Christenen vormen een kleine minderheid in Niger, waar zesennegentig procent van de mensen moslim is. Het afgelopen jaar is het geweld tegen christenen sterk toegenomen en zijn er meerdere kerken in brand gestoken.

De situatie voor christenen

In Niger is de islam de belangrijkste religie, slechts 0,3 procent van de inwoners is christen. De aanwezigheid van Boko Haram vormt een constante dreiging. In het verleden is het land min of meer gespaard gebleven voor aanvallen van terreur, maar het afgelopen jaar is het geweld tegen christenen sterk toegenomen.

De overheid probeert staat en religie gescheiden te houden, maar dat wordt steeds moeilijker. Religieuze leiders van de islamitische Izala-beweging bedreigen de vrijheid van christenen. Deze radicale islamitische groepering is vooral actief in het noorden van buurland Nigeria, maar beweegt zich ook steeds meer in Niger. Kerken en christelijke scholen worden aangevallen en christenen worden ontvoerd, bedreigd en vermoord.

Voorbeelden van vervolging

  • In juni 2019 werd een protestantse kerk in brand gestoken door mensen die protesteerden tegen de arrestatie van een imam.
  • In oktober 2019 werd een christelijke school vernield door jihadisten.