Minder christenen gedood, meer aanvallen op kerken" />

Minder christenen gedood, meer aanvallen op kerken

Werkende mensen

Bijna 3.000 christenen werden in 2019 om hun geloof gedood. Dat aantal ligt beduidend lager dan in 2018, toen meer dan 4.000 christenen om het leven werden gebracht. Het aantal aanvallen op kerken en christelijke gebouwen steeg echter explosief, van bijna 2.000 in 2018 tot meer dan 9.000 in 2019.

In Nigeria vielen wederom de meeste doden, maar was de daling ook het sterkst. De conclusie dat de situatie verbetert in het land, behoeft echter nuance. In 2019 werden 1.350 Nigeriaanse christenen vermoord, terwijl en dat in 2018 nog ruim 3.700 waren. De voornaamste reden voor de daling is dat militante Fulani-herders hun strijdplan hebben veranderd om christenen uit te roeien. Aanvallen zijn minder massaal dan voorgaande jaren, maar vinden meer op individueel niveau plaats. In plaats van aanvallen op christelijke gemeenschappen en woningen van christenen waarbij doden vielen, zijn aanvallers overgegaan op het ontvoeren van christenen. Dit zaait grote angst bij de christelijke gemeenschap.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek steeg het aantal slachtoffers onder de christenen van 146 in 2018 tot 924 in 2019. Het grote aantal slachtoffers in Sri Lanka komt door de aanslagen op kerken met Pasen vorig jaar.

* Om veiligheidsredenen kan de naam van dit land niet worden vermeld.

“Vooral in de sub-Sahara Afrika worden christenen vermoord. Hetzelfde geldt voor ontvoeringen, aanvallen op kerken, fysieke en geestelijke mishandeling en aanvallen op eigendommen van christenen”, zegt directeur Maarten Dees van Open Doors Nederland. “Tientallen jihadistische groepen willen met het geweld tegen christenen chaos veroorzaken en het land ontwrichten. Deze terreurgroepen kunnen opereren door zwakke en falende overheden in dit gebied.”

In Azië is het geweld subtieler van karakter. In India vindt regelmatig geweld plaats tegen christenen. Ze worden overvallen, geslagen, verwond en uit hun huizen gejaagd. Veel christenen leven in angst. In 2019 werden negen christenen gedood en 34 kerken aangevallen volgens de statistieken van Open Doors. “Het is belangrijk om hierbij in het achterhoofd te houden dat deze cijfers een zeer conservatief minimum vormen”, legt Dees uit. “Het is echt het topje van de ijsberg. Soms wordt er simpelweg geen melding gedaan van een geweldsincident, of wordt een aangifte niet in behandeling genomen. Voor christenen in India is het leven allerminst gemakkelijk. India staat voor het tweede jaar op rij in de top-10 van de Ranglijst Christenvervolging.”

Toename in aanvallen op kerken

Over 2018 waren er ruim 1.800 meldingen van aanvallen op kerken en christelijke gebouwen. Over 2019 is dat cijfer ruim 500 procent hoger. In 51 landen werden 9.488 incidenten geregistreerd. De groei in aanvallen heeft hoofdzakelijk te maken met acties van de Chinese overheid tegen de kerken in het land. In 2019 werden maar liefst 5.576 kerken in China gesloten, vernield of met de grond gelijkgemaakt.

In Angola werden eind 2018 2.000 kerken door de overheid gesloten. Er is een nieuwe registratieplicht waarbij kerken 100.000 handtekeningen van gelovigen uit minstens twaalf provincies moeten indienen. Met deze maatregel sluit Angola aan bij Kameroen en Rwanda waar ook op deze manier veel kerken zijn gesloten.

De overheid in Rwanda wil koste wat het kost voorkomen dat er opnieuw een genocide uitbreekt zoals in de jaren ‘90. Vrijheid van samenkomst en godsdienst staat onder grote druk. De president Paul Kagame drijft de spot met het aantal kerken. Nadat honderden kerken werden gesloten, zei hij: “700 kerken in Kigali? Zijn dat waterbronnen die mensen water geven? Zoveel bronnen hebben we niet. Hebben we zoveel fabrieken? Het is een puinhoop!”

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

15 februari 2021

Geweld in CAR laait op door nieuwe rebellengroep

De strijd in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) laait weer op door de komst van een nieuwe rebellengroepering. Strijders van de Coalition Patriotique pour le Changement (CPC) rukken op in het door burgeroorlog verscheurde land. De rebellenalliantie CPC begon in december vorig jaar met een gewapend offensief in het westen van de verarmde republiek. De aanvallen zorgden voor een nieuwe vluchtelingenstroom, waarschuwden de Verenigde Naties. Zeker 240.000 inwoners zijn van huis […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven