Gewelddadige start 2021 voor Niger

Bij een grote aanval in het westen van Niger zijn ongeveer honderd mensen om het leven gekomen. De aanval vond plaats in twee dorpen: Tchoma Bangou, waar zeventig mensen gedood werden, en in Zaroumadareye, waar dertig mensen om het leven kwamen. 25 anderen raakten gewond. 

De aanval – die afgelopen zaterdag plaatsvond – is een van de dodelijkste sinds lange tijd, maar is nog door niemand opgeëist. De aanvallers kwamen aan op tientallen motors en vielen de dorpen, die ongeveer zeven kilometer uit elkaar liggen, in twee groepen aan. De regio waar deze dorpen zich bevinden werd in de afgelopen jaren vaker opgeschrikt door bloedige aanslagen door jihadistische groeperingen. 

Klaarlichte dag 

De dubbele aanval vond plaats op klaarlichte dag. Op datzelfde moment maakte de regering de uitslagen van de eerste verkiezingsronde voor een nieuwe president bekend. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde de voormalige minister van Binnenlandse Zaken de strijd tegen jihadistische groeperingen op te voeren. 

Onrust in West-Afrika 

In dit gebied vonden al vaker aanvallen plaats van groepen die geassocieerd worden met al-Qaeda en Islamitische Staat. De aanval op 2 januari is tekenend voor de toenemende onrust in West-Afrika. Daar treden radicaalislamitische groeperingen steeds gewelddadiger op. Of christenen of kerken slachtoffer zijn geworden van deze aanval is nog onbekend.  

 Niger staat op de laatste plaats van de Ranglijst Christenvervolging. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
25 maart 2021

Jihadistische aanslagen bedreigen eenheid van Niger

De bloedige aanslagen door moslimextremisten in Niger bedreigen de godsdienstige en sociale cohesie in dat land, waarschuwt Illia Djadi, Afrikakenner van Open Doors. Ook de minieme christelijke minderheid in Niger loopt gevaar.  Gewapende mannen op motorfietsen richtten zondag een bloedbad aan in drie dorpen in het zuidwesten van Niger. Ten minste 137 mensen zijn vermoord en het dodental kan verder oplopen, vreest Djadi. De aanvallers behoren waarschijnlijk tot de radicale groepering ISGS, die banden heeft met Islamitische Staat en verantwoordelijk is voor jihadistisch geweld […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven