De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.
Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.
Bijna alle inwoners in Niger (26 miljoen) zijn moslim; het aantal christenen schommelt rond de 65.000. Niger staat op de 28e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Het land maakt deel uit van de Sahelregio waar jihadistische groepen steeds actiever worden.
Spanning
De situatie in Niger blijft gespannen sinds de machtsovername. Ecowas, de regionale samenwerkingsorganisatie van vijftien West-Afrikaanse landen, heeft gedreigd met militair ingrijpen als de coupplegers niet het veld ruimen. In reactie daarop waarschuwden de buurlanden Burkina Faso en Mali een interventie niet te accepteren.
Westerse landen zijn intussen druk bezig met het evacueren van hun onderdanen uit Niger. Buurland Nigeria heeft de elektriciteitsvoorziening naar Niger afgebroken. Niger riep zijn burgers donderdag op buitenlandse inmenging niet te accepteren. De nieuwe leiders heropenden de grenzen met enkele Afrikaanse landen, waaronder Burkina Faso, Mali, Tsjaad en Libië.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.