Doop van tientallen geheime gelovigen in Bangladesh gefilmd

Bangladesh doop

Enkele tientallen mensen in Bangladesh hebben zich kort geleden laten dopen. Onderstaande beelden van de feestelijke plechtigheid zijn begin oktober verspreid via WhatsApp.  

 

 
 

 

Bangladesh is een dichtbevolkt, islamitisch land. Een kleine minderheid van circa 800.000 christenen leeft te midden van 162 miljoen Bengalezen, van wie negentig procent moslim is. Wie zich bekeert van een andere religie tot het christelijk geloof, moet ernstig rekening houden met sociale afwijzing of vervolging.  

De gefilmde doop is dan ook een moedige stap die deze bekeerlingen in Bangladesh hebben gezet. Voor de meesten, zo niet allen, wacht vervolging, meldt een lokale partner aan Open Doors. “Hun families en gemeenschappen kunnen hen afwijzen. Sommigen zullen zelfs worden aangevallen of uit het dorp waar ze wonen, worden verdreven.” 

Bangladesh staat op nummer 38 op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Christenen die zich bekeren van islamitische of tribale religies moeten uit angst voor aanvallen bijeenkomen in kleine huiskerken of geheime groepen.  

Protestantse en rooms-katholieke gelovigen in Bangladesh zijn het doelwit van aanslagen, discriminatie en doodsbedreigingen. Vooral moslimbekeerlingen hebben het zwaar te verduren. Bovendien neemt de invloed van radicaalislamitische groeperingen toe.  

Christenen die tot etnische minderheidsgroepen behoren, zoals de Rohingya, zijn dubbel kwetsbaar, omdat ze worden lastiggevallen om zowel hun godsdienst als hun etnische afkomst. Afgelopen voorjaar zijn verschillende kerken, waaronder een provisorisch gebouw in een vluchtelingenkamp voor Rohingya, in brand gestoken. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Platteland in Bangladesh 27 mei 2024

Gezinnen in Bangladesh moesten uit vijver drinken

De enige drinkwaterput in Pirgacha, een dorp in het noordwesten van Bangladesh, is verboden terrein voor zeven christelijke gezinnen. Als ‘straf’ omdat zij het hindoegeloof de rug hebben toegekeerd. Ze moesten water drinken uit een vervuilde vijver, totdat Open Doors te hulp schoot. De waterput is de enige plek in het dorp waar schoon drinkwater op te pompen is. De dorpsbewoners bewaken en onderhouden hun bron dan ook goed, want […]

Lees meer
Vrouw met hoofddoek in Bangladesh 2 mei 2023

Twee kerken in Bangladesh aangevallen

Een Bengaalse moslim heeft op donderdag 27 april vernielingen aangebracht in twee kerken in Anandapur, een wijk in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. De aanvallen veroorzaakten veel angst onder lokale gelovigen. De paniek is ook overgeslagen naar andere kerken in de buurt. Aanvallen en bedreigingen tegen kerken komen steeds vaker voor in Bangladesh. Tegen het einde van de middag viel de jonge moslim een kerk binnen. Hij brak […]

Lees meer
Vrouw met een wond uit Bangladesh 14 oktober 2022

Vijandschap tegen christenen Bangladesh duurt voort

Christenen in Bangladesh zijn doelwit van geweld. Islamitische leiders in het noorden van het land mishandelden een pas bekeerde vrouw. Een katholieke volksvertegenwoordiger overleed vorige week door politiek geweld. Het islamitische Bangladesh heeft geen jaloersmakende reputatie als het gaat om godsdienstvrijheid. Het dichtbevolkte land (165 miljoen inwoners) staat op de 29e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De ruim 600.000 christenen hebben het als kleine minderheid zwaar. Vooral vrouwen hebben het […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven