Christen in Kazachstan

Kazachstan is een voormalige Sovjet-republiek in Centraal-Azië. De soennitische islam is de belangrijkste godsdienst en van Kazachen wordt verwacht dat ze moslim zijn. De Kazachse regering houdt de samenleving strak onder controle. Ze doet dit onder het mom van de dreiging van de militante islam, maar ontziet christenen niet. De overheid valt regelmatig binnen bij kerkdiensten en pakt gelovigen op. 

Waarom worden christenen in Kazachstan vervolgd?

De laatste jaren is het leven voor christenen in Kazachstan zwaarder geworden. De overheid legde nieuwe beperkingen op voor de kerk. Alleen de officiële staatskerk is nog toegestaan. Niet-geregistreerde kerken kunnen niet of nauwelijks samenkomen. De autoriteiten overvallen en arresteren leden van deze niet-geregistreerde kerken, vooral protestanten. Ze worden beschouwd als een buitenlandse invloed die het huidige politieke systeem wil vernietigen.  

Wie zich vanuit de islam bekeert tot het christelijke geloof krijgt op twee manieren met vervolging te maken. Kazachse leiders zien bekering als een aanslag op de Kazachse identiteit. En de familie ziet het als verraad. Veel bekeerlingen houden daarom hun nieuwe geloof geheim. 

Hoe is het leven voor christenen in Kazachstan?

Russisch-orthodoxe christenen worden over het algemeen met rust gelaten door de staat, zolang ze hun geloof maar niet uitdragen. Moslims die zich bekeren tot het christendom kunnen rekenen op tegenwerking door de staat. Door hun familie, vrienden en buren worden ze bovendien onder druk gezet om terug te keren naar de islam. 

Het kerkelijk leven wordt voor christenen in Kazachstan erg bemoeilijkt. Niet-geregistreerde kerken kunnen niet of nauwelijks samenkomen. De controle op kerken neemt toe en de overheid legt steeds meer beperkingen op aan kerkelijke activiteiten. Autoriteiten in Kazachstan verstoren kerkdiensten, pakken gelovigen op en nemen christelijk materiaal in beslag.  

De vervolging uit zich op verschillende manieren en begint vaak al jong. Zo worden kinderen van christenen gediscrimineerd vanwege het geloof van hun ouders verbieden moslims hun kinderen christelijke vriendjes te hebben. Christelijke kinderen kunnen verder onder druk worden gezet om, tegen de wil van hun ouders, islamitische lessen te volgen. Jonge mannen riskeren verplichte militaire dienst. Mannen krijgen te maken met boetes, baanverlies en gevangenisstraf. Voor vrouwen is een gedwongen huwelijk met een moslim niet ongewoon, en gaat soms gepaard met ontvoering.  

Op het platteland kunnen bekeerlingen te maken krijgen met fysiek geweld. Ook eisen lokale autoriteiten dikwijls steekpenningen van christenen die proberen bedrijven te runnen. Sommige ondernemers houden hun geloof daarom geheim.   

Ontmoet John

“Het kan zijn dat mijn kerk binnenkort de deuren moet sluiten en dat christenen die hier samenkomen worden opgepakt.” 

kerkleider John, wiens kerk werd aangevallen 

Wat doet Open Doors in Centraal-Azië?

Open Doors biedt ondersteuning aan gelovigen in Centraal-Azië die gevangen zitten, uitgesloten zijn van familie en gemeenschap, of uitgesloten worden van hulp om hun geloof in Jezus. Voorbeelden van de hulp zijn:

 • verspreiding van christelijke lectuur
 • het bezoeken van gelovigen om hen te bemoedigen en samen te bidden
 • trainingen en cursussen voor kinderen, jongeren en vrouwen
 • medische hulp
 • sociaaleconomische ontwikkelingsprojecten
Kaart van Kazachstan

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 7%
Persoonlijk leven 80%
Familieverband 71%
Gemeenschapsleven 72%
Publieke ruimte 77%
Kerkelijk leven 86%

Soorten vervolging

 • overheidswantrouwen 
 • islamitische onderdrukking 
 • tribale vijandigheid

Over Kazachstan

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
4.859.000 (25,0%)

Leider
President Kassym-Zhomart Tokayev 

Bijbelstudie

Met het gratis Shockwave-pakket duik je als jeugdgroep of huiskring in de wereld van christenen in Centraal-Azië. Bid jij mee?

Bid voor christenen in Kazachstan

 • Bid God om bescherming van christenen die zich vanuit de islam bekeren tot het christelijke geloof. Vraag Hem deze gelovigen te helpen, zodat ze bestand zijn tegen de druk en onderdrukking van familie en gemeenschap. 
 • Bid voor kerkleiders die door de overheid in de gaten worden gehouden. Bid voor hun veiligheid. 
 • Bid dat gelovigen in Kazachstan toegang krijgen tot Bijbels en christelijke materialen om hen te helpen groeien in het geloof. 

Nieuws uit Kazachstan

Mannen in gesprek 10 januari 2022

Nieuwe beperkingen voor kerk in Kazachstan

Na een week van hevige protesten in Kazachstan is op 9 januari de nieuwe godsdienstwet officieel in werking getreden. De wet stelt beperkingen in voor het organiseren van religieuze bijeenkomsten in Kazachstan. Alleen de officiële staatskerk mag dat vanaf nu nog. Dit heeft grote consequenties voor de vele niet-geregistreerde christelijke groepen in het land. Die kunnen niet of nauwelijks meer samenkomen. President Tokayev heeft de nieuwe godsdienstwet op 29 december […]

Lees meer
Protesten in Kazachstan 6 januari 2022

Bid voor Kazachstan

Er raast een politieke storm door de voormalige Sovjet-republiek Kazachstan. Plotseling is het land wereldnieuws. Wat op 4 januari begon met een kleine, ongeorganiseerde demonstratie van burgers tegen hoge energieprijzen, groeide in een paar uren tijd uit tot massale protesten op meerdere plekken in het land. De protesten leidden totaal onverwacht tot het aftreden van het kabinet. President Tokayev meldde dat er doden en gewonden zijn gevallen, zonder aantallen te […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Mensen uit Centraal-Azië aan tafel met eten

‘Bijbel als fundament van ons leven’

Samen met gasten eten: dat is wat Murat* en zijn vrouw Mira* doen. De maaltijd delen hoort bij de cultuur in Centraal-Azië en biedt dit echtpaar de perfecte mogelijkheid om goede gesprekken aan te gaan. Jong en oud zijn welkom in hun huiskerk. Een plek om met elkaar te groeien in geloof. “Nadat we tot geloof waren gekomen, sloten we ons aan bij een grote gemeente in een van de […]

Lees het verhaal
Roeslan uit Centraal-Azië

Stilletjes thee drinken

‘Als we aanbidden, maken we geen geluid. Om geen aandacht te trekken, klappen we niet in onze handen. We zitten gewoon samen aan tafel. Alsof we thee drinken.’ Zo ziet het pastorale werk van Roeslan* eruit. Geloven in het geheim. Op het platteland van Centraal-Azië ligt het gevaar om als christen ontdekt te worden om de hoek. In deze gebieden leven veel moslims die traditioneel weinig op hebben met bekering […]

Lees het verhaal
Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven