Kerkleiders Cuba vragen om respect voor geloofsvrijheid

Auto's in Cuba

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen.

In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders drie verzoeken aan de Cubaanse regering. Zo vragen ze om vrijlating van gevangenen die ten onrechte zijn opgesloten, om vrijheid voor elke godsdienstige groepering om veilig bijeen te komen en om respect voor het recht van iedere Cubaan om zonder vervolging zijn wettelijke rechten te mogen uitleven.

Op hun beurt beloven de ACC-ondertekenaars “te werken aan het helen van wonden in onze beschadigde natie, verdeeld door een mislukt sociaal project” en bij te dragen aan “een sfeer van wederzijds begrip, respect en medeleven tussen Cubanen op het eiland en in de diaspora”. Zo kunnen alle Cubanen, aldus de verklaring, “in waardigheid en zelfbeschikking leven”.

De ACC benadrukt te willen werken vanuit “een basis van geloof in het belang van het gezinsleven, met erkenning van de waardigheid van alle mensen, respect voor de rechtsstaat, waardering voor onderwijs, bevordering van sociale gerechtigheid en hulp voor mensen in nood, kwesties die deel uitmaken van het fundament van christelijke humaniteit.”

Protesten

De verklaring is op 8 november gepubliceerd, voortvloeiend uit een trend sinds 2021 dat Cubaanse christenen met toenemende vijandigheid van de autoriteiten te maken hebben. In dat jaar met veel maatschappelijk protest voerde het regime in Havana de druk op tegen de oppositie, onder wie ook christelijke leiders en activisten. “De situatie is dit jaar niet veranderd”, zegt Rossana Ramirez, vervolgingsdeskundige bij Open Doors. “De onderdrukking van dissidente stemmen is systematisch toegenomen.”

Als kerkleiders of christelijke activisten kritiek uiten op het regime, krijgen ze te maken met arrestatie, lastercampagnes, gevangenisstraf en intimidatie door de Cubaanse regering en haar medestanders. Zo werd de protestantse predikant Lorenzo Rosales Fajardo veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, nadat hij een van de protestmarsen in 2021 had bijgewoond. Cuba staat inmiddels hoog op de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van Open Doors van vijftig landen waar het het moeilijkst is om als christen te leven.

Brede bezorgdheid

De bezorgdheid van Open Doors over de godsdienstvrijheid in Cuba, wordt gedeeld door andere organisaties. Anna Lee Stangl van de christelijke mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) verklaarde zich solidair met de ACC. Zij liet twee weken geleden weten dat CSW de oproep tot godsdienstvrijheid en de vrijlating van alle politieke gevangenen ondersteunt.

Vorig jaar bestempelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Cuba als een “land van bijzondere zorg”, omdat het regime zich schuldig maakte aan zeer ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid of die heeft getolereerd.

22

Cuba

Cuba staat op plek 22 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven