Geweld in CAR laait op door nieuwe rebellengroep

De strijd in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) laait weer op door de komst van een nieuwe rebellengroepering. Strijders van de Coalition Patriotique pour le Changement (CPC) rukken op in het door burgeroorlog verscheurde land.

De rebellenalliantie CPC begon in december vorig jaar met een gewapend offensief in het westen van de verarmde republiek. De aanvallen zorgden voor een nieuwe vluchtelingenstroom, waarschuwden de Verenigde Naties. Zeker 240.000 inwoners zijn van huis en haard verdreven en nog eens 105.000 mensen vluchtten naar buurlanden van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Geweerschoten in de nacht

In Bangui wordt het oplaaiende geweld vooral gevoeld bij de bevoorrading van de hoofdstad. De sfeer is nog relatief kalm, met alleen geweerschoten in de nacht, bericht een partner van Open Doors in de CAR. “Veel mensen weten niet wat er aan de hand is. Maar het dagelijks leven in de stad wordt steeds duurder, omdat de toegangswegen zijn geblokkeerd ondanks de militaire aanwezigheid van VN-blauwhelmen en Rwandese troepen.”

In het noordelijker gelegen Bambari komen christenen steeds meer onder druk te staan van de beruchte moslimmilitie UPC, die banden heeft met de CPC. De UPC heeft sinds kort haar hoofdkwartier vlak bij een baptistenkerk opgeslagen en gebruikt het kerkterrein voor bijeenkomsten en parkeerruimte van haar voertuigen. Gelovigen krijgen te maken met intimidaties als zij naar de kerk komen, meldt een kerkleider.

Doelwit van wraakacties

Een voorganger liet Open Doors weten dat christenen steeds vaker doelwit zijn van wraakacties door islamitische inwoners. “Als de CPC verliezen lijdt, betalen christenen de prijs met verbale intimidatie, berovingen en mishandeling. De rebellen geven christenen de schuld, omdat zij zouden bidden voor het succes van de regering, het leger en de Russen. Bij het zoeken naar een zondebok zijn meestal christenen de dupe van de woede van rebellen.”

Kerkelijk leiders in de Centraal-Afrikaanse Republiek smeken om gebed voor de vervolgde christenen. “Ons land is als de verlamde man die bij Jezus Christus werd gebracht. De verlamde leefde amper nog, hij kon zich nauwelijks meer bewegen of voorzien in zijn dagelijkse behoeften. Ons land heeft de hulp van de Here God en het gebed van medechristenen dringend nodig.”

Armste land van Afrika

De Centraal-Afrikaanse Republiek is het armste land van Afrika. De vijf miljoen inwoners (driekwart is christen) zuchtten al jaren onder het geweld van elkaar bestrijdende milities. De CAR staat op plaats 35 van de Ranglijst Christenvervolging.  

Copyright foto: hdptcarCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Werkende mensen 15 januari 2020

Minder christenen gedood, meer aanvallen op kerken

Bijna 3.000 christenen werden in 2019 om hun geloof gedood. Dat aantal ligt beduidend lager dan in 2018, toen meer dan 4.000 christenen om het leven werden gebracht. Het aantal aanvallen op kerken en christelijke gebouwen steeg echter explosief, van bijna 2.000 in 2018 tot meer dan 9.000 in 2019. In Nigeria vielen wederom de meeste doden, maar was de daling ook het sterkst. De conclusie dat de situatie verbetert […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven