Christen in Centraal-Afrikaanse Republiek

Al meer dan tien jaar is de Centraal-Afrikaanse Republiek verwikkeld in conflicten. De meeste regio’s worden overheerst door gewapende milities. Zij schenden de mensenrechten en kunnen ongestraft hun gang gaan. Christelijke leiders die het geweld publiekelijk aan de kaak stellen, worden bedreigd. Kerken worden in brand gestoken of geplunderd. Veel christenen slaan op de vlucht en wonen in geïmproviseerde kampen. 

Waarom worden christenen in C.A.R. vervolgd?

Officieel is er godsdienstvrijheid in het land. Toch kunnen veel christenen hun geloof niet openlijk belijden ook al is zo’n driekwart van de bevolking christelijk. Al jaren woedt er een hevige strijd tussen verschillende gewapende rebellengroepen. Sommige bewegingen strijden voor een kalifaat. Vooral is het noorden en oosten van het land, dat door de moslimbevolking en door milities wordt gedomineerd, is het onrustig. Georganiseerde misdaad en corruptie hebben hier de overhand. De conflicten in naburige landen zoals Soedan en Zuid-Soedan verergeren de zorgelijke toestand in de Centraal-Afrikaanse Republiek.  

Te midden van de strijdende partijen is het moeilijk voor christenen om zich uit te spreken tegen het geweld en onrecht. Christelijke leiders die dit wel doen, worden bedreigd. En kerken die oproepen tot vrede of vluchtelingen helpen, zijn het doelwit van aanvallen. Door het geweld vluchten veel mensen, onder wie christenen, naar buurland Kameroen. Duizenden christenen zijn ontheemd.

Hoe is het leven voor christenen in C.A.R.?

In de Centraal-Afrikaanse Republiek kom je weinig kerken tegen die nog ongeschonden overeind staan; vele zijn geplunderd of vernield. Veiligheid is een woord dat veel christenen niet kennen. Ieder jaar groeit de dreiging van detentie, gedwongen rekrutering, marteling, mishandeling en moordaanslagen.  

Wanneer een moslim christen wordt, kan hij worden onderdrukt en buitengesloten door familieleden en de lokale gemeenschap. In de gebieden waar islamitische Séléka-strijders aan de macht zijn, riskeren zij hun leven. Vrijwel alle christenen in dit gebied worden gediscrimineerd, christelijke vrouwen en meisjes zijn in het bijzonder kwetsbaar. Seksueel misbruik komt vaak voor. En wanneer een moslimvrouw christen wordt, kan ze huisarrest krijgen of gedwongen worden uitgehuwelijkt aan een oudere moslim.

Ontmoet Dama*

“We werden zwaar beproefd en vervolgd. Dankzij jouw gebed ervaren mijn kinderen en ik nu vrede.”

Dama

Dama verloor haar echtgenoot bij een aanval door een rebellengroepering. Dama is niet haar echte naam. 

Wat doet Open Doors?

Open Doors werkt samen met lokale partners om de vervolgde kerk in de Centraal-Afrikaanse Republiek te ondersteunen door: 

  • hen te trainen in het omgaan met vervolging. Wat staat er in de Bijbel over vervolging, hoe kunnen ze hun belagers vergeven en hoe blijven ze staande?
  • traumazorg voor slachtoffers van geweld.
  • christenen te helpen bij het opzetten van een eigen bedrijfje, zodat ze in hun eigen inkomen kunnen voorzien.
Kaart van Centraal Afrikaanse Republiek

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 93%
Persoonlijk leven 62%
Familieverband 51%
Gemeenschapsleven 83%
Publieke ruimte 57%
Kerkelijk leven 73%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking
  • tribale vijandigheid
  • georganiseerde misdaad en criminaliteit

Over C.A.R.

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
3.807.000 (74,4%)

Regering
Presidentiële Republiek

Leider
President Faustin-Archange Touadéra

Bid voor C.A.R.

De christenen in dit land schreeuwen om bescherming tegen het kwaad. Bid je mee?

Machtige God, we roepen tot U. Geef vrede in dit onrustige land en help de regering om actief haar burgers te beschermen tegen al het geweld. We bidden of u de leiders van militante groeperingen iets wil laten zien van Uw liefde, zodat ze U gaan volgen.  

U zorgt zelfs voor de mussen, daarom pleiten we of U ook wilt voorzien in de noden van alle vervolgde broers en zussen in dit land. Moge hun geloof versterkt worden en hun hart vervuld met de Heilige Geest. Bescherm Uw kinderen tegen kwaad, in het bijzonder kerkleiders die te maken hebben met bedreigingen. Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid. In Jezus’ naam, amen. 

Nieuws uit C.A.R.

15 februari 2021

Geweld in CAR laait op door nieuwe rebellengroep

De strijd in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) laait weer op door de komst van een nieuwe rebellengroepering. Strijders van de Coalition Patriotique pour le Changement (CPC) rukken op in het door burgeroorlog verscheurde land. De rebellenalliantie CPC begon in december vorig jaar met een gewapend offensief in het westen van de verarmde republiek. De aanvallen zorgden voor een nieuwe vluchtelingenstroom, waarschuwden de Verenigde Naties. Zeker 240.000 inwoners zijn van huis […]

Lees meer
Werkende mensen 15 januari 2020

Minder christenen gedood, meer aanvallen op kerken

Bijna 3.000 christenen werden in 2019 om hun geloof gedood. Dat aantal ligt beduidend lager dan in 2018, toen meer dan 4.000 christenen om het leven werden gebracht. Het aantal aanvallen op kerken en christelijke gebouwen steeg echter explosief, van bijna 2.000 in 2018 tot meer dan 9.000 in 2019. In Nigeria vielen wederom de meeste doden, maar was de daling ook het sterkst. De conclusie dat de situatie verbetert […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven