Cuba blijft vrijheid van godsdienst schenden" />

Cuba blijft vrijheid van godsdienst schenden

Cubaanse voorganger preekt in kerk.

De schendingen van godsdienstvrijheid in Cuba blijven aanhouden. Kerkleiders durven nauwelijks meer hun stem te verheffen, uit angst voor represailles.

Die verontrustende trend werd in maart pijnlijk zichtbaar rondom Pasen, signaleert Open Doors. Verschillende katholieke parochies kregen toen van de Cubaanse autoriteiten geen toestemming om de traditionele processies op Goede Vrijdag en Pasen uit te voeren. Uit angst voor represailles uitten slechts enkele kerkleiders publiekelijk hun teleurstelling over de beperkingen.

Deze overheidsmaatregel trof vooral de gebieden waar op 17 maart demonstraties waren. Bovendien waren kerkleiders van andere christelijke denominaties in Matanzas bang dat ze vlak voor of tijdens hun aangekondigde processies een verbod van de staat zouden krijgen.

Gebedshuizen

Rossana Ramirez, onderzoeker bij Open Doors’ World Watch Research, ziet dat “de zware onderdrukking in Cuba gevolgen heeft voor zowel kerk als elke dissidente stem. Of het nu gaat om aanvallen op gebedshuizen of op het verbieden van openbare geloofsbetuigingen: de schendingen van de godsdienstvrijheid gaan onverminderd door.”

De bevolking vreest represailles als zij zich uitspreekt tegen het harde optreden van de autoriteiten, signaleert Ramirez. “De toename van de beperkingen in de week voorafgaande aan Pasen diende alleen maar om de vijandigheid van de regering jegens de kerk duidelijker te maken. Het bevestigt wat maatschappelijke organisaties, zoals Christian Solidarity Worldwide (CSW) en het Cubaanse Observatorium voor de Mensenrechten, hebben gemeld. Het observatorium registreerde vorig jaar 936 acties van de overheid tegen de godsdienstvrijheid.”

Nood nijpend

In 2023 documenteerde CSW 622 schendingen van de vrijheid van godsdienst en verweet het regime terug te keren naar het gebruik van ‘hardline’ tactieken. Het rapport liet zien dat kerkleiders en kerkelijke gemeenten die reageerden met hulp, werden lastiggevallen en beboet. In veel gevallen werd hun hulp in beslag genomen, hoewel de humanitaire behoeften in veel delen van Cuba steeds nijpender zijn geworden.

22

Cuba

Cuba staat op plek 22 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Auto's in Cuba 29 november 2023

Kerkleiders Cuba vragen om respect voor geloofsvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders drie verzoeken aan de Cubaanse regering. Zo vragen ze om vrijlating van gevangenen die ten onrechte zijn opgesloten, om vrijheid voor elke godsdienstige groepering om veilig bijeen te komen en om respect voor […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven