De druk op christenen op de Malediven blijft hoog. Christenen met een moslimachtergrond hebben geen enkele ruimte om hun christelijke geloof uit te dragen. Er heerst al jaren een strengislamitisch regime in het land en inwoners houden elkaar nauwlettend in de gaten. De regering die in 2018 aantrad, heeft niet gezorgd voor meer godsdienstvrijheid in het land.

De situatie voor christenen

De overheid op de Malediven claimt dat ze er alles aan doet om de Malediven honderd procent islamitisch te houden. Er is geen ruimte voor een alternatief. Als iemand zich bekeert tot het christendom en familie, vrienden of buren ontdekken dit, dan wordt de kersverse christen meteen aangegeven bij lokale autoriteiten. Zij kunnen hierdoor zelfs hun staatsburgerschap verliezen. Zowel de gemeenschap als de staat vormen een bedreiging.

Uit angst houden christenen hun geloof geheim. Zij kunnen geen andere christenen ontmoeten, wat het moeilijk maakt om te groeien in het geloof.

De meeste christenen op de Malediven komen uit India of Sri Lanka. Ook zij leven onder scherp toezicht en kunnen moeilijk andere christenen ontmoeten. Radicale moslimgroepen die terugkeren naar het land vormen daarbij ook een directe bedreiging voor de christenen die er wonen. De christenvervolging vindt vooral plaats op de eilanden waar nauwelijks een toerist te vinden is.

Voorbeelden van vervolging

  • Een christen met islamitische achtergrond riskeert bedreiging, fysieke aanvallen en gevangenschap. Als hij gevangen wordt gezet, lijdt de hele familie onder een gebrek aan financiële en emotionele steun.
  • Een christelijke vrouw wordt beschouwd als een eerlijk doelwit voor fysiek en seksueel misbruik. Op deze manier wordt ze onder druk gezet Jezus af te zweren.

Wat doet Open Doors?

Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor het land.

Bekijk het land op de 15de plaats: Syrië.

Ga verder naar het land op de 17de plaats: China.