Een Bengaalse moslim heeft op donderdag 27 april vernielingen aangebracht in twee kerken in Anandapur, een wijk in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka.

De aanvallen veroorzaakten veel angst onder lokale gelovigen. De paniek is ook overgeslagen naar andere kerken in de buurt. Aanvallen en bedreigingen tegen kerken komen steeds vaker voor in Bangladesh.

Tegen het einde van de middag viel de jonge moslim een kerk binnen. Hij brak een kruis en vernielde de poort. Terwijl hij daarmee bezig was, ontdekten enkele christenen wat hij aan het doen was. Nadat de man hen berispte, sloeg hij op de vlucht. Hij ging naar een andere kerk en zette zijn vernielingen daar voort. Een van de christenen kon de man ervan weerhouden de crucifix te vernielen, maar verwondde daarbij zijn hand. De politie heeft de dader gearresteerd.

Psychische problemen

De ouders van de aanvaller en enkele lokale moslims beweren dat de dader psychische problemen had. Volgens een plaatselijke voorganger zijn dit slechts excuses voor zijn daden; het zou een manier zijn om er met weinig tot geen straf van af te komen. “Dit gebeurde niet per ongeluk, maar met voorbedachten rade. Zonder een vooropgezet plan zou hij de kruizen van de twee kerken niet vernielen”, aldus de voorganger.

De gebeurtenis heeft veel angst veroorzaakt onder de christenen. Niet alleen bij deze twee kerken, maar ook bij andere kerken in de buurt. Lokale partners van Open Doors proberen de gemeenten van deze kerken te bemoedigen zodat ze de hoop niet verliezen in deze lastige tijd.

Godsdienstvrijheid

In Bangladesh, een dichtbevolkt land met 168 miljoen inwoners, wonen bijna een miljoen christenen. Ondanks dat de grondwet van Bangladesh godsdienstvrijheid garandeert, bleek eerder dit jaar dat hier niet altijd sprake van is.

Op 15 maart werd een evangelist met islamitische achtergrond lastiggevallen en mishandeld omdat hij christelijke lectuur uitdeelde. Er werd een klacht tegen de man ingediend. Hij werd kort erna aangehouden. Niet veel later werd hij weer vrijgelaten, maar na alle bedreigingen is de man bezorgd over zijn veiligheid en die van zijn familie.