China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.”

De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties krijgen met meer obstakels te maken. “Jaar na jaar nemen voor Noord-Koreanen de risico’s toe om naar China te reizen”, zegt een Open Doors-werker. “Het wordt ook duurder. Om de grens over te steken moet je een enorm bedrag betalen aan mensenhandelaren die niet te vertrouwen zijn. Het is zeer gevaarlijk.”

Het aantal gevallen van grensoversteek is dramatisch afgenomen. Er is een schril contrast te zien: vorig jaar bereikten slechts 67 mensen uiteindelijk Zuid-Korea, terwijl dat er in 2019 nog 1.047 waren. “Dit heeft veel te maken met de gevolgen van de coronapandemie”, zegt de Open Doors-medewerker. “Zowel China als Noord-Korea heeft de grenscontroles verhoogd. En China heeft de strengste lockdowns en reisbeperkingen ter wereld gekend. Dit maakte het vrijwel onmogelijk voor Noord-Koreaanse vluchtelingen om uit China te ontsnappen.”

Corona

Hoewel China het afgelopen jaar de coronabeperkingen heeft versoepeld, blijven de toezichtmaatregelen die zijn ingevoerd onder de vlag van pandemiebeheersing van kracht. Diplomatieke bronnen lieten de nieuwssite NK News weten dat de reizen van diplomaten en buitenlanders in het gebied met nauwlettend worden gevolgd, vooral bij hotels en luchthavens.

De bewaking is vooral opgevoerd rond Hunchun, blijkt uit satellietbeelden. Van oudsher was deze streek dankzij de ondiepe en smalle rivier de Tumen een favoriete route voor overlopers uit Noord-Korea. Bijna twee derde van de 33.000 overlopers bereikte Zuid-Korea via deze route, zegt onderzoeker Bobae Su van het Database Center for North Korean Human Rights in Seoul.

De technologische vorderingen, vooral bij gezichtsherkenning, en het feit dat om de driehonderd meter camera’s zijn geplaatst, maken ongemerkt de grens oversteken vrijwel onmogelijk. Smokkelroutes voor voedsel en andere goederen die op de zwarte markt in Noord-Korea worden verhandeld, zijn afgesneden. Dat treft de Noord-Koreaanse bevolking rechtstreeks: volgens recente gegevens van de Verenigde Naties zijn circa 12 miljoen Noord-Koreanen (bijna de helft van de bevolking) ondervoed.

Smokkelaarsgebed

De Chinese maatregelen in combinatie met het al lang bestaande beleid van China dat hulpinspanningen aan Noord-Koreanen in nood langs de grens criminaliseert, vormen een ernstige uitdaging voor de humanitaire hulp. China staat op de 16e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

“We vragen onze donateurs om het gebed van Brother Andrew (Anne van der Bijl, red.) te bidden”, aldus de medewerker. “Toen de oprichter van Open Doors zonder bescherming naar Oost-Europa reisde, vroeg hij de Heer om de ogen van de bewakers te sluiten, zodat ze de Bijbels niet zouden opmerken. God beantwoordde dat ‘smokkelaarsgebed’. We hebben dezelfde wonderen nodig hier in het gebied tussen Noord-Korea en China. Bid dat God de Noord-Koreaanse christenen zal helpen ongemerkt onze safehouses te bereiken.”