Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in Niger

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen.

Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben verboden?”, riep een van hen. Toen de kerkgangers zeiden niets van een verbod te weten, waarschuwden de jihadisten niet tegen hen te liegen.

Zij dwongen veertien mannen en drie vrouwen te knielen en gaven elk van hen tien zweepslagen. Daarna belden zij de voorganger op en ranselden hem af met dertig zweepslagen. Na deze wandaad vertrok de groep, maar niet zonder de eis dat de kerk in een moskee moest veranderen.

De jihadisten overvielen vervolgens een christelijke jeugdbijeenkomst in het dorp. Hoewel veel jongeren via de ramen ontsnapten uit het kerkgebouw, grepen de overvallers een drietal meisjes. Ieder van hen kreeg acht zweepslagen.

In Panpangou waren er volgens veldpartners voorheen vijf kerken, die nu allemaal hun deuren hebben gesloten. De groep jihadisten ging in de dorpen Kankangou en Noanbiti op dezelfde wijze te werk: als christenen in hun dorp God wilden aanbidden, konden zij maar beter moslim worden en al hun kerken in moskeeën veranderen.

Het christelijk geloof is nu verboden in diverse regio’s in Niger die onder jihadistische controle staan. In juli waren Nigerese christenen huis en haard ontvlucht door de opmars van verschillende jihadistische groeperingen. Die bestaan vooral uit Fulani-militanten die gelieerd zijn aan de Islamitische Staat Grotere Sahara (ISGS).

Niger staat op plaats 28 in de Ranglijst Christenvervolging. Onder de 26 miljoen inwoners zijn circa 65.000 christenen. Open Doors helpt deze christenen onder meer door trainingen om geestelijk weerbaar en voorbereid te zijn op vervolging.

27

Niger

Niger staat op plek 27 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
Burkinese vrouw 30 mei 2023

Voorganger gedood in Burkina Faso

Bij een aanval op een dorp in Burkina Faso zijn zeven mensen om het leven gebracht. De voorganger van de plaatselijke Apostolische Kerk, Jonas Yaro (39), was een van hen. Naast Yaro is van één slachtoffer bevestigd dat het om een christen gaat, de identiteit van de anderen is nog onbekend.  Op donderdag 25 mei vielen jihadisten het dorp Molokadou binnen. “De daders omsingelden het dorp en schoten in de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven