Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

Coupleider Niger met geestelijk leiders

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.  

Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.  

Bijna alle inwoners in Niger (26 miljoen) zijn moslim; het aantal christenen schommelt rond de 65.000. Niger staat op de 28e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Het land maakt deel uit van de Sahelregio waar jihadistische groepen steeds actiever worden. 

Spanning 

De situatie in Niger blijft gespannen sinds de machtsovername. Ecowas, de regionale samenwerkingsorganisatie van vijftien West-Afrikaanse landen, heeft gedreigd met militair ingrijpen als de coupplegers niet het veld ruimen. In reactie daarop waarschuwden de buurlanden Burkina Faso en Mali een interventie niet te accepteren.  

Westerse landen zijn intussen druk bezig met het evacueren van hun onderdanen uit Niger. Buurland Nigeria heeft de elektriciteitsvoorziening naar Niger afgebroken. Niger riep zijn burgers donderdag op buitenlandse inmenging niet te accepteren. De nieuwe leiders heropenden de grenzen met enkele Afrikaanse landen, waaronder Burkina Faso, Mali, Tsjaad en Libië.  

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Burkinese vrouw 30 mei 2023

Voorganger gedood in Burkina Faso

Bij een aanval op een dorp in Burkina Faso zijn zeven mensen om het leven gebracht. De voorganger van de plaatselijke Apostolische Kerk, Jonas Yaro (39), was een van hen. Naast Yaro is van één slachtoffer bevestigd dat het om een christen gaat, de identiteit van de anderen is nog onbekend.  Op donderdag 25 mei vielen jihadisten het dorp Molokadou binnen. “De daders omsingelden het dorp en schoten in de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven