Bij een grote aanval in het westen van Niger zijn ongeveer honderd mensen om het leven gekomen. De aanval vond plaats in twee dorpen: Tchoma Bangou, waar zeventig mensen gedood werden, en in Zaroumadareye, waar dertig mensen om het leven kwamen. 25 anderen raakten gewond. 

De aanval – die afgelopen zaterdag plaatsvond – is een van de dodelijkste sinds lange tijd, maar is nog door niemand opgeëist. De aanvallers kwamen aan op tientallen motors en vielen de dorpen, die ongeveer zeven kilometer uit elkaar liggen, in twee groepen aan. De regio waar deze dorpen zich bevinden werd in de afgelopen jaren vaker opgeschrikt door bloedige aanslagen door jihadistische groeperingen. 

Klaarlichte dag 

De dubbele aanval vond plaats op klaarlichte dag. Op datzelfde moment maakte de regering de uitslagen van de eerste verkiezingsronde voor een nieuwe president bekend. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde de voormalige minister van Binnenlandse Zaken de strijd tegen jihadistische groeperingen op te voeren. 

Onrust in West-Afrika 

In dit gebied vonden al vaker aanvallen plaats van groepen die geassocieerd worden met al-Qaeda en Islamitische Staat. De aanval op 2 januari is tekenend voor de toenemende onrust in West-Afrika. Daar treden radicaalislamitische groeperingen steeds gewelddadiger op. Of christenen of kerken slachtoffer zijn geworden van deze aanval is nog onbekend.  

 Niger staat op de laatste plaats van de Ranglijst Christenvervolging.