Christen in Cuba

Het geweld tegen christenen in Cuba neemt toe; mede hierdoor is het land de afgelopen jaren flink gestegen op de Ranglijst Christenvervolging. De communistische regering is de grootste aanjager van vervolging. Wie zich kritisch uitlaat, wordt hard aangepakt of zelfs gearresteerd. Steeds vaker worden kerken en privé-eigendommen van christenen aangevallen.  

Waarom worden christenen in Cuba vervolgd?

In 2019 kwam er een einde aan zes decennia leiderschap door de familie Castro. Toch heeft dit niets veranderd aan de communistische greep op de samenleving. Iedere Cubaan is verplicht de marxistische ideologie te leren. En wie de ‘openbare orde verstoort’ kan hierom strafrechtelijk worden vervolgd. Dit is van vérstrekkende invloed op de vrijheid van meningsuiting. De censuur neemt toe; zo worden uitingen op sociale media gecontroleerd. Hiermee wil de overheid activisten het zwijgen opleggen.  

Uit angst de macht te verliezen, staat het communistische regime in Cuba niet tolerant tegenover andersdenkenden of instellingen met invloed. Christenen worden gezien als bedreiging en worden om die reden vervolgd. Christelijke activisten of kerkleiders die politieke kwesties aankaarten, kunnen worden gearresteerd en gevangengezet. Soms krijgen ze huisarrest en moeten ze onder streng politietoezicht thuisblijven, zonder dat ze contact met iemand mogen opnemen. Er zijn ook christenen die te maken hebben met lastercampagnes, intimidatie of geweld door de autoriteiten.

Hoe is het leven voor christenen in Cuba?

De overheid doet er dus alles aan om de invloed en de groei van de kerk in te perken. Kerken in Cuba staan daarom onder toezicht. Wanneer de staat vindt dat de prediking in strijd is met de communistische ideologie, dan wordt de kerk aan alle kanten tegengewerkt. Kerken die financiële steun ontvangen uit het buitenland, lopen kans op extra controles en intimidatie door de autoriteiten. Soms worden donaties in beslaggenomen of vernietigd.  
 
Nieuwe kerken kunnen zich moeilijk registreren. Dat dwingt veel gelovigen om illegaal samen te komen in niet-geregistreerde huiskerken. Als ze worden betrapt, kunnen ze een boete krijgen, worden hun eigendommen in beslag genomen of gaat de kerk op slot.  
 
Uit vergelding voor de steun aan anti-regeringsdemonstranten, worden kerkleiders geregeld beboet, verhoord en met de dood bedreigd. Er vinden huiszoekingen plaats, en huizen van christenen en kerken worden vernield. Een christen die zich tegen de regering verzet, wordt soms gedwongen naar een ander deel van het land te verhuizen. Dit betekent dat het gezinsleden voor langere tijd gescheiden leven.

Ontmoet pastor Luiz*

“We komen samen in onze garage en in huizen in de buurt. We hebben namelijk geen gebouw, het is onmogelijk om onze kerk wettelijk te registreren.”

Pastor Luiz

Dominee Luiz is een Cubaanse kerkleider. Een vergunning voor zijn kerk wordt geweigerd. In het echt heet Luiz anders. 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Cuba onder andere door:

  • verspreiding van Bijbels en christelijke lectuur.
  • Bijbels onderwijs.
  • trainingen en opvang voor kerkleiders, pastors en kinderwerkers.
Kaart van Cuba

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 52%
Persoonlijk leven 79%
Familieverband 52%
Gemeenschapsleven 83%
Publieke ruimte 80%
Kerkelijk leven 90%

Soorten vervolging

  • communistische onderdrukking 
  • overheidswantrouwen

Over Cuba

Regio
Latijns-Amerika

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
6.966.000 (61,7%)

Regering
Communistische staat

Leider
President Miguel Díaz-Canel

Bid voor Cuba

God is gisteren, vandaag en morgen dezelfde. Hij is de Trooster, de Genezer, de Aanwezige. Op Zijn beloften mag je pleiten. Pleit je mee voor vervolgde christenen in Cuba?

  • God werkt ook door dromen. Bid dat de Here God zich aan president Miguel Díaz-Canel zal openbaren door dromen, zodat deze man zal buigen voor de hoogste Koning in hemel en op aarde. 
  • Bid voor lokale partners en christenen in Cuba die zich eenzaam voelen. Voor God is niets onmogelijk. Vraag Hem deze vervolgde broers en zussen op een wonderlijke manier in contact te brengen met andere christenen.

Nieuws uit Cuba

Cubaanse voorganger preekt in kerk. 21 mei 2024

Cuba blijft vrijheid van godsdienst schenden

De schendingen van het recht op godsdienstvrijheid gaan onverminderd door in Cuba.

Lees meer
Auto's in Cuba 29 november 2023

Kerkleiders Cuba vragen om respect voor geloofsvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders drie verzoeken aan de Cubaanse regering. Zo vragen ze om vrijlating van gevangenen die ten onrechte zijn opgesloten, om vrijheid voor elke godsdienstige groepering om veilig bijeen te komen en om respect voor […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven