Twee Cubaanse christenen opgepakt en vrijgelaten
Lees het bericht
Met een stijging van maar liefst veertien plaatsen komt Cuba dit jaar op de Ranglijst Christenvervolging. Dit heeft alles te maken met de blijvende en toenemende vervolging door de overheid. Kerken, met name de niet-geregistreerde kerken, worden gezien als tegenwerkers van het huidige regime. De coronapandemie heeft de situatie van christenen alleen maar verslechterd.
Al ruim zestig jaar is de communistische partij aan de macht en houdt de kerken op Cuba streng in de gaten. De autoriteiten reageren fel op stemmen die roepen om verandering.
Wanneer christelijke leiders of christelijke activisten zich kritisch uitlaten over het regime, lopen zij grote kans te worden lastiggevallen, gearresteerd of zelfs gevangengezet.
Het is bijna onmogelijk voor nieuwe kerken om zich te registeren. De overheid wil de invloed van de Cubaanse kerken goed in de gaten houden én beperken. Daarom zijn veel kerken in het land illegaal. Dit leidt er vervolgens toe dat kerken hoge boetes krijgen of dat hun gebouwen worden gesloten of zelfs gesloopt. Daarnaast houdt de regering streng toezicht op alle media en hebben Cubanen maar beperkt toegang tot de buitenwereld.
“Van sommige kerkelijke WhatsApp-groepen zijn ook overheidsfunctionarissen lid geworden. Zo kunnen ze onze activiteiten volgen.” Jorge is dominee op Cuba.
Jorge
Samen met lokale partners steunt Open Doors christenen op Cuba door:
* Schuilnaam
Bekijk het land op de 36ste plaats: Oman.
Ga verder naar het land op de 38ste plaats: Ethiopië.