Twee kerken in Bangladesh aangevallen

Vrouw met hoofddoek in Bangladesh

Een Bengaalse moslim heeft op donderdag 27 april vernielingen aangebracht in twee kerken in Anandapur, een wijk in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka.

De aanvallen veroorzaakten veel angst onder lokale gelovigen. De paniek is ook overgeslagen naar andere kerken in de buurt. Aanvallen en bedreigingen tegen kerken komen steeds vaker voor in Bangladesh.

Tegen het einde van de middag viel de jonge moslim een kerk binnen. Hij brak een kruis en vernielde de poort. Terwijl hij daarmee bezig was, ontdekten enkele christenen wat hij aan het doen was. Nadat de man hen berispte, sloeg hij op de vlucht. Hij ging naar een andere kerk en zette zijn vernielingen daar voort. Een van de christenen kon de man ervan weerhouden de crucifix te vernielen, maar verwondde daarbij zijn hand. De politie heeft de dader gearresteerd.

Psychische problemen

De ouders van de aanvaller en enkele lokale moslims beweren dat de dader psychische problemen had. Volgens een plaatselijke voorganger zijn dit slechts excuses voor zijn daden; het zou een manier zijn om er met weinig tot geen straf van af te komen. “Dit gebeurde niet per ongeluk, maar met voorbedachten rade. Zonder een vooropgezet plan zou hij de kruizen van de twee kerken niet vernielen”, aldus de voorganger.

De gebeurtenis heeft veel angst veroorzaakt onder de christenen. Niet alleen bij deze twee kerken, maar ook bij andere kerken in de buurt. Lokale partners van Open Doors proberen de gemeenten van deze kerken te bemoedigen zodat ze de hoop niet verliezen in deze lastige tijd.

Godsdienstvrijheid

In Bangladesh, een dichtbevolkt land met 168 miljoen inwoners, wonen bijna een miljoen christenen. Ondanks dat de grondwet van Bangladesh godsdienstvrijheid garandeert, bleek eerder dit jaar dat hier niet altijd sprake van is.

Op 15 maart werd een evangelist met islamitische achtergrond lastiggevallen en mishandeld omdat hij christelijke lectuur uitdeelde. Er werd een klacht tegen de man ingediend. Hij werd kort erna aangehouden. Niet veel later werd hij weer vrijgelaten, maar na alle bedreigingen is de man bezorgd over zijn veiligheid en die van zijn familie.

26

Bangla­desh

Bangla­desh staat op plek 26 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vrouw met een wond uit Bangladesh 14 oktober 2022

Vijandschap tegen christenen Bangladesh duurt voort

Christenen in Bangladesh zijn doelwit van geweld. Islamitische leiders in het noorden van het land mishandelden een pas bekeerde vrouw. Een katholieke volksvertegenwoordiger overleed vorige week door politiek geweld. Het islamitische Bangladesh heeft geen jaloersmakende reputatie als het gaat om godsdienstvrijheid. Het dichtbevolkte land (165 miljoen inwoners) staat op de 29e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De ruim 600.000 christenen hebben het als kleine minderheid zwaar. Vooral vrouwen hebben het […]

Lees meer
Christen in Bangladesh belaagd 2 maart 2022

Christenen in Bangladesh belaagd

Christenen hebben het in het islamitische Bangladesh niet gemakkelijk. Soms staan ze voor onmogelijke beslissingen.  Zo moet Bhuttu binnen enkele weken kiezen: Jezus volgen of zijn vrouw en kind verliezen. En Martin (foto) is niet veilig in eigen straat: zijn buren sloegen hem in elkaar. De 35-jarige Martin Biman Benarjee, de enige christen in zijn islamitische dorp, geeft bijles om zo de eindjes aan elkaar te knopen voor zijn gezin […]

Lees meer
Bangladesh sloppenwijk 15 november 2021

Dominee Samsuddin uit Bangladesh vrij!

Dominee Samsuddin werd eind oktober vals beschuldigd, opgepakt en gevangen gezet in Bangladesh. Maar prijs de Heer, afgelopen week is hij vrij gelaten! Hij deelt: “In de gevangenis had ik een goede tijd. Ik kon rustig mijn Bijbel lezen en bidden. Ik wist dat ik vrij zou komen, want ik had niks verkeerds gedaan. Ik had vertrouwen in mijn Heer.”

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven