Christen in Niger

In veel gebieden in Niger, vooral in het westen en zuidoosten, hebben jihadisten het voor het zeggen. In deze regio’s is de situatie voor christenen nijpend. De militaire staatsgreep in juli 2023 heeft de angst en onzekerheid binnen de christelijke gemeenschap vergroot.

Steeds vaker worden christelijke bijeenkomsten in het geheim gehouden, om zo het risico op gewelddadige aanvallen te verminderen. Er ligt echter een nieuw gevaar voor christenen op de loer: de komst van de Wagner-groep – een extreem gewelddadig huurlingenleger. Wat staat er te gebeuren?   

Al jarenlang is Niger in conflict met verschillende militante islamitische groeperingen, zoals al-Qaeda en Boko Haram. Zij vormen een constante bedreiging voor christenen en schuwen het gebruik van geweld tegen christenen die in het openbaar samenkomen niet. Dat omvat zelfs geseling van christenen.

Als gevolg van het geweld en de armoede heeft Niger het hoogste percentage kinderhuwelijken ter wereld: 76 procent van de meisjes is voor haar achttiende getrouwd. Jongens worden vaak als kindsoldaat gerekruteerd voor islamitische extremistische groeperingen.  

Waarom worden christenen in Niger vervolgd?

President Mohamed Bazoum, die in 2021 aantrad, staat voor de grote uitdaging om het toenemende jihadistische geweld in het land te beteugelen. De macht van radicaalislamitische groeperingen neemt echter toe. De meerderheid van de bevolking is islamitisch, islamitische strijders propageren de radicale vorm van de islam. Als je Nigerees bent, ben je moslim. Het christendom wordt gezien als westers.  

Hoe is het leven voor christenen in Niger?

Christenen die buiten de grote steden wonen, ver van de hoofdstad, worden het meest vervolgd. De macht van radicaalislamitische groeperingen breidt zich uit en daarmee ook het gebied waarin ze opereren. Strijders willen een islamitische staat oprichten die de sharia (islamitische wetgeving) handhaaft. In deze gebieden neemt de druk op christenen toe.  

De kerk in Niger heeft het zwaar. Kerken zijn het mikpunt van gewelddadige gewapende aanvallen. Christelijke vrouwen lopen groot risico te worden ontvoerd, uitgehuwelijkt of te worden verkracht. Jongens worden als kindsoldaten gerekruteerd of moeten meevechten in islamitische extremistische groeperingen. Christenen die vluchten naar veiliger gebied, lopen het risico fysiek te worden aangevallen of te worden ontvoerd. Hiermee willen groeperingen angst zaaien binnen de christelijke gemeenschap of losgeld afdwingen. Veel christenen zijn ontheemd. 

Christenen met een islamitische achtergrond worden het zwaarst vervolgd, omdat bekering wordt beschouwd als verraad aan familie en samenleving. Deze christenen worden vaak verbannen en soms met geweld aangevallen door families en dorpsgenoten. Radicaalislamitische imams beïnvloeden moslims om bekeerlingen, en de christenen die hen ondersteunen, aan te vallen of te verjagen. 

Ontmoet Mariama*

“Toen ik christen werd, veranderde er veel. Mijn broers, zussen en andere familieleden koesterden haat jegens mij. ‘Waarom geloof je in deze valse leer?’, vroegen ze me keer op keer. Terwijl zij degenen zijn die een valse leer volgen… Ik heb de genade van God aangenomen.”

Mariama, dit is niet haar echte naam.

Wat doet Open Doors?

In een land waar zulke heftige vervolging is als in Niger, wil Open Doors christenen versterken in de manier waarop ze omgaan met vervolging. In samenwerking met lokale partners wordt er daarom hulp geboden aan christenen door:

  • leiderschaps- en discipelschapstrainingen.
  • praktische en pastorale zorg.
  • gelovigen te trainen in het omgaan met vervolging. Wat staat er in de Bijbel over vervolging, hoe kunnen ze hun belagers vergeven en hoe blijven ze staande? 
Kaart van Niger

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 95%
Persoonlijk leven 56%
Familieverband 57%
Gemeenschapsleven 87%
Publieke ruimte 46%
Kerkelijk leven 78%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking
  • tribale vijandigheid
  • georganiseerde misdaad

Over Niger

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
66.600 (0,2%)

Regering
Semi-presidentiële republiek

Leider
Officier Abdourahamane Tchiani

Doneer nu

Help vandaag nog

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bid voor Niger

Christenen in Niger zijn bang voor wat er gaat komen. Bid je voor hen? 

  • Bid voor alle strijdende partijen in Niger. Bid dat ze in aanraking komen met Gods liefde en gaan inzien waarmee ze bezig zijn. 
  • Veel christenen leven in voortdurende angst, bid dat ze kracht putten uit Gods Woord. 
  • Bid voor de christenen die alles moesten achterlaten. Bid dat ze elders een nieuw leven kunnen opbouwen. Vraag of God traumatische wonden heelt. 

Nieuws uit Niger

Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
25 maart 2021

Jihadistische aanslagen bedreigen eenheid van Niger

De bloedige aanslagen door moslimextremisten in Niger bedreigen de godsdienstige en sociale cohesie in dat land, waarschuwt Illia Djadi, Afrikakenner van Open Doors. Ook de minieme christelijke minderheid in Niger loopt gevaar.  Gewapende mannen op motorfietsen richtten zondag een bloedbad aan in drie dorpen in het zuidwesten van Niger. Ten minste 137 mensen zijn vermoord en het dodental kan verder oplopen, vreest Djadi. De aanvallers behoren waarschijnlijk tot de radicale groepering ISGS, die banden heeft met Islamitische Staat en verantwoordelijk is voor jihadistisch geweld […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven