Christenen in Bangladesh belaagd

Christen in Bangladesh belaagd

Christenen hebben het in het islamitische Bangladesh niet gemakkelijk. Soms staan ze voor onmogelijke beslissingen.  Zo moet Bhuttu binnen enkele weken kiezen: Jezus volgen of zijn vrouw en kind verliezen. En Martin (foto) is niet veilig in eigen straat: zijn buren sloegen hem in elkaar.

De 35-jarige Martin Biman Benarjee, de enige christen in zijn islamitische dorp, geeft bijles om zo de eindjes aan elkaar te knopen voor zijn gezin met vier kinderen.  Op vrijdagavond 25 februari kwam hij laat thuis, en zag tot zijn ontsteltenis dat de buren afval en stenen op het dak van zijn woning gooiden.  

Hij rende erop af om de groep tegen te houden, maar die keerde zich tegen hem. Nadat ze Martin gegrepen hadden, ranselden ze hem af. Met een zwaar voorwerp sloegen de buurtgenoten hem op het hoofd en lieten hem op straat achter met een ernstige wond. Als door een wonder overleefde Martin het geweld.  

Met een bebloed hoofd deed hij die nacht aangifte bij de politie. Een agent bracht hem in allerijl naar een ziekenhuis om zijn verwondingen te behandelen. Met vijf hechtingen in het hoofd keerde Martin terug naar zijn gezin. Lokale partners van Open Doors zoeken naar wegen om het christelijke gezin te ondersteunen en ze te bemoedigen met gebed.

Ultimatum

In het noorden van Bangladesh hebben hindoes een ultimatum gesteld aan de christelijke Bhuttu (42) om voor het einde van maart zijn geloof op te geven of anders zijn vrouw en dochter kwijt te raken. Bhuttu dreigt door zijn hindoeïstische familieleden verstoten te worden; zij kondigden begin februari aan zijn vrouw aan een ander uit te huwelijken als hij niet terugkeert naar het hindoegeloof van zijn familie. Bhuttu kreeg uitstel tot eind maart, omdat zijn dochtertje Sati (10) zich had verzet tegen het krijgen van andere vader.  

Aanleiding voor het ultimatum is de bekering van Bhuttu twee jaar geleden. Zijn vrouw Gaitri was daar op tegen, net als de rest van de familie. Bhuttu’s weigering om zijn geloof op te geven, zorgde voor groeiende spanningen binnen de hindoeïstische familie. Op den duur bemoeide ook de dorpsgemeenschap zich met de kwestie: bijna dagelijks kreeg Bhuttu scheldpartijen over zich heen en soms vielen er klappen.

Tragisch dilemma

In december vorig jaar was de maat vol voor de familie. Ze gaven Bhuttu een pak slaag en waarschuwden hem dat hun geduld op was. Bhuttu kon zich naar de woning van een andere christen slepen en bleef daar enige dagen om te herstellen van de afranseling. Bij terugkeer naar huis ontdekte hij dat zijn vrouw en dochter waren vertrokken. Zijn zwagers hadden zelfs al een nieuwe man voor Gaitri gevonden; omdat Sati echter geen andere vader wilde, kreeg Bhuttu uitstel. 

Hij moet nu binnen enkele weken kiezen voor een terugkeer naar het hindoegeloof en heracceptatie van de familie. De Bengaalse christen staat nu voor een tragisch dilemma. “Mijn vrouw houdt niet meer van mij. Mijn familie is mijn vijand geworden”, zei hij vertwijfeld tegen medewerkers van Open Doors. “Ik heb hen vergeven en houd nog steeds van ze. En ik bid voor hen.” 

Bidden

Open Doors heeft opgeroepen om voor deze Bengaalse christenen te bidden. Bangladesh telt naar schatting 165 miljoen inwoners. Ongeveer 89 procent van hen is moslim. Het land staat op de 29e plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Platteland in Bangladesh 27 mei 2024

Gezinnen in Bangladesh moesten uit vijver drinken

De enige drinkwaterput in Pirgacha, een dorp in het noordwesten van Bangladesh, is verboden terrein voor zeven christelijke gezinnen. Als ‘straf’ omdat zij het hindoegeloof de rug hebben toegekeerd. Ze moesten water drinken uit een vervuilde vijver, totdat Open Doors te hulp schoot. De waterput is de enige plek in het dorp waar schoon drinkwater op te pompen is. De dorpsbewoners bewaken en onderhouden hun bron dan ook goed, want […]

Lees meer
Vrouw met hoofddoek in Bangladesh 2 mei 2023

Twee kerken in Bangladesh aangevallen

Een Bengaalse moslim heeft op donderdag 27 april vernielingen aangebracht in twee kerken in Anandapur, een wijk in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka. De aanvallen veroorzaakten veel angst onder lokale gelovigen. De paniek is ook overgeslagen naar andere kerken in de buurt. Aanvallen en bedreigingen tegen kerken komen steeds vaker voor in Bangladesh. Tegen het einde van de middag viel de jonge moslim een kerk binnen. Hij brak […]

Lees meer
Vrouw met een wond uit Bangladesh 14 oktober 2022

Vijandschap tegen christenen Bangladesh duurt voort

Christenen in Bangladesh zijn doelwit van geweld. Islamitische leiders in het noorden van het land mishandelden een pas bekeerde vrouw. Een katholieke volksvertegenwoordiger overleed vorige week door politiek geweld. Het islamitische Bangladesh heeft geen jaloersmakende reputatie als het gaat om godsdienstvrijheid. Het dichtbevolkte land (165 miljoen inwoners) staat op de 29e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De ruim 600.000 christenen hebben het als kleine minderheid zwaar. Vooral vrouwen hebben het […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven