De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen in Afrika. Al jaren bestrijden verschillende gewapende groepen elkaar. Hoewel driekwart van de bevolking christelijk is, is het verre van veilig voor christenen. Het grootste deel van het land is in handen van gewapende groepen en zijn georganiseerde misdaad en corruptie wijdverbreid. Kerken worden verwoest en christelijke leiders bedreigd. Vooral christenen in de noordelijke regio’s lopen risico op vervolging.

De situatie voor christenen

Door het jarenlange geweld en de instabiliteit in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn christelijke vrouwen en meisjes bijzonder kwetsbaar voor verkrachting, ontheemding, ontvoering en gedwongen huwelijken.

Christelijke leiders die het geweld in het openbaar aan de kaak stellen, worden bedreigd en hun kerken worden geplunderd en in brand gestoken. Veiligheid is een woord dat veel christenen niet kennen. Ieder jaar groeit de dreiging van detentie, gedwongen rekrutering, marteling, mishandeling en zelfs moordaanslagen.

Veel kerken zijn gedwongen te sluiten. Huizen en bedrijven van gelovigen zijn verwoest. Veel christenen zijn het land of hun huizen ontvlucht.

Ontmoet Dama*

“Na de heftige vervolging in de afgelopen tijd, ben ik dankbaar dat er nu een rustige tijd is aangebroken. Ik en mijn kinderen ervaren nu vrede.”

Dama

Dama, een gelovige vrouw die haar man verloor tijdens een aanval van een rebellengroepering. Lokale partners van Open Doors steunden haar.

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in de Centraal-Afrikaanse onder andere door:

  • hen te trainen in het omgaan met vervolging
  • traumazorg
  • hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf
  • hen te trainen in het omgaan met vervolging
  • traumazorg
  • hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf