Kerksluitingen in Algerije blijven doorgaan

Bord moskee in Algerije

De Algerijnse autoriteiten hebben een protestantse kerk de opdracht gegeven haar deuren te sluiten. Tegen een andere kerk loopt een gerechtelijke procedure die mogelijk ook tot sluiting zal leiden.

Eerder deze maand kreeg de kerk van ‘Aouchiche’ in de noordelijke stad Bejaia te horen dat de gouverneur had bevolen dat zij haar activiteiten met onmiddellijke ingang moest staken. De kerk telt ongeveer 300 leden.

‘Aouchiche’ is lid van het netwerk van Algerijnse protestantse kerken, de Eglise protestante d’Algérie (EPA). De sluiting brengt het aantal onder dwang gesloten EPA-kerken in Algerije sinds november 2017 op 17; vijf daarvan bevinden zich alleen al in Bejaia. Daarnaast hebben de afgelopen jaren ook minstens acht niet-EPA-kerken te horen gekregen dat ze hun activiteiten moeten staken of kregen ze te maken met juridische procedures om de kerk te sluiten.

Escalatie groeit

In februari startte de gouverneur van de provincie Tizi Ouzou een procedure tegen een predikant en zijn vader met het doel om ook een kerk van 90 leden in het dorp Ait Atteli te sluiten, meldde Middle East Concern (MEC), een collega-organisatie van Open Doors.

Beide kerken bevinden zich in de regio Kabylië, waar veel van de Algerijnse christenen wonen. De meesten van hen zijn bekeerlingen uit de islam. “De campagne van de autoriteiten om kerken te sluiten en individuele christenen te vervolgen lijkt te escaleren”, aldus MEC. In dezelfde periode werden ten minste twaalf christenen voor de rechtbank gedaagd op beschuldigingen in verband met hun geloof, aldus de organisatie.

Aanvraag tot registratie

De EPA wacht nog steeds op haar formele herregistratie volgens een wet van 2006 die vereist dat alle niet-islamitische gebedshuizen een vergunning moeten hebben. Dat geldt ook voor de kerken die lid zijn van de EPA en die ook een aanvraag tot registratie hebben ingediend. De wet op verenigingen bepaalt echter dat als de regering niet binnen een bepaalde termijn reageert, de registratie automatisch wordt toegekend. Op grond hiervan beschouwen de EPA en haar kerken zichzelf als wettelijk erkend.

In november kondigde het Amerikaanse State Department aan dat het Algerije voor het eerst zou opnemen in zijn speciale toezichtlijst van landen die “ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid begaan of tolereren”.

Algerije steeg op de Ranglijst Christenvervolging van 2022 van de 24e naar de 22e plaats als gevolg van toenemende overheidsbeperkingen en een toename van de druk op de kerk.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Dorp in Algerije 16 februari 2023

‘EU mag niet wegkijken van kerksluitingen in Algerije’

Tien Europarlementariërs hebben de Europese Unie opgeroepen protest aan te tekenen tegen de verslechterende godsdienstvrijheid in Algerije. In de afgelopen zes jaar sloot meer dan 80 procent van de protestantse kerken in Algerije hun deuren. Begin februari moest opnieuw een protestantse kerk in Taourirt Mokrane dicht op bevel van de overheid. Het is de 39e van de in totaal 47 kerken die zijn aangesloten bij de Eglise Protestante d’Algérie (EPA). […]

Lees meer
Algarije 10 juni 2021

Algerije veroordeelt predikant en sluit drie kerken

Dominee Rachid Seighir uit Algerije en zijn christelijke boekenwinkel-collega Nouh Hiamimi, hebben in hoger beroep een jaar gevangenisstraf vermindering en een geldboete gekregen. Ze worden beschuldigd van evangelisatie. Daarnaast worden drie kerken in het gebied  op last van de rechtbank gesloten. Daarmee komt het aantal verzegelde kerken in Algerije op zestien te staan. Christenen in Algerije vragen gebed voor beide mannen. Ze moeten een geldbedrag van ruim 1200 euro boete […]

Lees meer
Jongeren luisteren 15 januari 2020

Christenen in Afrika steeds vaker vogelvrij

Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die vandaag verschijnt. Burkina Faso is de meest opvallende en hoogste nieuwe binnenkomer op 28. In Nigeria werd het hoogste aantal christenen gedood. Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven