De families stonden machteloos tegenover het toegangsverbod tot de put.

De vijandigheid in Pirgacha breidde zich uit. In het Bengaalse dorp staat een alfabetiseringscentrum voor volwassenen waar dorpsbewoners kunnen komen om te leren lezen en schrijven. Het centrum was een initiatief van een lokale partner van Open Doors om gelovigen te helpen bij het lezen van de Bijbel. Hindoeïstische inwoners deden hun best om studenten die de lessen bijwonen, te storen door zich te misdragen en de christenen voortdurend te beledigen.

Onlangs hoorden lokale partners van Open Doors over het gedoe rond de drinkwaterput. Ze schoten onmiddellijk te hulp door een betere ‘tube well’ (buis-put voor grondwater) te installeren voor de vervolgde families. “We hopen dat dit hen helpt en niet langer leidt tot vervolging. We willen dat ze schoon water hebben”, verklaarde een lokale partner.

Om voor te bidden:

  • Bid voor de zeven christelijke gezinnen, omdat water van levensbelang is.
  • Vraag God de haat van de bevolking weg te nemen. Bid er harmonie kan zijn tussen de twee religieuze gemeenschappen in het dorp.
  • Dank dat de ‘tube well’ de problemen over drinkwater heeft opgelost.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vrouw met hoofddoek in Bangladesh 2 mei 2023

Twee kerken in Bangladesh aangevallen

Een Bengaalse moslim heeft op donderdag 27 april vernielingen aangebracht in twee kerken in Anandapur, een wijk in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. De aanvallen veroorzaakten veel angst onder lokale gelovigen. De paniek is ook overgeslagen naar andere kerken in de buurt. Aanvallen en bedreigingen tegen kerken komen steeds vaker voor in Bangladesh. Tegen het einde van de middag viel de jonge moslim een kerk binnen. Hij brak […]

Lees meer
Vrouw met een wond uit Bangladesh 14 oktober 2022

Vijandschap tegen christenen Bangladesh duurt voort

Christenen in Bangladesh zijn doelwit van geweld. Islamitische leiders in het noorden van het land mishandelden een pas bekeerde vrouw. Een katholieke volksvertegenwoordiger overleed vorige week door politiek geweld. Het islamitische Bangladesh heeft geen jaloersmakende reputatie als het gaat om godsdienstvrijheid. Het dichtbevolkte land (165 miljoen inwoners) staat op de 29e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De ruim 600.000 christenen hebben het als kleine minderheid zwaar. Vooral vrouwen hebben het […]

Lees meer
Christen in Bangladesh belaagd 2 maart 2022

Christenen in Bangladesh belaagd

Christenen hebben het in het islamitische Bangladesh niet gemakkelijk. Soms staan ze voor onmogelijke beslissingen.  Zo moet Bhuttu binnen enkele weken kiezen: Jezus volgen of zijn vrouw en kind verliezen. En Martin (foto) is niet veilig in eigen straat: zijn buren sloegen hem in elkaar. De 35-jarige Martin Biman Benarjee, de enige christen in zijn islamitische dorp, geeft bijles om zo de eindjes aan elkaar te knopen voor zijn gezin […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven