Christen in Turkmenistan

In Turkmenistan houdt de overheid haar burgers nauwlettend in de gaten. Ze duldt geen enkele vorm van tegenstand en staat oppositiepartijen niet toe. Christenen in het land moeten uiterst voorzichtig te werk gaan. Christenen met een moslimachtergrond worden het ergst vervolgd.

Waarom worden christenen in Turkmenistan vervolgd?

In 1991, tijdens de ineenstorting van de Sovjet-Unie, werd Turkmenistan onafhankelijk. Ondanks de grote natuurlijke rijkdommen is er veel werkloosheid en armoede. De bevolking is overwegend islamitisch en het christendom wordt met argwaan bejegend. Er is geen vrijheid van godsdienst. 

Alleen door de staat gecontroleerde instellingen zijn toegestaan. De dictatoriale regering gebruikt een enorm netwerk van politie, geheime diensten en lokale imams om religieuze activiteiten te controleren. Religieuze groepen zijn verplicht zich te registeren, maar alleen kerken met minstens vijftig leden die ouder zijn dan 18 jaar kunnen een vergunning krijgen. Het verkrijgen van een vergunning voor niet-geregistreerde kerken is vrijwel onmogelijk. Op deze manier probeert de regering haar bevolking onder controle te houden.  
 
Het drukken en importeren van christelijke materialen is aan banden gelegd; hierdoor is er een tekort aan middelen om lokale christenen te ondersteunen. Christenen die zich niet houden aan de strikte regelgeving, kunnen worden beboet, geïntimideerd of gearresteerd. Protestantse christenen worden gezien als ‘extremistisch’ en bedreigend. Er zijn weinig christenen, onder hen heerst een hoge mate van verdeeldheid. 

Hoe is het leven voor christenen in Turkmenistan?

Alle christelijke groeperingen staan onder streng toezicht – dit geldt ook voor de kerken die vanouds in het land gevestigd zijn. Leden van de Russische-Orthodoxe Kerk kunnen echter wel ongehinderd samenkomen. Andere kerken zijn geregeld het doelwit van politie-invallen. Sommige christenen worden gevangengenomen. Voor hun lot wordt gevreesd; de gevangenissen in Turkmenistan zijn berucht.  

Christelijke bekeerlingen met een moslimachtergrond zijn het meest kwetsbaar voor vervolging, vooral op het platteland. Ze hebben te maken met fysiek geweld van hun familie, vrienden en de lokale gemeenschap, die hen terug willen laten keren tot de islam. Soms worden bekeerlingen lange tijd door hun familie opgesloten, geslagen en uiteindelijk verbannen uit hun gemeenschap. Lokale imams preken tegen hen, wat de druk verder opvoert. Als gevolg hiervan verhullen bekeerlingen hun geloof – ze worden geheime gelovigen.  

Wat doet Open Doors in Centraal-Azië?

Open Doors biedt ondersteuning aan gelovigen in Centraal-Azië die gevangen zitten, uitgesloten zijn van familie en gemeenschap, of uitgesloten worden van hulp om hun geloof in Jezus. Voorbeelden van de hulp zijn:

 • verspreiding van christelijke lectuur.
 • het bezoeken van gelovigen om hen te bemoedigen en samen te bidden.
 • trainingen en cursussen voor kinderen, jongeren en vrouwen.
 • medische hulp.
 • sociaal-economische ontwikkelingsprojecten.
Kaart van Turkmenistan

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 4%
Persoonlijk leven 85%
Familieverband 74%
Gemeenschapsleven 81%
Publieke ruimte 83%
Kerkelijk leven 93%

Soorten vervolging

 • islamitische onderdrukking
 • tribale vijandigheid
 • overheidswantrouwen

Over Turkmenistan

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
66.000 (1,1%)

Regering
Autoritaire presidentiële republiek

Leider
President Serdar Berdimuhamedow

Bijbelstudie

Met het gratis Shockwave-pakket duik je als jeugdgroep of huiskring in de wereld van christenen in Centraal-Azië. Bid jij mee?

Bid voor Turkmenistan

Versterk de kerk in Turkmenistan, bid voor de christenen in het land

 • Kerkleiders in Turkmenistan hebben het zwaar, bid dat ze op God blijven vertrouwen. Wil je ook bidden om bescherming?   
 • Bid voor de geheime gelovigen, velen leiden een dubbelleven. Bid dat ze niet bezwijken onder de druk, maar in contact komen met andere christenen. 
 • Bid dat christelijke materialen terechtkomen bij de juiste mensen. Bid dat lokale partners ongezien hun werk kunnen blijven doen. 

Nieuws uit Turkmenistan

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Mensen uit Centraal-Azië aan tafel met eten

‘Bijbel als fundament van ons leven’

Samen met gasten eten: dat is wat Murat* en zijn vrouw Mira* doen. De maaltijd delen hoort bij de cultuur in Centraal-Azië en biedt dit echtpaar de perfecte mogelijkheid om goede gesprekken aan te gaan. Jong en oud zijn welkom in hun huiskerk. Een plek om met elkaar te groeien in geloof. “Nadat we tot geloof waren gekomen, sloten we ons aan bij een grote gemeente in een van de […]

Lees het verhaal
Roeslan uit Centraal-Azië

Stilletjes thee drinken

‘Als we aanbidden, maken we geen geluid. Om geen aandacht te trekken, klappen we niet in onze handen. We zitten gewoon samen aan tafel. Alsof we thee drinken.’ Zo ziet het pastorale werk van Roeslan* eruit. Geloven in het geheim. Op het platteland van Centraal-Azië ligt het gevaar om als christen ontdekt te worden om de hoek. In deze gebieden leven veel moslims die traditioneel weinig op hebben met bekering […]

Lees het verhaal
Scroll naar boven