De coronacrisis maakt christenen in Kameroen extra kwetsbaar voor aanslagen van Boko Haram. De radicaal-islamitische beweging uit Nigeria voert steeds vaker aanvallen uit in buurlanden.

Kameroen is vooralsnog het zwaarst getroffen door het coronavirus ten opzichte van andere landen in de regio. Bijna 850 Kameroeners zijn besmet met het virus en zeker twaalf mensen zijn overleden. Lokale christenen vrezen dat de aanslagen van Boko Haram het risico op verspreiding van het virus groter maakt, omdat veel dorpsbewoners hun huizen zijn ontvlucht en onder miserabele omstandigheden in de heuvels leven.

Boko Haram heeft in het afgelopen halfjaar meerdere aanslagen uitgevoerd in het afgelegen noorden van Kameroen. In het dorp Kassa vermoordden zij enkele inwoners, staken ongeveer honderd huizen in brand en plunderden voedsel en bezittingen van de merendeels christelijke bevolking.

Een Open Doors-medewerker die het gebied onlangs bezocht, hoorde dat ook predikanten doelwit zijn. “Ik ben genoemd onder degenen die Boko Haram de volgende keer te pakken wil nemen”, vertelde een voorganger. “Bid voor mij dat de Here God mij de kracht zal geven om kalm en sterk te blijven.”

De hulpverlener trof ook de 9-jarige Gwoda aan, die alleen thuis was, bezig om spullen in te pakken om naar een provisorisch tentenkamp in de heuvels te vluchten. Zijn vader Moche Wadawa (52) werd bij de laatste aanval van Boko Haram vermoord.Gwoda
De 9-jarige GwodaBid dat het risico op verspreiding van het coronavirus in Kameroen beperkt zal blijven. Wil je elke dag een gebedspunt ontvangen? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en bekijk de gebedsvlog ‘Eén kerk, één familie’.