Toename geweld en beschuldigingen van blasfemie in Pakistan 

Man leest uit de Bijbel

Terwijl Pakistan eerder deze maand 75 jaar onafhankelijkheid vierde, is er geen reden tot feest voor de kleine christelijke minderheid in het land. Zij worden geconfronteerd met discriminatie, geweld, ontvoering en er is altijd de vrees beschuldigd te worden van blasfemie. Ook andere minderheden in het land, zoals de Ahmadi’s en sjiieten, zijn een makkelijk doelwit. 

Op 8 augustus werd een katholieke man gedood en raakten drie tieners gewond toen twee gewapende mannen op motoren het vuur openden in een christelijke wijk in de stad Mastung, in Centraal-West-Pakistan. Het slachtoffer, Wilson Masih, was de broer van Hendry Masih, een christelijk lid van het Pakistaanse parlement die in 2014 in Quetta door zijn lijfwacht werd gedood. Zorgwekkend zijn ook de zaken van ontvoering, verkrachting en gedwongen huwelijken, vaak van minderjarige meisjes uit christelijke gezinnen.  

Doodstraf voor broers 

In een blasfemiezaak heeft het Hooggerechtshof van Lahore op 8 juni de doodstraf bevestigd van twee christelijke broers die in 2018 schuldig waren bevonden aan het plaatsen van godslasterlijke inhoud op het internet. Qaiser en Amoon Ayub houden vol dat ze onschuldig zijn. De twee broers zitten sinds 2011 in de gevangenis en willen nu hun zaak voorleggen aan het Oppergerechtshof. 

Hoewel op godslastering de doodstraf staat in Pakistan, en velen door de jaren heen op grond van deze wetten zijn veroordeeld en gevangen zitten, is er nog nooit iemand voor geëxecuteerd. De beschuldiging van blasfemie is vaak al genoeg reden voor mensen om het recht in eigen hand te nemen en de beschuldigde aan te vallen en soms zelfs te vermoorden. 

Het aantal blasfemiezaken en geweld tegen minderheden zijn sinds 2009 toegenomen. Dat lijkt de laatste periode verder te escaleren. Vaak gaat het niet of nauwelijks specifiek om godslastering, maar worden de wetten gebruikt om persoonlijke rekeningen te vereffenen of een concurrent uit te schakelen. Daarbij zijn religieuze minderheden onevenredig vertegenwoordigd in beschuldigingen tegen hen. 

Pakistan staat al jaren in de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging, dit jaar op plaats 8. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Verwoeste kerk in Pakistan 18 augustus 2023

Pakistaanse christenen smeken om gebed en gerechtigheid 

Christenen in Pakistan vragen dringend om gebed voor hun veiligheid. Een woedende menigte stak woensdag in de stad Jaranwala kerken in brand en verwoestte huizen van christenen. Het volksgericht volgde na geruchten over godslastering: christenen zouden een Koran hebben ontheiligd door die in brand te steken.  Volgens media  en mensenrechtengroeperingen zijn ten minste twintig kerken aangevallen. Honderden extremistische moslims bestormden kerkgebouwen, vernielden het interieur, Bijbels en kruizen en stichtten brand. Ook […]

Lees meer
Mensen lopen door het water 19 september 2022

Pakistan: Verwoestende overstromingen storten land in verdere onzekerheid 

Pakistan ondergaat een natuurramp. Een derde van het land staat onder water. Door een heftig regenseizoen in combinatie met het smelten van de gletsjers, breken de dijken langs de westelijke grens van het land. Het land heeft daarnaast te maken met een kwakkelende economie, een golf van geweld en politieke instabiliteit. Christenen in Pakistan worden vaak verwaarloosd en vervolgd vanwege hun geloof. Onze broeders en zusters, die al een moeilijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven