Christenen in Kazachstan worden vooral vervolgd door de overheid. De dreiging van radicale moslims wordt door de overheid aangegrepen om steeds meer vrijheden in te perken. Door strenge wetgeving wil de regering controle houden over de hele samenleving, ook over kerken. In het afgelopen jaar is die wetgeving ook aangescherpt waardoor het lastiger wordt om als niet-geregistreerde kerk een bijeenkomst te houden.

De situatie voor christenen

Kerken hebben veel last van de acties van de overheid, vooral kerken die niet zijn geregistreerd. Autoriteiten verstoren kerkdiensten, pakken gelovigen op en nemen christelijk materiaal in beslag. Leden van de Russisch-Orthodoxe Kerk ervaren veel minder tegenstand; dit komt omdat zij nauwelijks contact leggen met de islamitische bevolking.

Vooral christenen met een islamitische achtergrond zijn de dupe van vervolging, door zowel de overheid als door de familie, vrienden en gemeenschap. Zij houden hun geloof vaak geheim. Soms worden ze opgesloten door familieleden, in elkaar geslagen of uit hun dorp verbannen. Ook lokale islamitische leiders spreken zich uit tegen christenen.

Voorbeelden van vervolging

  • Een kerk in Astana kwam in februari 2021 in de problemen toen een aantal leden van de gemeente werd beschuldigd van het beledigen van moslims.
  • Chalpona komt uit een land in Centraal-Azië. Ze is de enige christen in haar islamitische gezin. Onlangs had ze een harde aanvaring met haar zoons. Zij eisten dat ze haar geloof zou opgeven en stoppen met evangeliseren. Chalpona’s zonen werken voor de overheid en zijn bang dat hun moeders geloof hun reputatie in opspraak brengt.

Wat doet Open Doors?

Samen met lokale partners steunt Open Doors christenen in het Centraal-Azië door onder andere:

  • hulp te geven aan christenen die gevangenzitten of verstoten zijn door hun omgeving
  • verspreiding van christelijke materialen
  • trainingen over de Bijbel
  • hulp te geven aan christenen die gevangenzitten of verstoten zijn door hun omgeving
  • verspreiding van christelijke materialen
  • trainingen over de Bijbel

Bekijk het land op de 46ste plaats: Brunei.

Ga verder naar het land op de 48ste plaats: Nepal.