Met de lancering van een geavanceerd archiefsysteem legt China de godsdienstvrijheid verder aan banden. Open Doors spreekt van een onrustbarende ontwikkeling.
Het informatiezoeksysteem was opgezet om boeddhistische en taoïstische geestelijken te ‘beschermen’ tegen fraude en nepnieuws. Binnenkort zullen echter ook katholieke, protestants/evangelische en islamitische geestelijken in het online archief te vinden zijn. De maatregel lijkt een uitvloeisel van de nieuwe godsdienstwet uit 2021, die internetgebruikers verplicht voortaan een vergunning aan te vragen als zij online religieuze informatie willen delen.
Het nieuwe archiefsysteem levert informatie over geestelijken, inclusief naam, geslacht, foto, religieuze titel, denominatie en registratienummer. De informatie is publiekelijk beschikbaar en wordt telkens geactualiseerd.
‘Bescherming’
Onder het mom van bescherming tegen fraude en nepnieuws versterkt Peking zijn grip op geestelijk leiders, kerken en moskeeën. De autoriteiten beweren dat het systeem “de chaos” beteugelt bij “het vergaren van rijkdom door nep-administratief personeel in naam van religie”. Fraudeurs zijn via dit archief eenvoudiger te ‘ontmaskeren’.
Chinese christenen en kerken spraken vorig jaar al hun ongerustheid uit over de toenemende controle door de overheid. Op internet gaan zij veel voorzichtiger te werk om online samen te komen. Ze gebruiken codetaal of werken om gevoelige trefwoorden heen om blokkering of verbanning van bekende internetplatformen als WeChat te voorkomen.
“In verband met de censuur letten we scherper op woordkeuze in tekst en gesprekken”, gaf een lokaal contact van Open Doors vorig jaar al aan. “We moesten artikelen meerdere keren redigeren voordat ze online konden. Accounts die waren geblokkeerd na censuur, probeerden we opnieuw op te zetten. Online kerkdiensten worden soms voortijdig afgebroken.”
Noodklok luiden
Open Doors noemt de jongste ontwikkelingen verontrustend. De organisatie roept op om internationaal de noodklok te luiden. China staat dit jaar op de Ranglijst Christenvervolging op de 16e plaats.
Eind februari trok ook ChinaAid al aan de bel. “Kerken en christenen worden steeds banger om hun ervaringen rond vervolging te delen met de buitenwacht”, lichtte woordvoerder Bob Fu het jaarverslag van ChinaAid toe. Het betalen van tienden en doen van giften is in de ogen van Peking een ‘onwettige praktijk’, signaleerde Fu onder meer. “Door beschuldigingen van fraude te gebruiken, wil de Chinese regering de huiskerkbeweging financieel verstikken.”
China
China staat op plek 19 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.