De strijd in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) laait weer op door de komst van een nieuwe rebellengroepering. Strijders van de Coalition Patriotique pour le Changement (CPC) rukken op in het door burgeroorlog verscheurde land.

De rebellenalliantie CPC begon in december vorig jaar met een gewapend offensief in het westen van de verarmde republiek. De aanvallen zorgden voor een nieuwe vluchtelingenstroom, waarschuwden de Verenigde Naties. Zeker 240.000 inwoners zijn van huis en haard verdreven en nog eens 105.000 mensen vluchtten naar buurlanden van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Geweerschoten in de nacht

In Bangui wordt het oplaaiende geweld vooral gevoeld bij de bevoorrading van de hoofdstad. De sfeer is nog relatief kalm, met alleen geweerschoten in de nacht, bericht een partner van Open Doors in de CAR. “Veel mensen weten niet wat er aan de hand is. Maar het dagelijks leven in de stad wordt steeds duurder, omdat de toegangswegen zijn geblokkeerd ondanks de militaire aanwezigheid van VN-blauwhelmen en Rwandese troepen.”

In het noordelijker gelegen Bambari komen christenen steeds meer onder druk te staan van de beruchte moslimmilitie UPC, die banden heeft met de CPC. De UPC heeft sinds kort haar hoofdkwartier vlak bij een baptistenkerk opgeslagen en gebruikt het kerkterrein voor bijeenkomsten en parkeerruimte van haar voertuigen. Gelovigen krijgen te maken met intimidaties als zij naar de kerk komen, meldt een kerkleider.

Doelwit van wraakacties

Een voorganger liet Open Doors weten dat christenen steeds vaker doelwit zijn van wraakacties door islamitische inwoners. “Als de CPC verliezen lijdt, betalen christenen de prijs met verbale intimidatie, berovingen en mishandeling. De rebellen geven christenen de schuld, omdat zij zouden bidden voor het succes van de regering, het leger en de Russen. Bij het zoeken naar een zondebok zijn meestal christenen de dupe van de woede van rebellen.”

Kerkelijk leiders in de Centraal-Afrikaanse Republiek smeken om gebed voor de vervolgde christenen. “Ons land is als de verlamde man die bij Jezus Christus werd gebracht. De verlamde leefde amper nog, hij kon zich nauwelijks meer bewegen of voorzien in zijn dagelijkse behoeften. Ons land heeft de hulp van de Here God en het gebed van medechristenen dringend nodig.”

Armste land van Afrika

De Centraal-Afrikaanse Republiek is het armste land van Afrika. De vijf miljoen inwoners (driekwart is christen) zuchtten al jaren onder het geweld van elkaar bestrijdende milities. De CAR staat op plaats 35 van de Ranglijst Christenvervolging.  

Copyright foto: hdptcarCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons