Voorganger gedood in Burkina Faso

Burkinese vrouw

Bij een aanval op een dorp in Burkina Faso zijn zeven mensen om het leven gebracht. De voorganger van de plaatselijke Apostolische Kerk, Jonas Yaro (39), was een van hen. Naast Yaro is van één slachtoffer bevestigd dat het om een christen gaat, de identiteit van de anderen is nog onbekend. 

Op donderdag 25 mei vielen jihadisten het dorp Molokadou binnen. “De daders omsingelden het dorp en schoten in de lucht om paniek te zaaien. Daarna gingen ze een gebouw binnen waar ze twee mensen doodden”, vertelde een lokale kerkleider aan veldpartners van Open Doors. Een derde persoon wist te ontsnappen, waarna hij naar voorganger Yaro ging. De jihadisten achtervolgden hem. Zowel de jongeman als de voorganger werd doodgeschoten. Yaro diende acht jaar lang in de Apostolische Kerk in het dorp. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter. 

Onrust groeit

Het is de tweede keer in korte tijd dat een kerkleider in Burkina Faso door jihadisten is vermoord. Eerder deze maand werd Antoine Kouma Ouedraogo om het leven gebracht. Hij was voorganger van een kerk in het dorpje Silmidougou. Bij de aanval kwamen nog twee christenen om. 

Door de groeiende macht van jihadistische groeperingen neemt de onrust toe in het land. De toenemende onveiligheid heeft ertoe geleid mensen massaal vluchten. Veel dorpen in het noorden van Burkina Faso zijn verlaten. Het land staat op de 23e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven