China voert digitale vervolging verder op

Kerkje in China

Met de lancering van een geavanceerd archiefsysteem legt China de godsdienstvrijheid verder aan banden. Open Doors spreekt van een onrustbarende ontwikkeling.

Het informatiezoeksysteem was opgezet om boeddhistische en taoïstische geestelijken te ‘beschermen’ tegen fraude en nepnieuws. Binnenkort zullen echter ook katholieke, protestants/evangelische en islamitische geestelijken in het online archief te vinden zijn. De maatregel lijkt een uitvloeisel van de nieuwe godsdienstwet uit 2021, die internetgebruikers verplicht voortaan een vergunning aan te vragen als zij online religieuze informatie willen delen.

Het nieuwe archiefsysteem levert informatie over geestelijken, inclusief naam, geslacht, foto, religieuze titel, denominatie en registratienummer. De informatie is publiekelijk beschikbaar en wordt telkens geactualiseerd.

‘Bescherming’

Onder het mom van bescherming tegen fraude en nepnieuws versterkt Peking zijn grip op geestelijk leiders, kerken en moskeeën. De autoriteiten beweren dat het systeem “de chaos” beteugelt bij “het vergaren van rijkdom door nep-administratief personeel in naam van religie”. Fraudeurs zijn via dit archief eenvoudiger te ‘ontmaskeren’.

Chinese christenen en kerken spraken vorig jaar al hun ongerustheid uit over de toenemende controle door de overheid. Op internet gaan zij veel voorzichtiger te werk om online samen te komen. Ze gebruiken codetaal of werken om gevoelige trefwoorden heen om blokkering of verbanning van bekende internetplatformen als WeChat te voorkomen.

“In verband met de censuur letten we scherper op woordkeuze in tekst en gesprekken”, gaf een lokaal contact van Open Doors vorig jaar al aan. “We moesten artikelen meerdere keren redigeren voordat ze online konden. Accounts die waren geblokkeerd na censuur, probeerden we opnieuw op te zetten. Online kerkdiensten worden soms voortijdig afgebroken.”

Noodklok luiden

Open Doors noemt de jongste ontwikkelingen verontrustend. De organisatie roept op om internationaal de noodklok te luiden. China staat dit jaar op de Ranglijst Christenvervolging op de 16e plaats.

Eind februari trok ook ChinaAid al aan de bel. “Kerken en christenen worden steeds banger om hun ervaringen rond vervolging te delen met de buitenwacht”, lichtte woordvoerder Bob Fu het jaarverslag van ChinaAid toe. Het betalen van tienden en doen van giften is in de ogen van Peking een ‘onwettige praktijk’, signaleerde Fu onder meer. “Door beschuldigingen van fraude te gebruiken, wil de Chinese regering de huiskerkbeweging financieel verstikken.”

19

China

China staat op plek 19 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven