Jihadistische aanslagen bedreigen eenheid van Niger" />

Jihadistische aanslagen bedreigen eenheid van Niger

De bloedige aanslagen door moslimextremisten in Niger bedreigen de godsdienstige en sociale cohesie in dat land, waarschuwt Illia Djadi, Afrikakenner van Open Doors. Ook de minieme christelijke minderheid in Niger loopt gevaar. 

Gewapende mannen op motorfietsen richtten zondag een bloedbad aan in drie dorpen in het zuidwesten van Niger. Ten minste 137 mensen zijn vermoord en het dodental kan verder oplopen, vreest Djadi. De aanvallers behoren waarschijnlijk tot de radicale groepering ISGS, die banden heeft met Islamitische Staat en verantwoordelijk is voor jihadistisch geweld in het grensgebied van Niger, Mali en Burkina Faso.  

Doelwit

Hoewel Djadi geen aanwijzigingen heeft dat Nigerese christenen rechtstreeks doelwit zijn van ISGS, is hij bezorgd dat de aanslagen kunnen leiden tot groeiende etnische verdeeldheid. Dat was al het geval in het voorheen religieus vreedzame Burkina Faso, waar door radicaal moslimgeweld mensen van verschillende etnische groepen tegen elkaar zijn opgezet. In Niger zijn de meeste slachtoffers etnische Toearegs, aldus Djadi. 

“Een ander punt van zorg is dat de plotselinge toename van aanslagen een uitdaging vormt voor de autoriteiten”, voegt hij eraan toe. “Islamitische radicale groeperingen innen al belastingen van burgers. Tot nu toe heeft Niger dergelijke groepen buiten de landsgrenzen weten te houden. Maar sinds het begin van het jaar hebben deze groepen steeds meer terrein gewonnen in de westelijke regio die aan Mali grenst.” 

Nationale rouw

Niger heeft zondag drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Het islamitische land (23 miljoen inwoners) maakte dit jaar al verschillende bloedige aanslagen mee. Op 15 maart schoten gewapende daders 66 mensen dood bij een aanval op een bus. De passagiers waren onderweg naar de markt in Banibangou. Na deze slachtpartij werd het dorp Darey-Daye overvallen, inwoners vermoord en graanvoorraden in brand gestoken. Op 2 januari kwamen honderd mensen om bij aanvallen op twee dorpen in de onrustige regio Tillaberi. 

Open Doors heeft opgeroepen te bidden voor de regering van de pas aangetreden president Mohamed Bazoum. “Bid dat de autoriteiten verder geweld kunnen voorkomen en de bevolking beschermen. In het gebied zijn veel kampen voor vluchtelingen en intern ontheemden die op de vlucht zijn geslagen voor geweld in Mali en Burkina Faso.” 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
5 januari 2021

Gewelddadige start 2021 voor Niger

Bij een grote aanval in het westen van Niger zijn ongeveer honderd mensen om het leven gekomen. De aanval vond plaats in twee dorpen: Tchoma Bangou, waar zeventig mensen gedood werden, en in Zaroumadareye, waar dertig mensen om het leven kwamen. 25 anderen raakten gewond.  De aanval – die afgelopen zaterdag plaatsvond – is een van de dodelijkste sinds lange tijd, maar is nog door niemand opgeëist. De aanvallers kwamen aan op tientallen motors […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven