Vijandschap tegen christenen Bangladesh duurt voort

Vrouw met een wond uit Bangladesh

Christenen in Bangladesh zijn doelwit van geweld. Islamitische leiders in het noorden van het land mishandelden een pas bekeerde vrouw. Een katholieke volksvertegenwoordiger overleed vorige week door politiek geweld.

Het islamitische Bangladesh heeft geen jaloersmakende reputatie als het gaat om godsdienstvrijheid. Het dichtbevolkte land (165 miljoen inwoners) staat op de 29e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De ruim 600.000 christenen hebben het als kleine minderheid zwaar. Vooral vrouwen hebben het moeilijk.

Een van hen is Marjina die zich tot het christendom bekeerde, nadat eerder haar zoon Monju tot geloof was gekomen. Lokale religieuze leiders en dorpsbewoners hadden zich van diens bekering niet veel aangetrokken. De verwachting was dat zijn moeder Marjina hem op andere gedachten zou brengen en terug zou brengen naar de islam.

Marjina smeekte haar zoon het oude geloof weer te aanvaarden, maar Monju ging het gesprek aan. “Ik vertelde haar over Jezus en de reden van mijn bekering.” Gaandeweg wilde zijn moeder meer weten van die Jezus en kwam ze uiteindelijk ook zelf tot geloof in Hem. Haar wens om gedoopt te worden, werd bekend en lokte woede uit bij de geestelijk leiders in het dorp.

Op 2 september, na het vrijdaggebed, togen enkele imams naar Marjina’s huis en riepen de vrouw te verantwoording. Toen zij getuigenis gaf van haar nieuw gevonden geloof, ranselden zij haar af. Met wonden (zie foto) aan hoofd en buik moest Marjina met spoed naar het ziekenhuis. De kwetsuren vielen mee, maar Marjina kon tijdelijk niet meer slikken, alleen overgeven. Een lokale partner van Open Doors ondersteunt Marjina nu bij haar behandeling.

IJzeren staven

In het noordoosten van Bangladesh kwam vorige week een katholieke politicus om het leven, berichtte de Union of Catholic Asian News. Politieke tegenstanders hadden de 48-jarige Subrata Sangma eind september aangevallen met ijzeren staven en messen, omdat hij de zoon was van een bekende christelijke oud-minister in het gebied. De politicus raakte zwaargewond en overleed tien dagen na de aanval in het ziekenhuis.

Zijn familie heeft bij de politie een aanklacht ingediend. Vijftien verdachten zijn aangehouden, liet een zegsman weten. De Bangladesh Hindu Buddhist Christian Unity Council (BHBCUC), het grootste platform voor religieuze minderheden in Bangladesh, betreurt de aanslag. De raad meent dat de nationalistische oppositiepartij BNP achter het geweld zit. De Bangladesh Christian Association (BCA), de koepel van christelijke organisaties in het land, veroordeelt de aanslag en eist dat de daders worden opgepakt en berecht.

Om voor te bidden:

  • – Bid voor een snel en volledig herstel van Marjina. Ze is fysiek erg zwak en kan niet goed lopen. Bid dat ze goed zal kunnen eten en drinken.
  • – Vraag de Here God om bescherming van het gezin van Marjina. Als moeder staat zij onder zware geestelijke en sociale druk. Bovendien willen tegenstanders haar het dorp uitzetten.
  • – Bid voor haar zoon Mojnu. Hij is erg verdrietig dat zijn moeder in elkaar is geslagen vanwege zijn geloof. Bid dat God hem leidt, zodat hij niet gefrustreerd en wanhopig raakt.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Platteland in Bangladesh 27 mei 2024

Gezinnen in Bangladesh moesten uit vijver drinken

De enige drinkwaterput in Pirgacha, een dorp in het noordwesten van Bangladesh, is verboden terrein voor zeven christelijke gezinnen. Als ‘straf’ omdat zij het hindoegeloof de rug hebben toegekeerd. Ze moesten water drinken uit een vervuilde vijver, totdat Open Doors te hulp schoot. De waterput is de enige plek in het dorp waar schoon drinkwater op te pompen is. De dorpsbewoners bewaken en onderhouden hun bron dan ook goed, want […]

Lees meer
Vrouw met hoofddoek in Bangladesh 2 mei 2023

Twee kerken in Bangladesh aangevallen

Een Bengaalse moslim heeft op donderdag 27 april vernielingen aangebracht in twee kerken in Anandapur, een wijk in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. De aanvallen veroorzaakten veel angst onder lokale gelovigen. De paniek is ook overgeslagen naar andere kerken in de buurt. Aanvallen en bedreigingen tegen kerken komen steeds vaker voor in Bangladesh. Tegen het einde van de middag viel de jonge moslim een kerk binnen. Hij brak […]

Lees meer
Christen in Bangladesh belaagd 2 maart 2022

Christenen in Bangladesh belaagd

Christenen hebben het in het islamitische Bangladesh niet gemakkelijk. Soms staan ze voor onmogelijke beslissingen.  Zo moet Bhuttu binnen enkele weken kiezen: Jezus volgen of zijn vrouw en kind verliezen. En Martin (foto) is niet veilig in eigen straat: zijn buren sloegen hem in elkaar. De 35-jarige Martin Biman Benarjee, de enige christen in zijn islamitische dorp, geeft bijles om zo de eindjes aan elkaar te knopen voor zijn gezin […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven