Afrikaanse vrouwen in de kerk

Anne van der Bijl

De strijd om afrika

Anne van der Bijl schreef zijn boek De strijd om Afrika in 1977. Een decennium eerder waren verreweg de meeste Afrikaanse landen onafhankelijk geworden. Nadat deze koloniale machten de landen hadden verlaten ontbrandde er een heftige en vaak bloederige strijd om de macht, tussen stammen en ideologieën.

Een strijd waarin de kerk van Jezus Christus vaak het onderspit moest delven omdat die werd geassocieerd met de vaak racistische, blanke bezetter van weleer.

Het is nu 2022. We zijn inmiddels bijna 50 jaar verder. Qua economische ontwikkeling is Afrika nog altijd mijlenver achterop bij de westerse wereld.

Dat is de belangrijkste reden dat dagelijks duizenden Afrikanen de wanhoop van hun eigen land ontvluchten en in gammele bootjes naar Europa proberen over te steken.

In veel landen is de islam de overheersende religie geworden, en omdat het westen het vaak economisch laat afweten, zoeken veel Afrikaanse landen hun economische heil bij landen als Rusland, Iran en China. Opnieuw delft de kerk het onderspit.

Over Anne van der Bijl

De woorden van Anne waren profetisch in de jaren ’70 en zijn dat nog altijd in onze tijd. Er is een ongelooflijke nood op het Afrikaanse continent, in materieel en in geestelijk opzicht. Wat doen wij, christenen van de 21e eeuw met die nood?

Als we werkelijk geloven dat alle mensen gelijk zijn in Gods ogen, kunnen we niet anders dan betrokken raken. Hoe? Ook dat lees je in dit boek.

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven